Categorii
Intrebari de la cititori

Problema centrala lemne – Curge gudron cu consistenta de smoala

Buna seara! Am o problema cu centrala termica pe lemne. In interiorul ei si la capacul din spate curge gudron care are o consistenta ca smoala. Care poate fi cauza?


Intrebare de la Mariana, pe adresa redactiei: Problema centrala lemne – Curge gudron cu consistenta de smoala in interiorul ei. Cauze?

84 de răspunsuri la “Problema centrala lemne – Curge gudron cu consistenta de smoala”

nu folositi lemne verzi decit doar cele uscate cel putin de un an. gudronul se formeaza folosind lemnele verzi deoarece sunt pline de apa.

este un singur raspuns . Lemnul este ud si temperatura centralei este sub 70 grade , dar peimul facor este lemnul . Acel gudron nu este alceva decat condensul rezultat ca urmare a arderii lemnului care antreneaza funinginea de pe cos .
Bagati lemn uscat si acest condens se va reduce la maxim . Un alt facotor este evacuarea fumului . La centrala pe lemne , este indicat sa aveti un cos cu diametrul mare si bine izolat pentru a nu mai pierde caldura . Fiind cald nu mai condenseaza .
Centralele cu randament mare au un risc de condens la fel de mare , daca lemnul nu este uscat . Nemtii taie lemnul si il lasa un an in padure sa se usuce . Dupa un an se duce si-l crapa si-l mai lasa un an si abia dupa acesti doi anii il aduc acasa . Probabil mai sta si acolo in spatii bine ventilate inca unu sau mai multii ani .
Deci nu este vorba numai de specialist .

Multă lume se confruntă cu această problemă, multe sunt și răspunsurile dar foarte rar adevărul. Gudronul din centralele pe lemne apare din cauza arderii încete, mocnite a focului. De pildă toată lumea știe că la o mașină cu motor diesel, dacă merge cu motorul subturat un an de zile, se depune funingine multă în interiorul tobei de eșapament ajungând până la înfundarea ei. Cine a observat afumătorile de cârnați, care afumă prin arderea mocnită a rumegușului, toate sunt pline de gudron. Soluția e simplă: nu setați centrala pe mai puțin de 60-65 de grade. Dacă este prea cald în casă, umblați la calorifere, închideți caloriferul de tot, faceți un semn cu un marker pe robinet (dacă nu are) apoi deschideți doar o tură sau două (două și jumătate) de la caz la caz. Atunci nu vor mai fi depuneri de gudron. Gudronul dintr-o centrală se curăță cu randament astfel: dimineața, pe patul de jar se aruncă 3-5 punguțe cu naftalină (în funcție de puterea calorică, 30-50kW) , se închide ușa de sus și se deschide la maxim tirajul. Se lasă să ardă bine iar după răcire gudronul este transformat într-o crustă casantă care se curăță ușor cu peria de sârmă din dotarea centralei. Rețineți, nu lăsați centrala să ardă mocnit, la 40-50 de grade. Nu face decât să afume și să depună gudron. Ardeți la cel puțin 60-65 de grade și veți scăpa de el.

buna seara
@leonardo folosirea centralei pe lemn presupune putina cunoastere a arderi de regula cind focul creste omul se duce si baga subarul sa tina focul habar nu are de reglarea aerului secundar pt ca flacara sa fie corecta, asa apare arderea mocnita care genereaza si condens,depresiunea cosului mai mica decit prescriptia cazanului, racordul la cos mai lung de 06m si nu la un unghi de 15G si de regula neizolat….etc etc la fel =condens

mocanu
Nu inteleg un lucru . Daca inchid caloriferul si focul va arde cu tiraj marit , ce fac cu apa din instalatie ? nu va creste temperatura si se va inchide subarul automat ?
Deci se va ajunga la ardere mocnita sau incetinirea arderii . Eu consider ca principalul vinovat , lemnul umed . Chiar daca nu respecti in totalitate recomandarile facute de Stefan si ai lemn uscat , nu ai aceste probleme .Ai condens dai foaret putin . Centrala o cureti de maxim 2 ori pe iarna si asta la o centrala cu recuperare mare . Important este binenteles si dimensiunea cosului , diametrul si inaltimea . Bavarezii au padurile pline cu lemn . Un an sta trunchi taiati , si anul urmator stau sterii > Abia dupa doi ani il aduc acasa .

Păi nu va crește temperatura pentru că aveți un regulator de tiraj pe care îl setați pe 65-70 de grade. În momentul în care apa a ajuns la această temperatură ușița de tiraj se închide sau rămâne deschisă doar atât cât apa să aibă constant temperatura de 65-70 grade. Și ca să răspund și celor care tot insistă cu lemnul uscat: am lemn uscat pe care l-am ținut cinci ani în magazia de lemne acoperită și aerisită. Am făcut focul numai cu acest lemn foarte uscat și tot mi-a apărut gudron în centrală. Dar setam la temperatura de 50 de grade iar focul ardea mocnit, cu mult fum. Coșul este de inox, izolat cu tablă Lindab și vată bazaltică. Toate distanțele și unghiurile sunt respectate. În momentul în care am crescut temperatura la 60 de grade a dispărut gudronul. Mai precizez o chestiune de o importanță majoră de care uitasem: este foarte important ca, camera în care stă centrala să fie foarte bine izolată. Să nu aibă contact cu temperaturile de afară.

„Camera centraleisa fie bine izolata sa nu aiba contact cu temperaturile de afara ” pai centrala de unde isi trage aer pt ardere

Am zis ”temperaturile”. Asta nu înseamnă o incintă izolată fonic, acustic ca un bec, cu vid în el. Dar e foarte important ca în camera centralei temperatura să nu coboare niciodată sub 10 grade Celsius.

Salutare,
Vad ca sunt diferite cauze pentru „inamicul gudron moale”,insa eu vreau sa va zic ca am cazan viadrus de 7 ani si tot nu i-am aflat adevaratul motiv. Tin temperatura la 70, cosul este foarte bine facut, lemnul foarte uscat si celelalte posibile motive enuntate in comentariile de mai sus, dar la mine tot curge acea smoala pe peretii cazanului si ajunge chiar in exteriorul centralei pe portita de jos.
Eu sincer nu stiu ce sa ii fac, curatarea interna a cazanului cat si a racordului pana la cos o fac la 2 saptamani, cosul nu necesita curatare , o fac o data pe an dar nu e neaparat nevoie, in rest nu cred ca s-ar mai putea face ceva sau nu stiu eu. Si inca ceva, eu locuind in zona de munte, pe toata perioada iernii focul arde continu, mai putin cand o curat, poate la cei care nu au condes fac un foc maxim 2 pe zi si nu are timp sa faca acest condens.

Buna eu am o centrala ferrori CGF 25 kw de 3 ani,tin temperatura 62 grade,nu mai scap de gudron si rog sa-mi zica cineva care are aceasi model daca centrala este dotata cu serpentina de racire

Bunca care are modelul ferroli CGF 25 kw, vreau si stiu daca este dotata cu serpentina de racire,si face gudron eu o am de 3 ani,cum scap de el

Buna ziua. Am o centrala arca aspiro 43 kw. La vizorul unde se vede flacara, deasupra are un orificiu care atunci cand ventilatorul functioneaza la Modulatie scoate un sunet( un fluierat) deranjant. Va rog daca stie cineva daca e normal acest lucru???
O alta problema ar fi gudronul care se depune in interiorul centralei si chiar curge de pe usa frontala. Care ar putea fi rezolvarea? Centala este setata la 67 grade.
Multumesc!!!!

Chimie pura….lemnul conntine 59-80% hidrocarburi benefice arderii care la cca 150 grade celsius se descompun in Hidrogen ci Carbon….care reactioneza fiecare cu oxigenul din aer / ard….cu degajare de caldura….diferenta pana la 100 % :
1 minim 10% apa care iese sub forma de vapori pe cos…cu pierdere de energie…sau mai rau condenseaza in cos din nou cu absortie de energie….avantajul umiditatii in lemn e inhibarea si dozarea arderii in cazan sa nu se ajunga la gen ¨¨arde ca iasca¨¨ energie mare in timp scurt…care nu va fi preluata de apa din sistem….ea va merge pe cos.Am ajuns undeva pe la 75 % din procentul de lemn introdus.Ce contine restul?…
2. fosfati si azotati care nu ard la temperatura din cazan si care sunt poate initial vaporizati dar apoi condenseaza si se depun sub forma de gudron pe masura scaderii temperaturii…unii in cazan si altii in cos…deci nu exista solutie tehnica viabila impotriva gudronului….

intai trebui sa specifici ca centrala este cu gazeificare,temperatura nu o ridici mai mult de 60 de grade niciodata,lemnul este cam ud si cel mai important cosul este facut din teava de metal si este foarte prost izolat,la vecinul care are centrala la fel nu se intampla asta 🙂 dar din pacate nu vreti sa intelegeti

AM si eu o centrala pe lemne am izolat si cosul nu degeaba tot curge gudron centrala se fla intrul loc unde pereti sunt din tabla posibil sa fie din cauza asta?

am o centrala Termofarc de 25 KW , pe lemne si carbuni de aproximativ 7 ani . Anul trecut mi au aparut primele fisuri in focar iar anul acesta mi- a aparut o fisura la usita de sus unde se curata serpentina. Poate cineva sa mi dea o ideea care ar fii cauza deoarece cunosc persoane care au acelasi model si nu au avut nici o problema si au centralele de mai mult timp ca mine

Temperatura prea joasa de ardere….dar aveti grija la solutiile oferite de colegi referitoare la extra arderea unor combustibili mega calorici tip parafina….gudronul acela tip smoala e inca inflamabil si tot cosul va lua foc..supravegheati arderea cu un stingator la imdemana….ca sa nu va vedem la stiri

Am o centrala pe lemne dar in ultima vreme am folosit si carbune lignit si de atunci imi curge gudronul negru ca smoala Ce sa fac????

Sa o curatati . cand se infunda si cand temperatura apei din ea este mica , condensul creste in cantitate . Probabil lignitul a fost mai umed ca lemnul ( opera vanzatorilor )

Aparitia gudronului e absolut normala….e un fel de distilare a combustibilului cu racire si lichefiere/solidificare pe cos….gudronul solidificat e inca un material combustibil….parerea mea practica e provocarea unei combustii controlate periodic a materiei depusa pe cos…..adica ¨¨incendierea acestuia cu materiale hipercombustibile¨ dar supravegheata si controlata….unul sau mai multe stingatoare la indemana pentru evitarea propagarii combustiei in zone nedorite…acoperis etc

Ma bag și eu la comentarii….la centrala mea ,câțiva ani buni nu am avut gudron mai deloc… Am schimbat centrala, și acum am. Dar se pare ca am schimbat și lemnul. Adică atunci când nu aveam probleme foloseam stejar iar acum am carpen…. Fratele meu are aceeași centrala ca și mine, el folosește stejar și nu are gudron. Eu am carpen și curge practic acest gudron pe unde apucă :usiţe, horn… Lemnele sunt uscate și ale lui și ale mele….

Va pot sugera o solutie.Se bazeaza tot pe supra-combustie care va arde si usca gudronul dar se poate controla mai usor.Folositi lunar timp de trei ore ca si combustibil stiuletii de porumb (sa contina boabele de porumb).Au capacitate calorica cu cca. 20 % mai mare ca lemnul si nu lasa cenusa aproape deloc.Supravegheati in acest timp temperatura apei in cazan si instalatie sa nu depaseasca 90-95 C.Controlul supra temperaturii apei in instalatie peste aceste valori se face cel mai bine prin deschiderea robinetului de apa calda la o chiuveta (numai la boilerele mixte) si mentinerea deschis pana la scaderea temperaturii. Consumul mediu de porumb stiuleti va fi in medie de 10 kg pe ora.

Am avut aceasta problema ani la rand am scăpat de ea folosind cocs petrol .Dar atentie si la umiditatea acestuia

Am instalat o centrala pe lemne in 2016 toamna.
Acum este plina de gudron ca smoala si am primit recomandari sa inalt cosul centralei care avea 6 metri.
L-am inaltat cu inca 2 metri, am pornit centrala astazi din nou, merge bine deocamdata.
Motivul pentru care s-a umplut cu gudron a fost condensul.
Va rog daca stie cineva daca diferenta de temperaura dintre tur si retur are vreo importanta in producerea condensului. Am auzit ca aceasta ar fi o cauza importanta in producerea gudronului care „mi-a distrus viata”. Specific ca lemnele au fost uscate si cosul a fost inaltat la 8 metri.

am o centrala pe lemne arca aspiro si am o problema la ia , cand ajunge apa in boiler la 60/70 de grade nu mai trece pe calorifere ,ramane pe boiler.poate ma ajuta cineva cu o parere.multumesc 0742029935

Încearcă și închide robinetele la boiler. Atunci ar trebui să meargă apa în calorifere dar cu condiția să existe o pompă de recirculare. Dacă pompa nu există și boilerul este la cel mai ridicat nivel, atunci apa din boiler se va încălzi cel mai tare. Iar dacă nu se poate izola boilerul cu robineți înseamnă că s-a făcut o greșeală la montarea instalației. Robineții de izolare a boilerului sunt obligatorii. Aș spune că și pompa de recirculare. Iarăși, după boiler eu am montați niște robineți care îmi izolează restul casei. Deci pot face focul să încălzesc doar apa din boiler, mai departe nu se duce apa caldă. Verifică ca nu cumva robineții ăia să fie închiși. Alte motive nu văd.

Buna ziua.
Am un vecin care are o centrala pe lemne la casa. Cand ii da drumul scote pe horn un fum alb dens innecacios ce il inhalez zilnic. Nu stiu ce baga in cazan dar lemne uscate sigur nu.
Ajutati-ma cu un sfat. Ce pot sa fac? Nu se poate sa inhalez zilnic fumul lui toxic.

La tine robert de vorba de invidie si atat. Sobele celorlalti sateni nu merg tot cu lemne??Personal cred ca cei cu centrale au combustibil mult mai de calitate decat cei cu sobe.Si inca ceva. Am cautat pe net si am gasit o droaie de indivizi care se plang de centrala vecinului dar nimic despre poluarea celor cu sobe.Concluzia trasa de mine!!!INVIDIA.SA MORA CAPRA VECINULUI DACA EU NU_S CAPABIL SA_MI CUMPAR CAPRA.

Am crescut la tara si stiu cu ce se mananca sobele si fumul vecinilor.
Eu ma asteptam la un raspuns de la un specialist.
Este vorba de un fum dens alb ca si cum scoteau trenurile cu aburi draga Niko. Intelegi?
Te.as vedea pe tine toata ziua in curte adorand fumul despre care vorbesc.
Fum dens iti doresc.

Nimeni nu pomenește de vană de amestec cu 3 căi care nu lasă să fie mai mică de 60° temperatura apei pe retur. Eu folosesc cea mai ieftina centrală de pe piata cu o putere de 27kw pe lemne ,si firma de la care am cumparat o mi-a spus că dacă nu folosesc vană de amestec nu primesc garanția. Eu nu am curățat niciodată cazanul numai de cenușă .

Are dreptate Anton,gudron are ca și cauze 40% lemnul verde și 60% diferența de temperatura dintre tur și retur.Ca și concluzie lemn uscat de preferință 2 ani și supapa termica de amestec pe bypass sau cu pompa de bypass.

@daniel bla,bla,bla,laba lemnul este un material higroscopic si are in general si dupa 5 ani umiditatea peste 30%,masoara cu higrometru un lemn de 2 ani e pe la 35% umiditate,
sa vorbim de celalata traznaie vana cu trei cai sau baipass sau cum vreti sai ziceti,sa vedem cum functioneaza
-facem focul
-se incalzeste cazanul la 60G
-vana deschide
-vine returul rece
-cazanul cald
-oare nu face condens?
-ciclul se repeta pina toata apa din instalatie ajunge la min60G
-@antoane ai noroc ca ciorile nu stiu sa vorbeasca sa-ti multumeasca pt caldura care o dai la cos,in stilul lu matale cam 40% din lemn il arzi dampulea
spuneam la inceputul topicului ca o instalatie de incalzire mai ales pe lemne trebuie musai facuta de un instalator priceput ala o sa-ti ceara cos corect dimensionat -diametru-inaltime pentru o ardere corecta,ca acel cos trebuieste izolat,echipat cu un colector de condens sa nu curga in cazan,o sa te invete care e rolul aerului secundar si cum sa-l folosesti etc,etc, spui ca iti curge gudron in spatele cazanului ala vine din cos ca sa iti spun si ceva util

Salut. Am Centrala defro kdr 3 plus Lemne esenta tare, instalata exemplar aprobare si garantie iscir..,dar gudron din ce in ce mai mult…ma puteti ajuta!!

Bună ziua ,

Am si eu aceiasi problema cu gudronul.
Am o centrală termica pe lemne Viadrus 30kw si imi curge gudronul in ea.Este primul an .Cosul are o inaltime de 5 metri de la baza.Lemnele sunt luate la sfarsitul lunii august.Cosul este facut din caramida patrata diametrul 150 mm .cosul este tencuit dar nu l-am izolat Ce sfaturi imi dati

buna seara
@alexandru din 2014 curge topicul asta daca aveai curiozitatea sa-l citesti descopereai ce probleme ai la centrala
bafta

Din cauza gudronului cosul de fum s-a aprins. Sperietura a fost imensa. Precizez ca lemnele au o vechime de 3 ani, foarte bine uscate. In schimb am pus parchet laminat (doua alimentari). CentrLa o am de 2 ani, este din fonta, Viadrus 35 Kw. Cosul de fum este din caramida, foarte bine izolat. Racordul de la centrala la cos este facut la unghi de aproximativ 30-45 grade. Clima din aceasta iarna a fost blanda si centrala a mers mocnit, motiv pentru care sa zicem ca a facut gudron. Inaintea acestei centrale am avut o centrala din otel cu care nu am avut probleme de acest gen. Ma intreb daca nu ar fi o cauza si instalatia. In momentul de fata am o pomta pe paybas si un pe retur, ambele controlate de termostate montate pe retur. Nu am puffer.
Ar trebui discutat si ce facem cand se aprinde cosul: primele masuri, eu am chemat pompierii in cele din urma.

stefan51 – eu am pompa de bypass+vana cu 3 cai dupa, deci am pe retur diferenta de maxim 5grade fata de tur si tot am gudron si condens pe cos. Viadrus 40kw. Nici nu stiu ce sa mai fac, curge gudronul pe usa din fata ca la robinet

Principala cauza a aparitiei gudronului (cel putin in cazul meu) este mentinerea temperaturii sub 60-65 grade si folosirea lemnelor verzi. Detin centrala de 11 ani, doar in ultimii 2 ani am avut probleme cu gudronul pentru ca, datorita iernilor destul de usoare am tinut temperatura la 50-55 grade. Ca si metoda de curatare a gudronului, folosesc arzatorul cu butelia la interval de 3-4 săptămâni ( Atentie, primele dăți, in special daca centrala nu a fost curățată de foarte mult timp, este posibil sa ia foc si depunerile de pe cos).

Utilizez un viadrus 35kw cu vana de amestec de 3 ani ard numai lignit lemn doar la aprindere și de gudron nici urmă sunt foarte mulțumit

Buna ziua
am o centrala Ferroli cgf 25. Am observat de ceva vreme cu se deterioreaza piesa termorezistenta – Duza. Dati-mi va rog un sfat

Pana acum 3 zile am avut o centrala pe lemne cu gazeificare, care a luat foc, dar nu a explodat. Ea era închisa normal, curentul a mers, nu înțeleg care e fost buba. Are cineva vreo idee de ce??? Oare s.a incins cosul? Sau s.a fi stricat ceva acolo in spate ea? Centrala a fost instalata de specialiști cu tot ce trebuia.

@valentin gazeificarea este un proces complex de ardere inversa,care la duza genereaza temperaturi mari care o deterioreaza,schimbata singura solutie, exista ca piesa de schimb

Buna seara colegi cu centrale.:)
Am si eu o centrala Ferolli DP35 cu gazificare de 10 ani si ca anul acesta nu am patit niciodata.Asa de mult gudron face de ajunge pe paleti la ventilator si il blocheaza,tot la 2 zile il dau jos si il curat si odata pe saptamana o curat….ce sa cureti cu peria de sarma ….trebuie spaclu sa poti sa dai jos smoala de pe ea.Centrala merge la 80 de grade dar nu pot sa imi dau seama de ce anul asta sm asa mult gudron in ea.pana acuma era doar praf de cenusa….lemne le iau de pe primavara si le folosesc iarna…dar nnu am avut probleme.Singura problema care o am la ea este ca diuza de ceramica sa largit si cade jarul jos inbucati mai mari….sa fie din csuza asta ca sa largit gaura din diuza?Cosul de evacuare lam izolot anul asta tot din cauza asta ca am crezut ca respira dar degeaba….am unblat pe la reglaje aer primar inchis la maxim si desvhis 4mm
,cel secundar inchis la maxim si deschis 2mm ca la carte….nu stiu ce sa intamplat de numai anul asta facut asa….ma gandesc la varianta sa se fi spart..dar trebuia sa completex cu apa in instalatie si nu am completat….nu stiu ce sa fac…..ori ce idee e bine venita.Multumesc

Buna ziua! Am lasat pe cineva sa locuiasca in casa de la tara cat am fost eu plecata din tara si acum m-am intors ca sa descopar ca nu mai pot deschide usa la centrala cu lemne. Nu stiu in ce conditii a fost folosita dar, rotesc manerul de la usa de sus a centralei si merge in gol iar, usa pare lipta pe margini cu zmoala/ gudron. Usa de la cenusar se deschide fara probleme. Ce pot face ca sa deschid usa aceea lipita?

Încercați să băgați pe la cenușar ceva jar și lemne mai mici, ideea e să fie un pic de foc cât să se încălzească ușa de sus.

AJUTOR!
Am o centrala Viadrus de 30kw! Cos(6-7 m) din cărămidă pătrată specială de cos cu diametru de 18 cm izolat cu poliestiren de 5cm si tencuit. In capat sus am pus o prelungire,un burlac de tablă special ptr cos. PROBLEMA ESTE URMĂTOAREA:
1. Afara ziua sunt 15-22 grade iar noaptea 10 – 14 si Curge un fel de smoală lichidă pe la usi cand le deschid.
2. Pe cos curge un fel de lichid maro-deschis,Am observat pe usa de la vizitare pe unde scot cand curăț coșul funinginea-butonul.
3. NU am vana de amestec cu 3 cai, în schimb am mai inchis din returul de3-4 calorifere,cu toate că le-am deschis pe toate la maxim si tot am gudron.NU am puffer montat si nu cred ca e o problemă.
4. LEMNELE SUNT USCATE afara nu e frig si tot am condens si gudron.
VA ROG SA MA AJUTATI !!!!
CU CEVA SFATURI,PARERE,IDEI 0765/266010 MIHAI

Pentru „VIRGIL MIHAI”
Rezolvarea problemei cu depunerea de gudron, e foarte simpla.
Montarea unei vane temice anticondens.
Eu asa am facut si nu mai am probleme.

curatirea gudronului o fac prima data prin ridicarea temperaturii la 80 grade,prin deschiderea usitei dupa care continui cu instrumentele de curatare.

Am centrala de 3 ani si ma confrunt cu gudronul.nu in cantitati mari dar este.In general iasa prin peretii cosului de fum.Cos din caramida cu interior de 25 cm,inaltime de 6m.

Buna seara. Am avut un cazan pe lemne Dunatech din 2011,care din pacate s-a spart in 4 dec. Am avut probleme mari cu gudronul, dar m-am consolat ca nu pot scapa de el. Singura perioadă în care nu am avut probleme a fost acum două ierni când a fost o perioadă de două luni de ger. Atunci focul a mers non-stop si nu a mai curs gudron in el. Din pacate asta a fost cea mai mică problemă. Problema mare a fost clapeta de tiraj care era curbata si nu închidea bine. Temperatura urca necontrolat până la pragul de fierbere la orice temperatură era reglat. Am rezolvat problema cu altă clapeta din tablă dreaptă. Am schimbat si modul de prindere, adică am pus balamale. Am cumparat alt cazan Ferroli în 5 dec. Dupa ce l- am montat au reînceput problemele. Clapeta de tiraj nu închide bine iar temperatura urcă încet dar sigur. In prima noapte de funcționare la ora două a trebuit sa scot lemnele din el pentru ca temperatura se apropia de 80 de grade fiind reglat la 50 de grade după ce toată ziua părea că functioneaza normal. Pentru gudron am montat pe instalație un ventil termic de amestec și aștept rezultatele.

Am scris mai sus ca a luat foc centrala, adică cumva focul, probabil de la ventilator, a cuprins incaperea centralei…. Centrala cu gazeificare.

Sa inteleg ca focul a iesit in exterior si a luat foc ? Daca a fost inchisa bine , nu putea lua foc decat daca focul a iesit pe ventilator s-au daca lua foc din exterior fara nici o actiune a focului din interior .
Prin ventilator , focul nu poate iesi decat daca , este opturata evacuarea in timpul functionarii si aerul cu dogoare se intoarce catre ventilator . Este ca si cum ai sufla intr-un tub infundat . Aerul se intaorce catre tine .
Este o versiune .
Cu stima 0722235456
office@constructii-caselemn.ro

@adi si toti la care va curge gudronul din centrala,aveti colector de gudron la baza cosului?presupun ca nu,daca il aveati nu ajungea gudronul sa curga pe capacul din spate a cazanului,spuneam pe la inceputul topicului ca o camera tehnica cu cazan pe lemne presupune ceva cunoastere din partea celui care o monteaza,din ce citesc aici multi nici macar nu au cadicsit sa citeasca instructiunile de montaj a centralei,incepind de la inaltimea cosului diametru etc nu va mirati de cele ce vi se intimpla

Da, focul a iesit și a luat foc. Centrala fusese instalata de unii care se ocupau cu așa ceva, nu am făcut improvizatii… Dar ceva s.a întâmplat. Era centrala viessman cu gazeificare 35w. Oricum, verificati. Le cu atenție. Noi era sa o patim urat rau de tot, oricum a fost nasol.

Salut cum trebuie sa functionez cu mâna ta de pe spate sus la o centrala bosch cu condesificare

Hai sa ma bag și eu în seama, bineînțeles ca utilizator al unei centrale pe lemne cu gazeificare. E bine ca în viata sa te ghidezi după cunoștințele proprii acumulate, după sfaturile prietenilor, meseriașilor, comercianților, dar sa nu renunti niciodată la niște principii sănătoase gen „sunt prea sărac să-mi cumpăr lucruri ieftine” sau „leneșul mai mult aleargă, iar scumpul mai mult pagubeste”. Deci:
1. Am înlocuit tradiționalele sobe de teracota cu o gazeificare 30kw
2. I-am atașat un puffer 1000l(obligatoriu la gazeificare)
3. Din start nu am agreat ideea pompa bypas conexa pompei de recirculare
4. Nici vana termica de amestec vtc nu am acceptat-o, chiar dacă instalatorul insista
5. Am mers pe convingerea ca laddomat 21 e superior(și este)
6. Lemnele sunt de un an de zile, umiditate 15-20%
7. Coșul de 6 m din elemenți de cos pătrați cu gaura de 170, în primul an nici măcar tencuit și izolat
8. Robineți de separație cât duce trenul
9. Vana de amestec cu 3 cai pe circuitul pompei ce alimentează caloriferele
10. Robineți termostatați pe 75%din calorifere
11. Controller în dotarea centralei nici prea prea, nici foarte foarte. Asigura modulare cu 3 viteze plus stop la supraincalzire
12. Gudronul…. Nu am probleme de acest fel
De ce am început cu toate astea. Sunt elemente care într-o forma sau alta, le aveți toți în instalația voastră. Difera doar modul în care o exploatați. Ca atare, ar fi bine dacă ați tine cont de niște reguli de baza:
– cazanul pleacă din fabrica cu parametrii de ardere reglați. Foarte mulți greșesc umblând toată ziua la clapetele de aer primar sau secundar, crezând ca după ochi reglează mai bine arderea decât au făcut-o specialiștii cu niște aparate performante
– Gudronul apare în faza a doua, după condens. Evitați acest lucru ajutând cazanul sa între cât mai repede în regim înalt, fără fluctuații de temperatura. Asta se obține cel mai bine cu VTC, sau laddomat. Pompa de recirculare trebuie sa între în funcțiune după atingerea temp de regim, temp pe care mulți fabricanți o recomanda min 55 grC. Personal va recomand min 65grd. De o mare importanta e ca pompa de recirculare sa pornească după deschiderea bulbului de la VTC. Spre exemplu, la mine bulbul laddomat ului deschide la 72 grd iar pompa pornește la 75 grd.
Foarte mulți înțeleg prin a curata cazanul doar eliminarea cenușii și a gudronului depus pe pereți. Greșit. De o mare imp este eliminarea depunerilor de orice fel de pe traseele de admisie primar și secundar. Colmatarea lor modifica drastic parametrii arderii. Cat privește Gudronul de pe pereți….nu va bateți capul degeaba. La o ardere bună, se depune, arde, pica jos, și tot asa mai departe. Asigurați aer proaspăt din abundenta necesar arderii. Insuficienta lui echivalează cu obturarea traseelor primar-secundar. Dacă ajunge și preîncălzit, e și mai bine.
Sa nu credeți ca tot ce am expus sunt povesti citite sau auzite. Fac parte din modul meu de gestionare a instal de incalzire. Răsplată…nu ma face de rușine.

Cauze

1. Lemnele au umiditate ridicata.
2. Lipsa bypass
3. Arde mocnit, ardere incompletã centrala e supradimensionata.
4. Lipsa puffer.

Vad 5000 de explicații greu de citit. Era greu sa se faca o lista scurtă si la subiect?

Rezolvare?

1. Lemnele sa aiba minim 1 sezon asezate intr un spatiu acoperit si aerisit!

2. Se montează bypass si se verifica restul instalației de catre un instalator cu școalã! (Nu Dorel)
3. 4. Prin montarea unui puffer se elimina ultimele doua cauze. Instalatia se regleaza in asa fel incat sa functioneze peste 65 grade, excesul de agent termic este preluat de catre puffer, acest este de regula folosit ulterior cand centrala nu este in functiune.

– avantajele? confort, usurinta in intretinerea centralei, in perioadele de tranzitie toamna-iarna # Iarna- primavara focul se face la 2-3 zile in functie de : necesar termic. ETC!

Dezavantajul? Costul initial mai ridicat

Costul se amortizeaza ulterior prin ușurință in utilizare, capacitatea automatizarii acestei instalații precum una pe gaz este principalul beneficiu.

Nu vorbesc din teorie, vorbesc din practică. Am întâmpinat aceste probleme!

la o soba solida 4( cu 4 elementi cu multe nervuri pe ei)cum,cu ce se poate curata gudronul.

am o centrala pe lemne marca solida(cu 4 elementi si cu multe nervuri pe ei) cum pot curata de gudronul care se pune pe ei.

Intrebam cum curat nervurile sau lamelele,ca are niste lamele pe acei elementi cu interval intre lamele de2,5cm doi virgula cinci cm.Sunt ceva perii speciale cu care sa frec intre ele?ca ce perii gasesc nu intra intre ele.

Buna ziua am probleme cu centrala arca aspiro 41 kw nu functioneaza normal mai precis nu arde flacara in focar, lemnul doar fumegă… cand deschid usa se aprinde flacara are oxigen… ventilatorul functionează si pana acum o saptamana a functionat normal. Sugestii multumesc.

Salutare. o centrala pe lemne viadrus Hercules u 22 și mă confrunt cu o problema cu gudronul este primul an de utilizare la trei focuri s-a format că o smoala in centrala. care ar fi problema? menționez că am doua pompe una pe retur și una pe baypas

Sal, folosesc de 15 ani o centrala Viadrus de 40 kw pe care am marit-o ulterior cu 3 elementi. Pot spune ca in anii astia am trecut prin multe, mai ales ca la a doua casa am luat tot un viadrus. Mi-a si inghetat acum 2 ani, a crapat spatele. Am vrut sa o schimb, dar am renuntat si am inlocuit numai elementul spart. La amandoua am atasat puffere de 1000 l. Am avut cosuri de caramida, tencuite pe interior, incepand de anul asta la cea veche am pus cos de inox. Acum, in legatura cu smoala care curge, pot spune ca la mine a fost de la lemnele verzi sau ude. Gudronul din interior este pentru ca usa de jos sta aproape inchisa, nu sting focul deloc. Arde mocnit. Dupa folosirea unor solutii de prin brico, care nu au facut nimic. Am luat 1,5 l motorina, pusa in sticla de plastic. Gaura la dop, si am stropit in interior si foc. Arde toata negreala. Atentie la cos, exista posibilitatea sa ia foc si el. Daca e bine izolat si de caramida, nu e problema, se curata asa cel mai bine. Alte detalii, ma puteti suna 0745982442

Fratilor nu aveti bypass la cazan! diferenta de temperatura apa la tetur! Daca tur 60 grade, retur 55 grade,fiind retur rece se formeaza gudron!!! asta-i secretul!

Tin la minim focul reglat , dar tirajul e tot mare , se ridica repede temp in centrala .chiar cu putin lemn, pana ajunge apa la 65 grade sa se inchida focul , temp centralei trece repede de 100 grade , gudronul incepe sa arda…reduc tirajul sa nu am surprize dar apare gudronul.. folosesc fag uscat de un an… nu am mai patit asa in ani trecuti .. Cosul e de 160 mm de la centrala in sus , cca 4 m inaltime afara.

Am rămas fără apă, am remediat cu apa . bun in schimb acum in loc de apa calda curge rece si invers, precizez nu am umblat la robinete .
Astept idei păreri , va multumesc

La mine e din horn problema! E din cărămidă, fără izolație de poliester, diametru mare, problema e ca centrala e în beci, are cot din metal pana în horn, iar acesta din urma e construit direct pe străduță, lipit de casa, și oricât de tare merge centrala (80°c), se face condens, fiind prea mare diferenta de temperatura, mai ales dacă afara e mult cu minus. Efectiv curge găleată, precizez ca lemnele îmi sunt de 3 ani uscate, iar restul instalației e stock, bypass și toate cele.

Eu am un viessman vitoligno 100 s si nu face gudron in cenusar, la altele am vazut , in cenusar cenusa trebuie sa fie curata, gri , uscata, daca e neagra ca o smoala atunci nu e bine, in schimb la cineva se infunda mereu orificiile pe unde iese fumul la cos , si nu stiu ce sa-i mai fac . O curat la o luna si iar se infunda . La montare *meseriasul* nu ia deschis clapetele de aer (Principal, secundar) si s-a infundat cu smoala . I-am reglat aerul si a mers bine o perioada dupa care iar s-a infundat . Racordul care iese din centrala abia se incalzeste , la mine la viessman frige tare , care sa fie cauza? Oare cosul care e rece si din caramida si se face caldura la 6 zile (Biserica)

Am pun cazan viadrus de 5 ani si l-am gasit fisurat jos in stânga unde bag lemne stie cineva cauza?

Am avut răbdarea să citesc toate mesajele… multă vorbă și nu am înțeles nimic. Toată lumea repetă aceleași lucruri… toată lumea se uită în focarul centralei, dar la fumare (spatele centralei)… nu interesează pe nimeni. Acolo este problema cea mai gravă, se depune gudron și este foarte greu de scos! Am o centrala Ferroli 25 kw, ce cantitate de naftalină să folosesc? Mulțumesc anticipat
PS: centrala are un fumar (nervur) înfundat și nu reușesc să-l desfund, am folosit și arzătorul și degeaba.

Salutare
Detin o centrala stropuva s20u cosul e din samota 5 m 60 diametru 20.
Cosul neizolat in afara casei circa 2 m. restul cosului e in casa.
Nu stiu, inteleg motivul de a inceput sa faca gudron.
Am facut de trei, patru ori focul si a fost ok. De doua zile incoace a inceput sa curga gudron.
Folosesc brichete 0.6% umiditate dupa ce spune producatorul.

Am viadrus 30 kw. Am avut si eu problema cu foarte mult gudron, nu se mai puteau deschide usile dimineata. Problema a fost din cauza regulatorului de tiraj. Surubul acela care tine tija avea filetul stricat iar tija nu isi facea cursa intotalitate, usa de tiraj statea foarte putin deschisa in comparatie cu cat ar fi fost normal. Isi facea o ardere mognita inca de la inceput si automat se forma gudronul.

Buna, am o centrala Arca Aspiro, ridicat apa la 91 grade , a dat apa pe afara, apoi s-a închis singura, și a început sa scadă temperatura apei, menționez ca am probleme la portița de la focar, nu se inchide bine din cauza șurubului care se înființează, posibil sa fie asta cauza?Multumesc

Pentru evitarea codensului instalatorul trebuie să știe ce face de la începutul montării centralei… In primul rand trebuie să aveți montat un puffer. montarea precum și racordarea acestui puffer cu centrala se face in modul cel mai simplu fără prea multe bătăi de cap..
In primul rand de la cazan se pleaca cu tur retur la puffer. cel mai important se conectează un termoventil de amestec pe retur si atentie nu pe 55 grade cum o sa spuna instalatorul cel mai eficient este pe 65 grade deoarece in partea de jos adica focarul centralei trebuie să fie cât mai cald… O sa OBSERVATI diferența la arderea lemnelor chiar dacă sunt mai putin uscate. Foarte important pompa cazanului trebuie să pornească la 70 grade și să fie data la viteza maxima. In casa trebuie montat un termometru de ambient care sa comande pompa ce se va monta pe puffer.

mai trebuie montat un termostat de teava pe returul cazanului ce vine de la puffer si legat la pompa ce deservește locuința cu ducerea apei calde in calorifere din pufeer . acesta are rolul de a proteja centrala de supraincalzire deoarece cand depaseste returl 65.. 70 grade sa pornească pompa si sa bage căldură în casă până răcește returul , aproximativ 7, 8 minute. nu contează că în casă avem deja temperatura setată.
Atunci ne dăm seama că pufferul este plin cu apa fierbinte si nu mai are spațiu de inmagazinare agent termic. Foarte important cazanul trebuie să aibă puterea maxima 20 kw la un puffer de 1000 litri. cu cat cazanul munceste mai mult cu atât randamentul este mare si inevitabil reducerea semnificativă a gudronului și consensului. se va face economie de lemne un lucru foarte important. asa trebuie lucrat cu centrala pe lemne. asa se face cea mai bună instalație…

A doua fază importanta este fabricarea cosului de fum… cel mai simplu si eficient cos este făcut din holane adica cărămidă prefabricata cu interiorul rotund. pe colțuri se pune cornier de 40 x 40 , La interior fier stricat de 8 mm. se tencuie cu CM17 pentru rezistenta sporită după care se izolează cu vata bazaltica de 5 mm. se pune plasa de poliester si se tencuie iarăși cu CM17. dacă este mai mare de trei metri ancorati-l sa nu aveti surprize da la vânt. racordul dintre cazan și cos sa nu depășească 1 metru și să fie din inox bine izolat cu vata. Nu puneti capac la cos sau pălărie. in timp o sa fie probleme. daca montat cum am spus eu o sa vedeti ca nu mai face pic de condens . pe elementii centralei nu se mai depune nimic culoarea elementilor din centrală va fi gri. nu va mai luati după părerea multor nepricepuți. pentru informatii tel. 0726716623. DAN.

Din start trebuie sa te informezi fffff bine inainte sa cumperi cazan.
Opinia mea este urmatoarea
Intrati pe youtube si scrieti curatare gudron cazan x y si z
Veti observa cazane cu mici gaurele de evacuare care desigur se va infunda sau obtura cu gudron s.a.
Trebuje sa cumperi un cazan cu pereti drepti si fumuri de teava pt ca se curata usor .
Eu am de otel 37 eco facut in Romanaia .
Cind este jaratec inainte sa bag lemne am o lamela din mala de glet cu coada de 70 cm sa nu ma ard si peretii de 5 mm fiind drepti gudronul moale din doi timpi si trei miscari curat cazanul dar gudronul incerc sa nu il las sa arda sa evit gazele acumulate rezultate din arderea gudronului pt ca poate produce o aprindere cu suflu daca usa tiraj e inchisa
ATENTIE NU LASATI GUDRONUL SA STEA IN CAZAN PE JAR CIND USA TIRAJ AER E APROAPE INCHISA SAU INCHISA. Tevile rotunde de la fum se autocurata uneori dar oricum trebuje si manual curatate.
Neavind orificii mici eviti probleme mari de curatare.
Cititi cartea tehnica si veti observa ca la umele cosul de caramida e contraindicat fiind cos rece .
Nu va zgirciti la bani si luati pompe bume de ex gpa 6 sau 8
Pompe cu rotor magnetic plecind de la 8 w consum
De ce ?
Cind se ia curentul bateria dvs va avea autonomie mare.
Pompa are senzor se autoregleaza singura turatia .
La mine trage 22 w la 7 calorifere
Daca se va lua curentul o pot lasa asa sau o setez la 8 w neavind etaj si obtin autonomie mare
Temperatura retur 60
Temperatura lucru centrala 80
E bine o alarma de supratemperatura cu ce aveti prin casa de ex o sonerie sau claxon 12v
Adica pui termostat de cuptor pe tur il setezi asa . ridici la 90 centrala apoi rasucesti termostatul sa sune soneria inchizi usa urgent la aer sa coboare la temp lucru.
Pompa by pass sau ventil amestec
Eu prefer pompa pt ca schimbarea in caz de avarie e simpla si in caz ca ai probleme cu cealalta pompa o poti scoate si o pui la retur si nu ramii in pana si nu ai nevoie de instalator.
Cosul e bine mai des curatat pt siguranta cred ca cel putin o data pe luna depinde ce gasiti pe el depinde si de exploatare dvs decideti interval timp
Lemnele si de 5 ani cu umiditate 0 tot fac ceva gudron dar noi trebuie sa-l reducem
De gudron nu scapati usor decit cu puffer sunt sanse.

Condens abundent, curge din cenușar, cenușa este inundată, temperatura apei, la tur, nu crește peste 50⁰, temperatura apei la retur, sub 20⁰!
Cu aceste inconveniente m-am confruntat pănă-n Crăciun! Am cautat sa mă documentez, am fost informat de lemne, să fie tăiate de peste 2 ani! După 15 zile de „chinuri”, muncă asiduă, muuuuultă murdărie, lipicioasă, frig în casă! Ce mai, ùn mărește, disconfort!
Disperat, m-am apucat: am curățat, meticulos, cazanul Viadrus, cele 4 orificii, care duc fumul în spatele CT, în „conul colector”; am curățat conul, coșul de fum, elicoidal, și coșul, închiși cei 2 metri, pe acoperiș! Am pregătit lemnele (tăiate subțirel, pentru aprins, am pus „gogele” pentru „inițiere” foc, și am aprins! După aproximativ 30 de minute, caloriferele, de otel, s-au încălzit, CT „duduie” apa, la tur, s-a încălzit la 85⁰, cenusarul a rămas uscat, iar cenușa, dimineață, eră uscată!

Help, nu știu ce sa mai fac. Am o centrala Viadrus 40kw pana mai acum mergea bine dintr-o data nu mai merge. Vreau să-mi spuneți va rog pompa de recirculare trebuie sa meargă continuu? Înainte urca temp pana la 70 grade cobora la 54 grade se oprea pompa, dintr-o data nu mai merge asa. Vreau un răspuns concret fiindcă sunt o femeie singura și nu știu ce sa mai fac.

Buna ziua ,
am un Thermifarc clasic, de 35 putere si azi am observat ca nu mai merge decat pe manual …nu inteleg de ce ?
Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *