Categorii
Intrebari de la cititori

Modificari structura rezistenta casa actuala – se pot face?

schita casa vazuta de sus

Buna ziua,
In primavara vreau sa incep o lucrare la casa si, nepricepandu-ma la acest domeniu am cateva intrebari pe care dvs mi le-ati putea lamuri.
Am jumatate dintr-o casa care mai are un proprietar. Casa este veche, are parter si pod, zidurile sunt din caramida, au o grosime de 70 cm, iar podul este din scandura cum se faceau demult. Intentionez ca pe partea mea de parter sa torn o placa de beton, pentru a transoforma podul intr-o mansarda locuibila si sa modific 2-3 ziduri (in sensul sa le elimin sau sa le mut). In poza atasata casa actuala este pana la zidul galben, pe care vreau sa-l mut unde este cel cu portocaliu, iar cele marcate cu negru sa le elimin. Intrebarile sunt urmatoarele:


1) daca un perete este comun, pot turna placa peste acel perete, fara sa-i afectez vecinului tavanul din casa (practic ar trebui sa folosesc jumatate din grosimea peretelui pentru sustinere?

2) la parter as vrea ca o incapere sa aiba o suprafata de 9 x 7 m, fara stalpi sau alte elemente ce ar obstructiona traficul. Tehnic se poate turna placa peste o asemenea suprafata? voi avea nevoie de grinzi suplimentare?

3) pentru aceste lucrari este nevoie si de fundatie pentru casa? se poate turna aceasta fundatie cu casa ‘construita deja’? mentionez ca unul din peretii exteriori, de la un capat la altul (lungime totala 15 m) intentionez sa-l mut mai ‘in afara’ cu circa 2.5-3 m.

Intrebare de la Stefan, pe adresa redactiei: Modificari structura rezistenta casa actuala – se pot face?

Un răspuns la “Modificari structura rezistenta casa actuala – se pot face?”

Buna ziua. Pentru o astfel de lucrare este necesara o expertiza tehnica. Expertul poate spune ce se poate modifica/muta si ce nu. Pentru a ajunge la expert trebuiesc incepute procedurile de autorizare: obtinere extras de carte funciara pentru informare, dupa care obtinerea certificatului de urbanism pentru extindere pe verticala si orizontala locuinta parter. Apoi in functie de cele trecute in certificatul de urbanism trebuie luat legatura cu un proiectant si un expert tehnic, pregatit proiectul de autorizare, etc.
In general pentru astfel de lucrari se va interveni si la fundatia existenta, cat despre planseul de beton bine ar fi sa se sprijine pe structura independenta fata de peretele comun cu vecinul, pentru a nu fi probleme cu el. oricum in certificatul de urbanism vi se va cere acordul notarial al vecinilor.
Pentru mai multe informatii ma puteti contacta pe adresa de mail.
o zi buna

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *