Categorii
Intrebari de la cititori

Rog cateva recomandari pentru amenajarea unei bai – faianta, mobilier, culori

Buna ziua! Ce culori imi recomandati pentru baie? Sa pun faianta pana sus in tavan sau sa las peretele sa respire? Nu am geam la baie… Ce fel de mobilier sa pun? Cosul de rufe sa il tin in debaraua cu masina de spalat de langa baie sau chiar in baie? Voi cum aveti? Dar mobilierul? Aveti corpuri suspendate?


Intrebare de la Alina, pe adresa redactiei: Rog cateva recomandari pentru amenajarea unei bai – faianta, mobilier, culori.

6 răspunsuri la “Rog cateva recomandari pentru amenajarea unei bai – faianta, mobilier, culori”

Voi incerca sa raspund punctual la intrebarile tale.

1. Baile placate cu faianta de de sus pana jos nu mai sunt la moda de ceva ani. Placand doar zonele principale ale baii (in jurul chiuvetei sau in dreptul cazii, de exemplu) nu doar ca vei lasa peretii sa respire, ci vei face si o economie considerabila la materiale si manopera.

2. Neavand informatii despre dimensiunea baii si despre dispunerea obiectelor sanitare, e greu sa emit o opinie in legatura cu forma mobilierului pe care ar trebui sa-l alegi. Nu evita corpurile suspendate, sunt foarte practice, mai ales in baile mici, pentru ca desi ofera posibilitatea depozitarii obiectelor specifice acestei incaperi, economisesc spatiu la nivelul pardoselii. O idee este montarea unui dulap suspendat chiar deasupra wc-ului. Iata cateva idei: https://www.casadex.ro/2013/10/15-idei-de-depozitare-deasupra-vasului-wc-din-baile-mici/

In orice caz, alege doar mobilier special conceput pentru baie, confectionat din materiale speciale, rezistente la umezeala specifica acestei incaperi.

3. Daca ai loc, poti tine cosul de rufe in baie. Eu zic ca e mai la indemana. Iti sugerez insa sa eviti modelele transparente, prin care se pot vedea rufele murdare. Exista in magazine destule variante inchise, cu aspect elegant, ce pot fi incadrate discret in orice baie.

Buna Alina,
In dreptul cazii si al chiuvetei oricum trebuie sa pui faianta. Cum a zis zi Victoria, n-are rost sa pui peste tot faianta, dar acolo unde stropesti de obicei ar cam fi necesar. Uite niste idei ca sa te inspiri, eu dupa poza asta m-am luat: https://www.casadex.ro/2013/10/15-idei-de-amenajare-pentru-bai-mici-galerie-foto/design-interior-baie-moderna-mica/ Mobilierul l-am facut pe comanda de la mobilakoncept.ro si a iesit foarte bine. In loc de verde, am preferat galben-portocaliu. Am vazut la prieteni raft montat deasupra WC-ului, dar erau destul de sus si eu fiind mai mica de statura, nu mi-ar fi venit usor sa umblu la el S

Bună seara,ași vrea sa stiu până unde pot pune faianță an baie dc am si un geam care începe la 150cm de la pardoseala,oglindă mare de 80 pe 80,toaleta est pe acelasi perete si braul sami spuneți exact unde al pozitionez,baia are 240H înăltime multumesc mult

Buna, Damian!

Desi multi aleg sa placheze in itnregime peretii din baie, eu nu recomand acest lucru din doua motive:

1. Pentru ca in acest fel peretii nu mai pot sa respire, ceea ce poate duce la formarea mucegaiului intre perete si faianta, iar ca urmare a acestui fapt placile se pot desprinde de pe perete si nu cred ca iti doresti acest lucru.
2. Pentru ca baile placate in intregime arata adesea ca niste saloane de spital sau pentru ca sunt prea reci.

Consider ca este suficient daca faianta este aplicata in principalele zone de interes ale baii: in zona cazii si/sau a cabinei de dus si in zona lavoarului. In rest peretii pot fi finisati cu vopsea lavabila sau cu o tencuiala decorativa rezistenta la umiditate.

De aceea, nestiind cum este pozitionata fereastra din baia ta in raport cu celelalte elemente importante (cada si lavoar), nu-ti pot recomanda niciun model sau nicio varianta de montare a faiantei. Intaresc insa cele spuse mai sus: poti aplica faianta pe peretele/peretii din zona cazii, iar braul sa fie montat fie sub forma uneia sau a doua dungi orizontale care sa urmeze lungimea cazii, fie sub forma unor dungi verticale aplicate simetric, din loc in loc, in zona finisata cu faianta. Iar in zona lavoarului poti aplica faianta pana deasupra oglinzii (eventual pana la nivelul unde se termina fereastra, ca sa formeze o linie orizontala imaginara cu acesta), iar braul poate fi aplicat in jurul oglinzii, de pilda. Desigur ca si in zona cazii faianta ar trebui aplicata pana la acelasi nivel cu cea din zona lavoarului.

Daca insa vei decide sa plachezi toata baia cu faianta, iti recomand sa stabilesti limita de sus in functie de partea superioara a ferestrei sau a oglinzii (daca aceasta va depasi in inaltime geamul), iar braul decorativ poate fi aplicat atat de jur imprejurul incaperii, cat si doar in zona cazii si a lavoarului, asa cum ti-am explicat mai sus, pentru a accentua ariile respective.

La final, iti recomand sa rasfoiesti urmatoarele articole in care vei gasi mai multe imagini ce reprezinta diverse modele/variante de combinare si montare a faiantei:

https://www.casadex.ro/2014/06/combinatii-de-faianta-pentru-baie-imagini/

https://www.casadex.ro/2014/11/combinatii-inedite-de-faianta-in-decorul-baii-moderne/

https://www.casadex.ro/2016/08/pe-verticala-sau-pe-orizontala-cum-montam-faianta-din-baie/

https://www.casadex.ro/2017/03/amenajarea-baii-variante-moderne-de-combinare-a-faiantei/

https://www.casadex.ro/2016/09/4-variante-de-accentuare-a-peretilor-din-baie-cu-ajutorul-faiantei/

Sa ai spor la amenajat si decorat!

Depinde de cada pe care o alegeti. Daca modelul nu este prevazut cu carcasa/masca speciala, puteti sa-i placati laterala vizibila cu faianta in ton cu peretii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *