Categorii
Proiecte de case inedite

Panouri publicitare transformate in locuinte pentru oamenii strazii

1-locuinte sociale construite in interiorul cuburilor cu panouri publicitareO problema cu care se confrunta, din pacate, cele mai multe dintre statele civilizate ale lumii este cea a oamenilor strazii. In multe dintre acestea, solutionarea problemei oamenilor fara adapost a devenit un subiect la ordinea zilei.


O echipa de arhitecti din Slovacia vine cu o propunere de rezolvare a acestei probleme, lansand proiectul Gregory care reprezinta un concept de locuinte sociale moderne, construite in interiorul unor panouri publicitare amplasate pe marginea soselelor.

Case sociale care se autofinanteaza

Ideea este destul de simpla, dupa cum vei vedea in continuare. Prin optimizarea panourilor publicitare ridicate la marginea soselelor si autostrazilor, arhitectii slovaci Michael Polaceck, Matej Nedorolik si Martin Lee Keniz au reusit sa obtina un proiect inedit de casa, menit sa adaposteasca oamenii strazii pe timp de noapte. Avand peretii exteriori placati cu panouri publicitare locuintele astfel obtinute se vor autofinanta, generand venituri pentru acoperirea costurilor de intretinere, dar si pentru constructia altor case de acelasi tip.

Ca sa poata demara proiectul Gregory, echipa de arhitecti face un apel la oamenii cu care soarta a fost mai blanda, rugandu-i sa doneze bani, pana la acumularea a 50.000 euro care reprezinta costurile de constructie si finisare a primei case imbracate in panouri publicitare.

Finisaje si dotari ultramoderne pentru casele oamenilor fara adapost

Proiectul conceput de arhitectii slovaci ilustreaza o casa pe structura din lemn, cu trei laturi, doua dintre acestea avand expunere stradala. Accesul in casa situata la inaltime se face prin intermediul unei scari proiectate dedesubtul constructiei. Singurele ferestre ale micutei locuinte se afla pe cea de a treia latura, cea care nu poate fi vazuta dintre sosea.

Interiorul casei a fost impartit astfel incat sa incapa o baie, un dormitor si o bucatarie, fiecare dintre acestea fiind imbracate cu finisaje moderne si avand mobilier si dotari de ultima generatie. Toate acestea, spun arhitectii slovaci, vor fi puse la dispozitia oamenilor strazii.

Ideea nu mi se pare rea deloc, cu totii stim ca fenomenul oamenilor fara adapost a capatat o amploare uriasa in ultimele decenii. Insa totusi mi se pare cam mult sa cheltuiesti 50.000 euro pentru niste locuinte sociale tip adapost nocturn, cum inteleg ca se vor a fi cele din proiectul Gregory. Salut ideea unor adaposturi sociale care se autofinanteaza, dar ma gandesc ca toate aceste finisaje si dotari de ultima generatie care nu costa putin deloc pot fi inlocuite cu unele mai simple si, desigur, mai ieftine. Nu crezi?

sursa foto: projectgregory.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *