Categorii
Proiecte de case inedite

O casa de 58 mp amenajata in interiorul unui hambar vechi

1-casa amenajata in interiorul unui hambar vechi de 58 mp


De curand, una dintre casele uitate ale satului in care locuim si-a gasit stapani. Stapani buni si gospodari, as adauga, vazand cum se schimba, de la o zi la alta, curtea care pana mai ieri era napadita de rugi si buruieni ce depaseau in inaltime gardul.

Abia acum vedem si noi ca, pe langa cele doua casute traditionale vechi, ingenuncheate de anii care s-au asternut pe umerii lor, in curte exista un mic iaz, iar sub rugii amenintatori se ascundea un palc de salcami tineri, inalti si subtirei. Gardul vechi s-a transformat in lemne pentru foc, in locul lui venind unul solid si rustic, confectionat din babe de salcam taiate pe lung, incununat cu o poarta impunatoare, asa cum ii sade bine unei curti traditionale romanesti.

Prin sat umbla zvonul ca noii proprietari ai terenului au angajat o echipa de arhitecti specializati in restaurarea cladirilor vechi, pentru a reconditiona cele doua case vechi cu pridvor, asezate fata in fata. Astept cu nerabdare sa vad rezultatul, bucuroasa fiind ca mai sunt si la noi oameni ce prefera sa investeasca in restaurarea caselor si cladirilor vechi, asa cum o fac strainii.

Vreau sa-ti arat, drept exemplu, o pensiune turistica amenajata in interiorul unui hambar vechi restaurat minutios in anul 2000. Costurile totale ale lucrarilor de restaurare s-au ridicat la 50.000 Euro, cam cat costa un apartament cu doua sau trei camere in Bucuresti, dar, zic eu, investitia a meritat cu prisosinta.

Hambarul construit in 1830 primeste o a doua viata

In curtea spatioasa a casei lor, un cuplu de francezi trecuti de prima tinerete aveau un hambar, construit in urma cu aproape 200 de ani, pe care il foloseau in calitate de depozit pentru unelte si tot felul de obiecte vechi. La un moment dat au decis sa transforme vechiul hambar de 58 mp intr-o casa moderna, cocheta si luminoasa, pe care sa o poata inchiria familiilor de turisti veniti in nordul Frantei. Asa ca au apelat la ajutorul arhitectilor Ana Maria Arbones Suanzes si Antoine Westeel.

Cladirea era intr-un stadiu avansat de degradare, toate elementele din lemn fiind putrezite. In urma inspectiei, arhitectii au decis sa pastreze doar zidurile din caramida urmand sa le completeze cu elemente noi, moderne si rezistente.

La solicitarea proprietarilor, echipa de arhitecti a conceput un proiect modern cu multe elemente din lemn ce aduc micutei locuinte caldura si confort. Peretii simpli de culoare alba limineaza interiorul mic, iar grinzile din lemn de pe tavan impreuna cu structura semi mansardei podite deasupra bucatariei il imblanzesc.

Doua bai intr-o casa de doar 58 mp

Imi place foarte mult faptul ca, in ciuda suprafetei reduse, arhitectii au reusit sa gaseasca loc pentru amenajarea a doua bai, cate una pentru fiecare nivel al casei. Prima baie, dotata doar cu un wc si o chiuveta se afla in spatele bucatariei, iar cea de-a doua, utilata si cu o cabina de dus ocupa o mica parte a mansardei sau mezaninului, cum ii spun francezii, unde se afla un dormitor destul de spatios.

Tavan cu dubla inaltime in living

Asa cum spuneam si despre proiectul casei mici din lemn cu mezanin, in nordul Frantei acoperisul inalt este specific, asa ca si in cazul acestei restaurari a fost pastrata forma si inaltimea acoperisului, fapt ce a dus la obtinerea unui living cu tavan foarte inalt. Gratie acestui lucru, dar si a amenajarii open space, livingul pare mai mare decat este in realitate.

sursa foto: legitedelabergerie.com

2 răspunsuri la “O casa de 58 mp amenajata in interiorul unui hambar vechi”

Am citit in publicatia dvs. despre placi decorative (subtiri, nu ca cele din comert) pretabile pentru mascarea unor imperfectiuni ale faiantei/gresiei.
Din pacate nu am salvat coordonatele firmei distribuitoare.
Puteti sa ma ajutati ?
Va multumesc anticipat si va doresc mult succes in continuare.

M. Neacsu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *