Categorii
Proiecte de case inedite

Casa ecologica compacta de 44,5 mp – posibila solutie pentru rezolvarea crizei locuintelor

1-fatada casa doar parter 44 mp design ecologic modern model solo 40


Intr-o lume in care auzim tot mai des expresia „criza locuintelor”, un grup de arhitecti canadieni a venit cu o propunere de casa ecologica compacta care poate fi solutia acestei probleme.

Specializati in proiectarea si constructia de micro locuinte – domeniu in care s-au facut remarcati inca din 2002 – arhitectii companiei Altius RSA au conceput Solo 40, o casa ecologica moderna prefabricata, practica si confortabila, de doar 44,5 metri patrati, ideala pentru persoanele singure si familiile formate din doi sau trei membri.

Un proiect ce poate fi adaptat cerintelor fiecarui client

Modelul de baza al proiectului Solo 40 reprezinta o locuinta moderna similara unui apartament cu doua camere semidecomandat, avand un dormitor, un living, o baie si o bucatarie. La cererea beneficiarilor, proiectul de baza poate suferi modificari, de la reconfigurarea interiorului – prin adaugarea unei camere noi in aceeasi suprafata sau prin eliminarea unei incaperi existente – pana la marirea suprafetei locuibile totale, fiecare modificare atragand costuri suplimentare.

Pe langa modelul de baza, cei de la Altius au dezvoltat si versiunile Duo si Hibrid, cu suprafete ce ajung si pana la 185 mp, avand mai multe camere si terase spatioase.

Materiale ecologice si interior modern

Solo 40 este construita din materiale ecologice naturale, durabile si reciclabile, fara compusi chimici daunatori sanatatii si mediului. Interiorul este finisat in mare parte din lemn, sticla si inox, materiale alese atat din considerente ecologice cat si din punct de vedere al aspectului. Acestea au contribuit la compunea decorului modern al casei.

Casuta de 44,5 mp se livreaza cu un modern sistem de ventilatie integrat, dar si cu instalatiile sanitara si electrica preinstalate, gata sa fie racordate la reteaua distribuitorilor de utilitati.

O alta caracteristica ecologica a casei Solo 40 este sistemul de acoperis verde, care se livreaza gata insamantat cu o varietate de sedum, o planta decorativa perena. Dupa cresterea si dezvoltarea plantelor sedum acoperisul formeaza o bariera naturala de protectie termica.

Cat costa o astfel de casa ecologica compacta?

Dupa ce beneficiarul si constructorul stabiliesc cu exactitate dimensiunile, compartimentarea interioara si finisaje ce urmeaza sa fie folosite, casa este construita in cel mult 6 saptamani, la una dintre fabricile companiei producatoare, iar apoi se livreaza viitorului proprietar. Montarea casei prefabricate pe terenul beneficiarului dureaza cel mult o zi.

Daca pentru americani si canadieni costurile unei asemenea case sunt acceptabile, pentru romani suma de 66,000 euro este mult prea mare pentru o locuinta de dimensiunile unui apartament cu doua camere de suprafata mica. Practic, la un calcul rapid se constata ca metrul patrat al acestei case ecologice compacte costa aproximativ 1458 euro.

Una peste alta, Solo 40 este un proiect interesant, ce poate fi adaptat si folosit ca sursa de inspiratie pentru constructia resedintelor permanente din zonele urbane aglomerate dar mai ales in calitate de casa de vacanta. Nu crezi?

sursa foto: sustain.ca

Un răspuns la “Casa ecologica compacta de 44,5 mp – posibila solutie pentru rezolvarea crizei locuintelor”

Solutii de locuinta de acest gen am si eu, un biet inginer ROMAN , inca din 1996 , cand eram SEF SECTIE PREFABRICATE la o mare Societate de pe platforma Combinatului SIDEX (Acum = MITTAL GALATI ) , si la pret de maxim 400 de Euro / mp , adica ceva intre : un sfert si o treime din pretul canadienilor , adica intre 16500 si 22 000 Euro si depinde de finisaje , si bineinteles cu mana de lucru si salarii de ROMANIA …
Asa ca , daca vreti o casa la parametri din articol , dar la pretul de mai sus , apelati cu toata increderea la : Pers. Fizica : ing. TOADER Gh., Bucuresti , telefon :0723676675 ( am colaboprari cu arhitecti foarte buni si fara ifose … din Bucuresti ).
P.S. In legatura cu acoperisul ecologic de deasupra , este inventat de sute sau milenii de ani , dar la vremurile astea de foame de energie , mai bine lasi loc pentru o terasa circulabila si niste PANOURI SOLARE PE ACOPERIS ) .
Acelasi , ING. TOADER Gh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *