Categorii
Intrebari de la cititori

Creste presiunea in centrala (Wiesmann) de la 1,5 la 2,8

De ce imi creste presiunea de la 1,5 la 2,8 bar, centrala este wiesmann vitolig150? Anul trecut nu am avut acesta problema, multumesc anticipat!


Intrebare de la Constantin, pe adresa redactiei: Creste presiunea in centrala (Wiesmann) de la 1,5 la 2,8.

49 de răspunsuri la “Creste presiunea in centrala (Wiesmann) de la 1,5 la 2,8”

Va creste presiunea in instalatie? Presiunea creste f. mult in cazul in care aveti aer in instalatie. Trebuie sa aerisiti caloriferele si unde mai e nevoie. Intrebati pe cine v-a proiectat/ facut instalatia unde mai trebuie aerisita (ex. repartitoare, daca aveti)

Buna ziua,

Un alt motiv ar fi spargerea membranei de la vasul de expansiune, iar acum acesta este plin de apa.
Daca este sparta membrana de la vasul de expansiune, atunci nu mai are cine sa preia dilatarea apei din instalatie.

Cu stima,
Paul Goron
qfgproiect@gmail.com

Si eu opiniez tot pentru spargerea membranei din vasul de expansiune. O spun din proprie experienta la acelasi tip de centrala. SOlutia: am achizitionat un vas nou si l-am inlocuit (opperatiune delicata, in special datul jos al centralei pt ca vasul de expansiune e in spate). O alta varianta ar fi montarea unui vas de expansiune undeva pe circuit, inestetic, mai greoaie dar nu mai trebuie „demontata” centrala. Spor la lcuru si grabiti-va! Frigul a venit si nu puteti continua asa. Riscati sa avariati pompa.

POATE a lasat deschis alimentarea cu apa care trece prin boiler. Si la mine creste dk nu inched robinetul ce duce la boiler si atunci am presiunea de pe retea.

Buna ziua, am o centrala beretta mynute, ea normal trebuie sa isi pastreze presiunea la 1,5 bar dar cum pornesc caldura cresete pana la 4, de fiecare data trebuie merg in baie sa las sa curga putina apa de la calorifer, apoi scade presiunea ,iar pe la centrala picura foarte putin apa, imi cer scuze pentru cum am explicat, sper sa imi intelegeti problema,astept un raspuns, multumesc frumos.

@Ione. Asta e un simtom tipic ca undeva in circuit este aer. Apa care picura pe la centrala e din cauza presiunii ridicate. In mod normal, atunci cand se raceste, datorita faptului ca ai scos apa din circuit pe la calorifer, presiunea ar trebui sa fie mai mica decat cea initiala-1.5 bar

Multumesc foarte mult pentru raspuns , ma puteti ajuta cu un sfat ce ar trebui sa fac mai exact? Cum pot scoate tot aerul, sa nu mai am probleme, pot rezolva si singura problema, sau am nevoie de un instalator? Multumesc.

Ma poate ajuta cineva? Cu centrala? Creste presiunea de la 1,5 cat ar trebui sa fie normal la 4 , cum pot rezolva problema, multumesc

Ione daca nu ai rezolvat problema pana acum: problema ta nu este de la aer in instalatie. Ai vasul de expansiune defect. Adica s-a spart membrana s-au a pierdut presiunea de 1,5 bari pe la supapa vasului. Daca te pricepi cat de cat trebuie sa descoperi aceasta supapa care este un ventil de bicicleta montat pe vasul de expansiune, sa scoti capacul din plastic care este de protectie si sa apesi cu un creion pe tija din interior. Daca iese aer sau nu iese nimic e bine, daca iese apa e nasol, trebuie sa chemi un instalator.
Acum, daca a iesit aer sau nimic, trebuie refacuta presiunea adica sa faci rost de o pompa de bicicleta cu manometru si sa pompezi pana la 1,5 bari.

Succes!

Adrian, am si eu o problema si ce spui tu despre supapa vasului ma gandesc daca nu cumva e explicatia:
Mi-a scazut presiunea pana la 0!!! Am introdus apa pana la 1 Bar dar dupa 10 min scazuse la 0.5 bar. La incalzire presiunea a crescut f mult pana la 2.2. Este un comportament f ciudat.

Mentionez 1. ca pierderi de presiune am de cativa ani dar suplimentam pana pe la 1.2 si tinea cateva luni de zile.

Mentionez 2. Azi, inainte de episodul descris mai sus, am incarcat pana la 1.5 iar la incalzire a crescut pana aproape de 3 si a inceput sa picure apa din centrala. Am scos putina apa de la un calorifer si si-a revenit.

Salut Claudiu,

Da este aceeasi problema si la tine. Fa si tu ceea ce am scris mai sus si tragi singur concluzia. Daca nu te bazezi cheama din prima instalatorul ca nu este ok sa folosesti centrala fara expansiune. Poate oricand sa cedeze o armatura si te trezesti cu casa plina de apa.

Salut Am și eu o centrală in soba făcută anul trecut și a început sa crească presiunea de la 1,5 la 3 . Am vasul de expansiune in pod ,o fi din aceasta cauza?Va rog să-mi dați și mie un raspuns

Salut Adrian,
multumesc de raspuns.

Am chemat instalator si intr-adevar era presiune zero in Vasul de expansiune. A bagat cu pompa 1.4 dar a doua zi am ajuns in aceeasi situatie: presiunea este intre 0.5 (sau putin mai jos la rece) si 1.9 la 55 C. Un Vas de expansiune este 450 RON. Cum sa fiu sigur ca nu este alta problema. Daca iau vas nou si nu asta e problema?

pt Claudiu

Ceva nu e ok cu presiunea zero in vasul de expansiune. Presiunea din vas trebuia sa fie egala cu presiunea care o indica manometrul tau de pe centrala. Daca nu a curs apa pe supapa vasului e bine dar manevra de refacere a presiunii nu se face pur si simplu introducand 1,4 bari cu pompa. Trebuie refacuta perna de aer. Pentru asta se deschide un robinet de pe instalatie care da afara, adica sa curga apa din instalatie pana presiunea citita pe manometrul centralei ajunge la zero. Apoi tot cu robinetul deschis se baga aer in vas pina la presiunea prescrisa pe el(1,4 bar). Dupa asta se inchide robinetul si se baga apa in instalatie pana ajungem la presiunea de aprox 1 bar. Tu ai acum perna de aer prea mica si de asta ai variatia de presiune asa de mare.

pt Iantu,

Cu centralele astea in sobe eu nu prea sunt de acord si nu o spun ca sa ma dau mare ci pentru simplu fapt ca uite la situatia care a aparut la tine: A crescut presiune la 3 bari, asta insemna ca nu ai supapa de siguranta sau daca ai este prost reglata pentru ca nu ar trebui sa ai mai mult de 1,5-2 bari si supapa sa deverseze. Sa ne gandim ca sare o teava din armatura si jetul de apa fierbinte atinge un copil sau un batran etc…..deci mare atentie!!

Daca vasul de expansiune este unul inchis(in pod putea fi si vas de expansiune deschis) ai aceeasi situatie cu Claudiu. Fa manevrele care i le-am spus si lui si ne mai auzim…..dar inca odata: 3 bari este o presiune care nu are ce cauta intr-o instalatie de incalzire!

Adrian, eu nu am intrat in detalii cand am spus ca ”a bagat cu pompa 1.4”, dar cei pasii mentionati de tine au fost urmati si de instalator. Deci, se pare ca a lucrat bine. In aceste conditii, ce sa inteleg si ce sa mai fac ca sa fie bine? Ai ceva sugestii? Multumesc anticipat.

Mi-a spus cineva:
”Presiunea vasului de expansiune la rece, este de 1 Atm la tipul tau de centrala. Presiunea de incarcare a centralei cu apa, la rece, este tot de o atmosfera. Apa din circuiutul de termoficare prin incalzire isi mareste volumul, marindu-si volumul automat se mareste si presiunea din instalatie. Deci e normal sa creasca presiunea pana la 2 atm si putin. daca ai sa faci o incarcare la rece cu 1 atmosfera, atunci nici nu mai ajunge la 2 atmsfere cand se incalzeste apa. Oricum nu este o problema decat daca presiunea depaseste 2,5 atm, mai prescis la 2,8-3 atmosfere va da supapa de siguranta afara. Atunci vasul de expansiune nu isi face serviciu si trebuie verificat.”

Am facut asa si acum e bine. Presiunea este intre 1 si 2 (cam la 60C – nu am nevoie de mai mult)

Bună ziua. Dețin o centrală habitat dual 23CE de la romstal, de câteva zile nu mai funcționează termometrul de la centrală ce poate fi? Merci anticipat.

Va salut.Am si eu o problema si nu-i dau de cap.Cam de o luna am variatii mari de presiune pe instalatie.La 30° am 0,8 bar iar la 60° ajunge la 2,8 bar.Presiunea creste repede cand e foc mai puternic in centrala si dupa ce se domoleste scade vazand cu ochii adica 0,6 atm.in 3 minute.Am aerisit caloriferele si nu am aer(am si 4 aerisitoare automate),am scos presiunea din instalatie si am pus manometrul pe vas,imi arata 1,5 bar.Nu stiu ce sa-i mai fac.Merg si cu lemne si cu arzator peleti si simptoma e aceasi cand e flacara puternica creste mult pres.si dupa scade indiferent de temperatura apei.

La 10 min.dupa primul mesaj focul s-a oprit in centrala apa e la 75° iar presiunea la 0,9 atm.Nu poate fi defectiune de manometru ca pe centrala si pe instalatie amandoua indicand aceasi presiune.

La 10 min.dupa primul mesaj focul s-a oprit in centrala apa e la 75° iar presiunea la 0,9 atm.Nu poate fi defectiune de manometru ca pe centrala si pe instalatie amandoua indicand aceasi presiune.Filtrul Y l-am desfacut si are sita curata.

Cred ca la tine este o problema de stragulare a sectiunii pe circuit. Undeva o supapa de sens sau vana cu trei cai(daca este una termocomandata) sau un ventil, face figuri.

Mai concret poate fi urmatoarea situatie: pe retur cred ca ai supapa de sens iar vana cu trei cai deschide undeva pe la 60 grade cum e normal de altfel. Vasul de expansiune este pus in afara circuitului sus pomenit. Este normal ca pana se deschide vana sa creasca presiunea. Intrebarea este de ce nu a facut asta de la inceput…….

Deci o revizuire a instalatiei se impune!

Multumesc pt.raspuns.Clapete de sens nu am,vasul de expansiune e pus pe retur aproape de intrarea in centrala pe circuitul de by-pass.Vana de amestec e manuala cu 3 caisi am invartit-o in toate directiile.Interesant e ca nu aveam variatie de presiune asa mare 2 bar.Repet,presiunea creste cand e foc in centrala chiar daca apa are 30° sau 80°.La 80° termoventilul e complet deschis,caloriferele ard.Uneori se apropie de 3 bar .

Bună ziua, dețin o centrala viadrus 35 , de un timp de când nu mai fac foc îmi creste presiunea la 2,2, la rece.eliberez aer pe la supapa de la vasul de expansiune și în câteva zile creste iarăși .Mă puteți ajuta cu un sfat? MULȚUMESC.

Presiunea in centrala creste si daca uiti robinetul de incarcare al centralei deschis. Mi s-a intamplat mie.

Buna tuturor, am o centrala Ariston Genius 28FF la o casa cu 5 cam. De obicei tineam presiunea in repaus la 1,4 si era ok. Acum, la 1,4 bari cand porneste se duce pe la 3 si picura in stanga. Am aerisit, am coborat temp de la 65 la 60, am redus presiunea in repaus la 1,1 si acum urca pana la 2,8 la 60. La 54 grade are deja 2.1 bari, de ex. Poate fi problema de la apa mai calcaroasa, dura (constant o mai suplimentez putin caci imi picura tot din centrala )?

Salut,

Asa cum am mai spus cresterea presiunii in instalatia de incalzire se datoreaza in 99% din cazuri vasului de expansiune. Cresterea brusca a unei presiuni se poate intampla doar daca perna de aer este prea mica(vas de expansiune inchis) sau calea catre vasul de expansiune este obturata(vas de expansiune deschis).

Am scris mai sus despre manevrele care trebuiesc facute pentru refacerea pernei de aer. Vad ca cineva mai sus a scris ca reduce presiunea in instalatie eliberand aerul din vasul de expansiune. TOTAL GRESIT! Aerul din vasul de expansiune este necesar pentru ca acesta creeaza perna de aer. Numai daca ai o pern de aer suficient de mare poti mentine variatia de presiune in instalatie in limite rezonabile(intre 1 si max. 2 bari)

Buna dimineata,
Am o centrală Gepard 24V :
1. Cand folosesc doar pe apa calda manometrul indica constant 1.5 bari
2. Cand pornesc si caldura presiunea depășește 2.4 bari
3. După ce golesc instalația pana la 1.5 bari si opresc alimentarea cu apă, presiunea rămâne constanta 1.5 bari.
Ma puteti ajuta sa identific cauza? Mentionez ca doar pe apa calda, presiunea rămâne constanta, deci robinetul de umplere nu scapă.
Va multumesc.

buna ziua,de cateva zile cand deschid usa de tiraj imi curge apa cu gudron(nu este multa),am curatat centrala elementiisunt uscati nu vad nici o scurgere de apa.ce ar putea fi….VIADRUS U22(3 elementi)…multumesc

Buna, Dac asta se intampla doar la pornirea centralei nu este nici o problema dar daca apare dupa ce centrala a intrat in regim normal de lucru, este ceva. Nu este suficient sa curatati doar centrala, verificati si racordul la cosul de fum, mai pot fi lemnele mai umede sau pur si simplu zilele mai „moi”.

Buna seara…am si eu o problema asemanatoare…am un cazan p solid 33 kw si langa un puffer de 1000 l…
2 vase de exp…unul de 35 l legat p retur puffer-cazan…unul de 100 l legat pe puffer p conducta de golire….cel de 35 l are presiune start de 1.5 bari cel de 100 l are pres start de 3 bari…
Instalatia la rece e 1 bar….la 60 de grade presiunea e la 2.4 bari…ceea ce nu e normal…un sfat oare are cineva ce ar putea fi problema??….vasele is ok reglate??

Bună ziua , am achiziționat de curând o centrala pe lemne Ferroli slk 4 cu 4 elemenți. Am făcut singur instalația hidraulică exact după schema recomandată de ei pentru n cartea tehnică a centralei, schema clasică cu tur retur și bypass intre tur și retur cu termoventil care funcționează la 61 grade Celsius. Problema este că îmi crește presiunea până pe la 2,2 bar când apa ajunge la 70 grade. La rece presiunea a fost inițial la prima pornire a centralei 1,6. Acum am la rece 1,2 dar tot crește presiunea la 2,2. Vasul de expansiune l-am verificat am umblat puțin la supapă și am văzut că iese aer pe acolo. Să fie de la pompa de recirculare ?? Sau de la termoventil ??? Să renunț la bypass ??

daca vrei sa nu mai creasca pune un vas de expansiune mai mare,sau mai pune unul,vasul tb sa aiba intre 5 si 10% din volumul total al circuitului,eu personal cred ca e in parametri normali jocul asta de presiune si nu tb sa faci nimic.
la centralele pe gaz in schimb cand creste presiunea singura,problema este la valva ce comanda pornirea centralei pt apa calda….,pe acolo scapa in circuitul de calorifere pt ca ea este singura sub presiune tot timpul la coloana de apa rece…,asta daca vasul de expansiune este ok.(doar o parere…)

Buna seara,
De 8 ani avem o centrala pe gaz de ne-a mancat sufletul.
Este o junkers euro line, i-am schimbat placa de vreo 3 ori si o gaseste toti dracii de sarbatori, an de an. Am tot chemat un instalator fie de pe net fie de la cei care au instalat-o.
Toata primavara si vara a functionat fara problema. A venit iarna si nu s-au incalzit caloriferele pana jos. Am scos din ea (pe jos) apa neagra vreo 10 l de la 2 din calorifere(s-a cam ales prafu de garniturile alea de atatia ani), am scos aer/apa pe sus pana ajungea la 1. Si de aici calvarul zilnic. Merge bine pana dimineata pe caldura, o inchizi, creste presiunea pana gasesc balta in casa. Cateodata, dau drumu la apa calda si scade, si are urmatorul comportament: fie isi revine”, fie creste iar pana trebuie iar sa scot apa dintr-un calorifer(pe sus) fie mai rau coboara la 0. Nu mai inteleg nimic, de la 3 la 0. Imi vine sa o arunc pe geam. Multumesc

Buna ziua!
Incercati si pe centrala-termica. ro forum. Este un forum decent din punctul meu de vedere.
Cu stima si respect.

Creste presiunea in centrala si fara a o folosi pe apa menajera calda sau caldura , Care poate fi cauza?

Buna ziua,
am o problema la o centrala 24 kw saunier duval…da cu apa pe la supapa de siguranta… am schimbat vasul de expansiune(are perna de aer 1,2 atmn),am schimbat valva cu 3 cai(neechipata),am schimbat supapa de siguranta…. in continuare, pe caldura, evacueaza apa pe supapa de siguranta la o presiune de 2 atm… am montat manometru pe instalatie si cand centrala indica 2.2 atm, manometrul indica 3 atm…imi poate da cineva o idee de ce se intampla asta?
PENTRU PAUL… e posibil ca robinetul de incarcare a apei in instalatie, cel de la centrala, sa fie deschis.
multumesc

Pai nu pot fi decat doaua cauze:

1. Idem Paul
2. Circulatia catre vasul de expansiune blocata!

Am o intrebare , am o centrala Beretta Ciao nu stiu ce problema are . Apa calda face dar cand pun pe incalzire porneste mege circa 10 – 20 de secunde , manometrul arata ca creste presiunea si se opreste ? Ce are daca stie cineva . Multumesc

Salutare am o problema la o Sigma 24, am dat drumul la caldura si m-am trezit cu presiunea de la 1.2 la 3.5 si E10 cod eroare, am oprit-o am lasat-o vreo ora si apoi reincercare, acelasi rezultat cu crestere presiune de la 1.2 la 3 ( ea cred ca mai crestea dar am oprit-o) , iar mai pe seara am pornit-o in acelasi timp cu apa calda, am observat ca incalzirea in calorifere nu a mers decat in momentul in care am oprit apa calda, presiunea cat a mers apa calda a stat in 1.5 dar cu jet slab la robinet, iar cand a pornit caldura a urcat pana la 2.4, am oprit testul ca sigur mai crestea, ceva sugestii ? multumesc anticipat

Buna ziua, am o problena la centrala (immergas eolo mini 24). atunci cand porneste caldura creste presiunea in centrala pana la 3 bari si incepe sa picure supapa. Asta se intampla doar la caldura din calorifere nu si la apa de la robinet. E normal sau e defecta?

Am o Centrală de Pardoseală Sime de 37 KW se Ridică Presiunea și pe Apa Menajeră și pe Agent Termic. Am schimbat Vasul de Expansiune am scos și Aerul și tot ajunge la 3.5 Atmosfere.

Pe mine aparent m-a ajutat procedura de golire a apei pana la 0 bari si apoi umplerea cu aer a vasului de expansiune pana la 1.4 bari.
Multumesc tuturor pentru sfaturi!

Buna seara, am o centrala termica pe lemne de 80 kw. La rece (20 grade) imi indică presiune 0 si la 60 grade am o presiune de 2 bari. Mentionez ca am măsurat presiunea in vasul de expansiune si o am de 2 bari (am masurato la 40 grade). Caloriferele se încălzesc!!! Va multumesc!!!

Am si eu o centrala ferroli pe peleți 24 k .. de la un timp imi creste presiunea in ea de la 1.5 2.5.
Problema e ca da cu apa mereu pe jos ..
Aer in vas i-am pus are nu da cu apa din vas.
Centrala are vas incorporat de 10 litri cred e mic. Care ar fi cauza?? multumesc.

Buna ziua,

Am de 2 ani o centrala murala de 24 kw Wiesmann Vitodens 050-w.
1. Am constatat ca in decurs de 2-3 luni imi scade presiunea pe circuit de la 1,2 bari la 0,8-0,9 bari, dupa care o incarc din nou la 1,2 bari. Am verificat daca exista pierderi la calorifere si nu am constatat pierderi.
2. Pe timpul functionarii presiunea creste de la 0,8 bari la 2 bari, cu temperatura reglata la 53-54 grade.
Puteti sa-mi spuneti:
1. cam care ar fi cauza scaderii presiunii si
2. daca este normala cresterea presiunii pe circuit de la 0,8 bari la 2 bari la atingerea temperaturii maxim reglate de 54 grade?

Va multumesc

Poate influența creșterea presiunii in centrala Wiesmann vitodens 050 datorită antigelului pt instalați sanitare (20 litri la 8 calorifere) ?
Robineți de alimentare sunt închiși!!! În 24 h crește de la 1,4(6) la 2,6 sau 3 bar. După ce aerisesc primele calorifere stînga-dreapta de lîngă centrală fără a ieși cu apă revine presiunea la 1,4(,6). Am verificat vasul de expansiune -corespunde !!! Este a doua iarnă și în garanție, vine reprezentantul și nu constată nimic !!!? Dar presiunea zilnic de două săptămâni la fel .
Vă mulțumesc !

Buna ziua! am o problema , am o cetrala de 25 kw pe peleti si de cateva zile acul de la manometru vibreaza, stie cineva care poate fi cauza!?! presiunea este normala in instalatie

Am o centrala Ariston achizitionata in Decembrie 2018, de 23w, in Februarie 2021 a venit prima data la revizie, totul bine. Nu am avut probleme.
i-am dat drumul la caldura la 60° dupa cca 2 ore a inceput sa picure apa din centrala pe partea stanga printr-un orificiu.
De la 1.5 a crescut la 3 presiunea
Am constatat ca doua din calorifere incalzeau usor partial fata de restul care frigeau
Am scos din cele 2 calorifere circa 4 l
Dintre cele doua calorifere am constatat ca unul nu merge butonasul de aerisire cum trebuie abia daca curge apa si nici nu incalzeste ca celelalte
Ce ma sfatuiti
1. De ce creste de la 1.5 la 3 ce trebuie sa verific
2. Butonasul de aerisire nu functioneaza
Multumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *