Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Pereti placati cu parchet, panouri sau lambriu din lemn – 16 IMAGINI

1-perete decorat cu lemn living modern minimalist


O tendinta care isi face tot mai des simtita prezenta in domeniul amenajarilor interioare moderne este placarea peretilor cu parchet laminat, panouri, lambriu si chiar dusumea din lemn.

Aceasta solutie decorativa se preteaza in decorarea oricarei incaperi din casa, fie ca vorbim despre living, dormitor, birou, hol, camera copiilor, bucatarie si chiar baie. Desigur ca indicat este sa nu se abuzeze de peretii placati cu lemn. Cu alte cuvinte, daca alegem sa decoram cu parchet laminat un perete din living si, poate, unul din dormitor, pentru celelalte incaperi ale locuintei ar fi bine sa ne orientam catre alt tip de finisaj decorativ.

Panourile decorative din lemn

Ideale pentru finisarea rapida a unei suprafete si fara a produce deranj, panourile decorative din lemn sunt un finisaj ecologic ce poate fi aplicat chiar si de catre un incepator in domeniu. Acestea pot fi aplicate si peste alte tipuri de finisaj, cu conditia ca suprafata pe care urmeaza sa o acopere sa fie rigida si plana. Dupa aplicarea unui panou decorativ din lemn, suprafata finisata devine neteda. Iar daca sunt montate cu ajutorul holzsuruburilor sau a diblurilor speciale, panourile decorative din lemn pot fi refolosite, adica demontate si aplicate pe alt suport.

O alternativa la panourile decorative din lemn sunt panourile din MDF disponibile pe piata intr-o mare varietate de modele si culori, simple, gravate 3D sau perforate.

O alta calitate importanta a acestui finisaj modern este durata mare de viata. Producatorii sustin ca, dupa aplicare, acestea pot rezista pana la 50 de ani, fiind in acelasi timp usor de intretinut.

Placarea peretilor interiori cu parchet laminat

Daca pentru placarea pardoselilor se recomanda alegerea unui parchet laminat mai gros si mai rezistent la uzura, pentru placarea peretilor poate fi ales si un parchet laminat subtire, adica unul mai ieftin. In mod sigur, comparativ cu panourile decorative din lemn, parchetul laminat este mai ieftin, in ofertele magazinelor de profil gasindu-se adesea modele la preturi sub 15 lei/mp.

Pentru a decora un perete cu parchet laminat se cere montarea unui suport/cadru, confectionat din popi de lemn de 4 cm grosime dispusi pe verticala, dispusi la intervale ce reprezinta jumatate din lungimea unei placi de parchet, astfel incat acestea sa poata fi fixate atat in capete, cat si la mijloc. Cadrul se va fixa de perete cu ajutorul diblurilor speciale, la o inaltime de 10 cm de pardoseala. Abia acum incepe montajul propriu-zis al placilor de parchet laminat.

Specialistii recomanda montajul orizontal al placilor, incepand cu coltul din dreapta jos al peretelui ce urmeaza sa fie decorat. Astfel, prima placa se va monta cu federul spre exterior, pentru a permite montarea urmatoarei placi si tot asa. Primul rand de placi de parchet laminat se va fixa de cadrul de lemn montat pe perete cu ajutorul holzsuruburilor infiletate in partea inferioara a placii si a stifturilor de lambriu (cuisoare) in partea superioara, in nut. Cuisoarele trebuie batute oblic, de sus in jos, astfel incat capetele acestora sa intre complet in nut. Altfel montarea urmatorului rand de placi va fi imposibila.

Dupa montarea primei placi se va continua montajul placilor din primul rand, procedand in acelasi mod. Abia apoi se poate trece la montarea randului urmator care va fi fixat de cadrul de lemn de pe perete doar in partea superioara, adica in nut.

In functie de culoarea parchetului ales, acesta poate fi folosit atat in placarea si decorarea unui perete dintr-un interior amenajat in stil modern, cat intr-unul rustic, ba mai mult, poate fi aplicat si pe tavan.

Daca iti place aceasta idee decorativa, impartaseste-o si prietenilor tai distribuind-o pe contul tau de Facebook.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *