Categorii
Utile

Dusmanul din casa ta – plita pe gaze. Afla cat de daunatoare este

arzator plita gaze

Numai in Europa, aerul poluat cauzeaza anual decesul prematur a peste 370.000 oameni. La nivel mondial, problema este atat de grava incat Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus poluarea aerului in categoria factorilor cancerigeni, alaturi de fumat si azbest.


Si mai ingrijorator este faptul ca in mediul casnic poluarea aerului depaseste de multe ori nivelurile recomandate de OMS, principala cauza fiind plitele pe gaz, dupa cum releva un studiu recent, efectuat de Laboratorul National Lawrence Berkley al Departamentului Energetic de Stat din SUA.

Plita pe gaz – factorul poluant din casele noastre

In baza unui esantion compus din peste 6000 de gospodarii americane in care mancarea era preparata la plita cu arzatoare pe gaz, echipa de cercetatori a decoperit ca 62% dintre cei care nu au bucatariile dotate cu hote sunt expusi in mod curent la un aer extrem de poluat, compus dintr-o concentratie alarmanta de monoxid de carbon, dioxid de azot si formaldehida, o substanta cancerigena ce poate cauza probleme respiratorii, poate agrava astmul si poate declansa probleme cardiace.

Din cauza proastei ventilatii, un sfert dintre locatarii caselor participante la studiu erau expusi in mod curent la o poluare ce depasea cea mai mare concentratie de dioxid de azot inregistrata vreodata la Londra, orasul renumit pentru smogul extrem de daunator sanatatii.

In urma cercetarilor efectuate, persoane cele mai expuse sunt adultii care prepara efectiv mancarea, dar si copiii mici ce obisnuiesc sa-si asiste parintii la gatit.

Un alt amanunt semnificativ este faptul ca iarna concentratia de emisii poluante din bucatarii este cu aproximativ 10% mai mare decat vara, deoarece iarna oamenii deschid ferestrele mai rar.

Ce putem face in cazul in care avem plita pe gaz?

Pentru a reduce nivelul poluarii din interiorul caselor noastre trebuie sa folosim hota de fiecare data cand pornim plita. Orice model de hota este mai bun decat niciunul, adauga cercetatorii americani, specificand ca folosirea ochiurilor din spate, pozitionate chiar sub hota, asigura o absorbtie mai eficienta a aerului poluat. De asemenea, chiar daca exista hota, aerisirea constanta a locuintei este extrem de importanta.

O alta solutie este inlocuirea plitei de gaz cu una electrica sau, si mai bine, cu una pe inductie, plitele electrice fiind responsabile pentru alte emisii nesanatoase, ce-i drept, intr-o cantitate mult mai redusa.

Pentru a imbunatati calitatea aerului din casele noastre putem achizitiona si un purificator de aer performant, care va reduce cantitatea de ozon responsabil pentru declansarea diverselor boli respiratorii si distrugerea tesutului pulmonar, distrugand totodata ciupercile, sporii de mucegai, bacteriile si virusurile din aerul pe care il respiram.

Tu ce fel de plita ai in bucatarie? Eu inca folosesc plita pe gaze :).

5 răspunsuri la “Dusmanul din casa ta – plita pe gaze. Afla cat de daunatoare este”

Daca ozonul este atatde daunator sanatatii de ce se plang oamenii caci stratul de ozon s-a subtiat?

Ozonul este a doua formă alotropică a oxigenului, fiind constituit din trei atomi ai acestuia. Formula sa chimică este O3. Molecula sa este instabilă și se descompune după un timp scurt în oxigen diatomic. El este un oxidant puternic din care cauză este dăunător omului, producând dureri de cap, fiind iritant, caustic al mucoaselor respiratorii.

Stratul de ozon prezent în atmosfera terestră acționează ca un filtru care reține cea mai mare parte din radiația ultravioletă nocivă solară, reglează temperatura din atmosferă, cu implicații deosebite în protejarea biosferei.

sursa: Wikipedia

intr-o casa ventilata corect nu sint probleme in casele neventilate si aerul expirat si reinspirat este o otrava care contribuie la inbolnavirea locatarilor

Avand in vedere taxele aberante pe care le baga statul la energia electrica (vezi certificate verzi si alte hotii de acest gen) e greu de trecut la plite electrice sau prin inductie. Daca ar fi un stat mai responsabil, poate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *