Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Cum se face zacusca de ghebe? Reteta verificata


1-ghebe proaspete puse la fiert



Cand credeam ca am terminat cu conservele pentru iarna, mi-au sarit in ochi ghebele vandute de tarani in piata din oras si m-a lovit o pofta de zacusca de ghebe, de numa’ numa’, cu toate ca, sincera sa fiu, nu mai facusem niciodata, desi ii stiam gustul. Asa ca, ajunsi acasa, am dat fuga la vecina sa o rog sa ne culeaga cateva kilograme de ciupercute tomnatice din padure, ca sa-mi fac de lucru.


In cateva ore ne-a adus aproape 6 kg de ghebe, mai mici si mai potrivite, din care mi-au iesit 20 de borcanele de zacusca, pe care a trebuit sa le pitesc in beci, ca sa reziste pana la iarna. Asa de buna a iesit!

Reteta pe care am folosit-o o gasesti mai jos. Vreau sa-ti spun ca am adaptat-o, dupa gustul meu si tare bine imi pare. Gogosarii i-am inlocuit cu ardei capia si am adaugat doua vinete coapte, desi reteta originala este fara vinete. In concluzie, mi se pare ca a iesit mult mai gustoasa decat zacusca in varianta clasica, pe care am mai avut ocazia sa o gust la vreo doua vecine. Daca te-am facut curioasa, hai sa vezi cum am procedat.

Ingrediente pentru 20 borcanase de zacusca de ghebe:


– 5-6 kg ghebe proaspat culese
– 4 kg de ardei capia
– 1 kg vinete
– 2 kg ceapa
– 2-3 morcovi potriviti
– 800 g bulion de rosii
– 2-3 linguri de miere
– sare (neiodata), piper boabe si foi de dafin
– 400-500 ml ulei

Munca multa la spalatul ghebelor. Mai ca imi venea sa renunt de tot la zacusca si sa fug din bucatarie, pana le-am vazut spalate si curatate ca la carte. Asadar, ca sa treci cu bine de etapa asta, inarmeaza-te cu rabdare. Odata spalate, ghebele se pun la fiert in apa cu sare, pret de vreo 15-20 minute. Apoi lasa-le la scurs.

Ardeii capia i-am copt chiar in timp ce spalam ghebele. Pe masura ce se coceau ii puneam la pastrare intr-un vas acoperit, presarand putina sare pe ei. Asa ca pana am terminat eu cu ciupercile, toti ardeii erau taman buni de curatat. Mi-a luat cel mult 10 minute sa-i despielitez si sa-i curat de seminte si cotoare pe toti.

Cat timp am curatat ardeii, s-au copt si cele doua vinete. Cu ceapa si morcovii curatati, ingredientele pentru zacusca de ghebe erau gata.

Am inceput prin a pune la calit, la foc mic, ceapa tocata marunt la robot. Apoi, dupa ce s-a inmuiat putin, am adaugat morcovii tocati la fel de marunt. Peste cateva minute am adaugat, pe rand, ardeii capia, vinetele si ghebele. In afara de vinete, pe care le-am tocat cu un cutit, toate celelalte ingrediente au fost maruntite la robot. Am avut insa grija sa nu maruntesc prea tare ghebele, imi place sa simt bucati mai mari de ciupercute in zacusca. Aceasta operatiune poate fi facuta aproape la fel de usor cu un cutit.

Pe masura ce adaugat ingredientele, potriveam zacusca de sare. Piperul boabe si frunzele de dafin au aterizat in oala impreuna cu ghebele, iar bulionul de rosii amestecat 3 linguri de miere a fost adaugat dupa ce toate celelalte ingrediente au fiert vreo jumatate de ora.

Ca sa nu fiu nevoita sa pazesc oala pe foc, am introdus-o in cuptor, unde a stat mai bine de un ceas si jumatate, timp in care zacusca de ghebe a bolborosit in voie, fara sa ma stresez ca se lipeste de fundul cratitei. Nu stiu cum faci tu, dar eu procedez la fel si cu gemurile si dulceturile. Cand am considerat ca a scazut cat trebuie, am inceput sa umplu borcanasele de 400 g, spalate si uscate bine de cu o zi inainte.

Desi puteam sa le las sa se raceasca in paturi de la bun inceput, am preferat sa sterilizez borcanele in cuptor alte 20 minute, dupa care le-am scos, le-am mai verificat odata capacele si le-am lasat sa se odihneasca invelite in paturi groase pana cand s-au racit complet, adica aproximativ 36 ore.

Cam asta este reteta mea de zacusca. Desi unii spun ca vinetele nu au ce cauta langa ghebe, eu cred ca aroma vinetelor coapte ii completeaza gustul. Pentru sezonul ghebelor este abia la inceput, ai timp sa testezi si tu aceasta reteta. Sunt sigura ca-ti va placea :)




Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:,

Autor |
loading...

Comentarii

romanka in septembrie 28th, 2017

Scuze dar asta nu este zacusca de ghebe; este zacusca de ghebe si vinete; ma mir ca gospodinele fac agreseala sta; si ciupercile si vinetle sunt greu la digerat;
de ce nu le faceti separat?. :)

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii