Categorii
Proiecte de case inedite

Proiectul unei case mici din lemn cu mezanin – foarte fain

1-proiect casa mica din lemn cu mezanin


Totul a inceput in clipa in care Isabelle si Olivier au achizitionat o proprietate in Normandia, o regiune din nordul Frantei, dorind sa-si construiasca o casa mica si frumoasa, in care sa se poata refugia in vacante si in zilele libere de la sfarsitul saptamanii.

Inspirati de arhitectura zonei si de forma unui hambar vechi cumparat impreuna cu terenul, cei doi tineri au decis sa construiasca o casa ecologica din lemn cu design traditional normand care sa se integreze usor in peisajul inconjurator, fara sa umbreasca frumusetea autentica a vechiului hambar.

O casa mica din lemn vopsita in rosu

Intreaga structura a casei a fost realizata din lemn, sub bagheta arhitectei Béatrice Fourneaux, care a conceput un proiect ce pastreaza, la exterior, designul si volumetria hambarului, in timp ce interiorul, desi amenajat in stil traditional, a fost inzestrat cu dotari si finisaje moderne.

Lambriul din lemn cu care a fost imbracat exteriorul casei a fost vopsit intr-o nuanta de rosu, apropiata de cea a zidariei hambarului din apropiere, iar cel din interior a fost vopsit in alb, pentru a-i aduce luminozitate frumoasei case cu mezanin.

O zona de zi spatioasa si plina de lumina

Doua treimi din parterul casei sunt dedicate zonei de zi, compusa din living, bucatarie si loc de luat masa. Toate cele trei spatii comunica deschis, impletindu-se armonios si scaldandu-se in lumina ce patrunde prin ferestrele mari si generoase. In treimea ramasa au fost amenajate baia, toaleta si un dormitor.

Un mezanin cu vedere spre living

Acoperisul inalt al casei, traditional in acea regiune nordica franceza, a inspirat-o pe arhitecta sa amenajeze un dormitor deschis in mezaninul proiectat deasupra bucatariei si a dormitorului de la parter. De fapt, este o semi mansarda, careia francezii ii spun mezanin, iar americanii loft. Noi o sa-i pastram denumirea data de francezi, fiind vorba despre o casa normanda.

Accesul spre camera spatioasa de sub acoperisul casei se face prin intermediul unei scari din fier de forma elicoidala, ce porneste chiar dintr-un colt al livingului. Inaltimea interioara a casei ar fi permis sa inchida mezaninul, astfel incat sa-l izoleze complet de restul casei, dar tinerii proprietari au preferat sa-l pastreze deschis, cu vedere spre living, pentru a permite aerului sa circule nestingherit.

Caldura placuta la foc de lemne

Datorita izolatiei termice de 25 de cm grosime, casa se mentine racoroasa pe timpul verii, conservand, in acelasi timp, foarte bine caldura in anotimpul rece.

In timpul sezonului rece caldura este asigurata de un godin din fier forjat montat in centrul casei, hornul acestuia traversand inaltimea micului refugiu de vacanta, trecand prin coama acoperisului. In acest fel, caldura este propagata pe intreaga inaltime a constructiei, asigurand o temperata placuta in interiorul casei. In cele mai friguroase zile ale anului, in ajutorul godinului vine un radiator electric cu inertie controlata montat la parter, mezaninul neavand nevoie de o sursa suplimentara de caldura, incalzindu-se mai usor, gratie aerului cald care urca spre acoperis.

In baia moderna, finisata intr-o combinatie reusita si interesanta de mozaic, lambriu de lemn si dusumea, caldura este produsa de un calorifer electric cu inertie controlata, special conceput pentru uscarea prosoapelor.

Constructie ecologica si economica

Pentru a nu se abate de la bugetul prestabilit, arhitecta a cautat solutii constructive si de design economice, fara a face rabat de la calitate. De exemplu, pentru dormitorul de la parterul casei a ales sa inlocuiasca obloanele clasice sau pe cele moderne, tip rulou, cu o varianta ieftina: lamele din lemn fixe care asigura intimitatea necesara unui astfel de spatiu, permitand, in acelasi timp, patrunderea luminii naturale.

sursa foto: cotemaison.fr

4 răspunsuri la “Proiectul unei case mici din lemn cu mezanin – foarte fain”

Buna ziua,

Interesanta casuta.

Facand o evaluare aproximativa fara mobilier cat costa ?

Multumesc.

Draguta casuta. Dar , acest dormitor de la mezanin deschis catre living nu imi place. Nu are perete, nu are nici macar o balustrada, este nesigur. Am mai vazut acest model de dormitor la mezanin si nu am inteles de ce aleg sa contruiasca asa. Poti sa-ti rupi gatul, daca nu esti atent unde calci, sau esti prea adormit, sau esti miop si inca nu ti-ai pus ochelari pe nas. Eu as alege varianta mai ieftina – o balustrada, oricum nu as lasa asa.

Poate ne ajuta totusi unul dintre constructorii prezenti pe site cu o estimare aproximativa a pretului unei constructii similare din lemn sau din alt tip de zidarie. Proiectul chiar este interesant, daca nu in calitate de locuinta permanenta macar in calitate de casuta de vacanta.

Multumim!

Pentru o casa cu 2 nivele, suprafata la sol 75 mp, total 150 P+M, 4 dormitoare, 2 bai, living, bucatarie aveti un pret estimativ ce cuprinde constructia la rosu + acoperisul? Cine poate executa cu proiect cu tot ,va multumesc ,astept oferte .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *