Categorii
Stiri

S-a incheiat concursul. Vezi cine a castigat bormasina

Bun. S-a incheiat concursul organizat de casadex.ro si vestea buna este ca urmeaza, in foarte scurt timp, un nou concurs. Nu ne-am gandit inca ce premiu vom oferi, insa cu siguranta va fi tot ceva util pentru casa. Deci fii pe faza :).


Trebuie sa mai spun ca am fost placut impresionati de concurenti. Multe intrebari au primit raspunsuri cu adevarat utile de la voi, cei care ati participat.

Castigatorul concursului din aceasta editie este bsterea, iar comentariul norocos il puteti vedea la linkul de mai jos:
Comentariul castigator

In cateva zile vom anunta urmatorul concurs. Deja ne gandim ce premiu sa oferim 🙂

Casadex.ro – cel mai citit blog Home@Deco din Romania!

3 răspunsuri la “S-a incheiat concursul. Vezi cine a castigat bormasina”

Buna ziua, am o singura remarca. Amza Pelea nu a murit in 1977, probabil facea referinta la cutremur. Atunci au murit: Toma Caragiu, Doina Badea si Alexandru Bocanet.

Sarut mana. Asa este doamna, mi-am dat seama de gafa facuta, ideea in sine era ca au murit oameni atunci. Inclusiv eu m-am ales cu rani la cap si torace. A pune in balanta chestiunea banilor in dauna sigurantei ( asa cum a fost ea calculata de oameni care, va rog sa ma credeti, au invatat si dat examene si au facut practica pana la a avea drept de semnatura), in opinia mea, nu inseamna decat inconstienta si in acel comentariu, m-am legat pe de o parte de aspectul mortal al nerespectarii planului si mai apoi am subliniat cu aspectul financiar al nerespectarii planului.
In constructii, un buget este mare la inceput si mic la final. In faza de constructie, la pretul uzitat acum, de 25-30 de euro/m2, partii de zidarie ii revine cam 15-18 lei/m2 ceea ce este enorm de mult! Condamn acum aceasta practica neprofesionala. De ce? Ati auzit de raspunsul: se acopera de tencuiala? In asa fel, zidarul castiga cu 40% mai mult decat un gletuitor facand o treaba cu 80% mai proasta. Vi se pare normal? In asa conditii, firesc, clientul se intreaba? De unde pot economisi? Pai, nu respect planul! Si asa, constrans, el nu respecta planul si ajunge pe urmele lui Caragiu! Daca zidarul ar lua bani cat ar trebui, atunci omul ar avea bani pentru siguranta!
A cui este vina?
Al doi-lea aspect deosebit de important al unei constructii este ca el este consumator de 4 mari resurse pe care NIMENI din beneficiari nu le ia in calcul in totalitate si aceste resurse nu sunt relevate decat de un deviz foarte bine intocmit si anume: materiale, manopera, transport si consumabile. Majoritar, 95% dintre clienti iau in calcul doar material+manopera. Aici avem 2 categorii: 1. clienti carora le e frica sa nu fie furati si se ocupa singuri de aprovizionare dar pierd pentru ca un constructor are furnizorii sai cu tarife preferentiale si 2. clienti carora nu le e frica si accepta materiale de la constructor banuind ca iese mai ieftin dar acesta este incarcat la factura cu adaos comercial de catre constructor. Una peste alta, exemplul 1=exeplul 2. Rar gasesti un om corect. Un constructor corect.
Imi scuzati efervescenta insa dupa ce am castigat o bormasina, imi dau seama ca am fost util cuiva…
Problematica transportului si al consumabilelor nu le ia nimeni in calcul. Absolut NIMENI. Si te trezesti ca beneficiar ca trebuiesc saci, tomberon de 4 m3, ca trebuie benzina ptr generator, amestec ptr drujba, cuie si baraca ptr muncitori, o bere si un pachet de tigari ptr tupeisti (pfff), curent ptr un resou din BCA samd….
In esenta, problematica unei constructii, cu respectarea planurilor de lucru, cu bugetul alocat, cu standardele operationale impuse de un inginer cu ani in spate de invatat, de un arhitect si mai ales de un structurist presupune respectarea indicatiilor de lucru intocmai si la timp (ca la armata) a unor operatiuni ce tin de MESERIE. A nu se citi OCUPATIE! Mai tine si de bunul simt al constructorului si mai tine in tara noastra Romania, si de cunostintele beneficiarului. Din pacate, beneficiarul este tras in teapa daca nu cunoaste constructii.
Din fericire, exista acest site care ofera in mediul on line posibilitatea de a intreba, a invata, a compara.
Astfel, stimata doamna, chiar daca am facut o greseala la nivel de nume, ma simt onorat si multumit ca am putut fi de ajutor cuiva, la un moment dat subliniind doua aspecte:
1. investitia inseamna materiale+manopera+consumabile+transport
2. siguranta familiei ca rezultat al constructiei unei case (pentru care sunt 5 semnaturi pe proiect) trebuie sa primeze inaintea intereselor financiare ale meseriasilor.
Va doresc toate ce le bune si sper sa ma fi exprimat coerent in explicatii.
Multumsc pentru aprecieri si invit pe cei care nu au fost de acord cu opinia mea sa spuna de ce nu au fost de acord.
Cu stima,
bsterea@yahoo.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *