Categorii
Proiecte de case inedite

Cate camere poate avea aceasta casa de doar 55 mp. Aproape de necrezut

2-exterior casa mica 55 mp cu mansarda


Orice arhitect iti poate confirma ca proiectarea unei case compacte si in acelasi timp confortabile este mai dificila decat proiectarea unei vile supradimensionate.

Cu cat mai mica este suprafata desfasurata a constructiei cu atat mai greu este sa integrezi in perimetrul ei toate spatiile specifice unui adevarat camin: bucatarie, baie, camera de zi si cel putin un dormitor. Tocmai de aceea casele compacte, proiectate astfel incat sa le ofere proprietarilor confortul dorit in ciuda ariei restranse, ne fascineaza pe toti.

55 metri patrati cu tot cu mansarda

O astfel de casa este si cea proiectata de arhitectul american Mark Ouellette. O constructie compacta, excelent compartimentata. Si mai surprinzator este faptul ca cei 55 metri patrati ai micutei locuinte insumeaza de fapt suprafetele parterului si a mansardei.

Te intrebi cat de mici sunt camerele acestei case? Datorita proiectarii ingenioase, niciuna dintre camere nu pare inghesuita. In cei 37 mp ai parterului arhitectul a reusit sa integreze un living cu bucatarie open space, un dormitor, o baie destul de generoasa si un loc de luat masa ce poate fi transformat la nevoie intr-o camera pentru oaspeti. Iar in mica mansarda de doar 18 mp au fost amenajate un dormitor si un loc de joaca pentru copii. Atat de simplu.

Mobilier compact rabatabil

Cum probabil stii deja, nu doar proiectul unei case determina confortul acesteia. O mare pondere in definirea confortului o au finisajele, mobilierul si nuantele alese. In cazul acestei case au fost alese nuante calde de maro deschis care se intrepatrund armonios cu nuanta lemnului natur a tamplariei. Multitudinea de ferestre asigura iluminarea eficienta a interiorului.

Fiecare camera a casei este dotata cu mobilier compact bine ales, multe dintre piese fiind realizate la comanda. Spre exemplu, spatiul in care a fost amenajat locul de luat masa poate fi transformat cu usurinta intr-o camera pentru oaspeti, prin simpla rabatare a patului integrat in perete. Din imagini poti observa ca atunci cand patul este deschis masa ramane ascunsa sub acesta, fara a mai fi nevoie de un spatiu suplimentar de depozitare. Foarte interesante si practice mi se par si usile glisante, montate pe coltul acestei camere. Atunci cand sunt deschise, locul de luat masa devine parte integranta a livingului, iar atunci cand sunt inchise asigura intimitatea necesara musafirilor veniti in vizita.

Doua dormitoare si un loc de joaca

Daca n-ai vedea schita casei, n-ai crede ca la parter, pe langa baie, living bucatarie si loc de luat masa, a incaput si un dormitor. Este adevarat ca suprafata acestuia este minuscula de-a dreptul, fiind suficienta doar pentru un pat si o noptiera. Iar daca te intrebi unde isi pastreaza proprietarii hainele si obiectele personale, poti vedea din schita, ca din dormitor se face accesul sub scara interioara, unde a fost amenajat un dressing. Faina idee, nu-i asa?

Celalalt dormitor este amenajat in mansarda si cel putin mie mi se pare mai spatios si mai aerisit. Cred ca e tare placut sa stai in patul din mansarda si sa privesti afara, pe mica fereastra. In spatiul ramas liber, deasupra locului de luat masa de la parter, arhitectul s-a gandit sa amenajeze un loc de joaca pentru cel mai mic membru al familiei. Dupa cum vezi, n-a irosit nici macar un centimetru patrat din interiorul micutei locuinte. Frumoasa casa a iesit, nu crezi?

sursa foto: westcoast-homes.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *