Categorii
Intrebari de la cititori

Peretii sunt uzi, curge apa din ei pe o inaltime de 50-70 cm de la pardoseala

Buna ziua,
Nici nu stiu cu ce sa incep ca sa fiu scurta la obiect si neplictisitoare.
Am cumparat o garsoniera intr-o casa veche de 100 ani. Zidurile sunt de 60 cm grosime, pe alocuri inserata in zidarie si piatra de rau.
Constructia este la aproximativ 80 cm de la sol. (ma refer la pardoseala camerei).


De la bun inceput am curatat peretii pana la caramida pentru a fi siguri ca nu avem surprize neplacute in timp. Nu au fost fisuri, crapaturi, mucegai sau umezeala. Chiar si in aceste conditii am dat cu o solutie antimucegai am tencuit, gletuit peretii.

Initial pardoseala a fost din pamant acoperit cu barne de lemn foarte groase (dusumea 4 cm usor deteriorata avand 100 ani). Am scos tot, am curatat. Am turnat sapa ca la carte respectand toate etapele, pietris, plasa metalica, polistiren, folie etc, la final placat cu gresie.

Problema este urmatoarea in momentul de fata: peretii sunt uzi, curge apa efectiv din ei pe o inaltime de 50-70 cm de la pardoseala.
De mentionat urmatoarele aspecte foarte importante: sapa este turnata si peretii tencuiti in perioada septembrie octombrie 2014.

La exterior cladirea este placata cu piatra de rau si ciment pe o inaltime considerabila aprox 80-90 cm, dintre care aprox 30 cm depaseste inaltimea de cota zero a pardoselii.
In momentul in care s-a ajuns la dat cu lavabila, am constatat ca efectiv lavabila curge de pe perete… iese apa din perete, doar in suprafata de jos mentionata.

Care credeti ca sunt cauzele??

Casa este in zona de munte, nu sunt tevi de apa care sa afecteze, solul nu este cu panza freatica sus, din contra este pietros si foarte stabil, de aceea si constructia este impecabila dupa atata timp (ca si zidarie ma refer).
Ce nu se stie, este daca acum 100 ani a fost facuta o hidroizolatie intre fundatie si zidarie… 🙁
Este de luat in calcul si faptul ca poate nu s-au uscat bine peretii si sapa turnata destul de tarziu??!! Credeti ca de aici sunt problemele? N-a avut timp peretele fiind foarte gros sa se usuce ??

Deasemeni am izolat peretele exterior, dar deasupra ornamentului cu piatra de rau, nu l-am afectat in niciun fel. Credeti ca daca am scoate acest ornament de piatra de la exterior si am face izolatie cu polistiren ar fi o solutie??

Momentan am pus incalzire centrala si asteptam sa vedem daca si in ce conditii se usuca peretii… sperand ca totul este din cauza neuscarii tencuielilor si a sapei in timp util… spatiul fiind neincalzit la vremea lucrarilor.
Va atasez si foto pentru a va ajuta intr-o mica masura.

Va multumesc foarte mult pentru ajutor si astept un raspuns sau macar o parere… in speranta disperata ca nu trebuie sa rezidesc de la temelie cu costuri exorbitante.

Intrebare de la Gabriela, pe adresa redactiei: Peretii sunt uzi, curge apa din ei pe o inaltime de 50-70 cm de la pardoseala.

10 răspunsuri la “Peretii sunt uzi, curge apa din ei pe o inaltime de 50-70 cm de la pardoseala”

Salut cresala e pus folie si turnat peste ea,pamintul se umezeste (respira)si nu are unde asa ca o ea pe lateral e ca un capac la o oala care fierbe si daea pereti umezesc ai grija cu cine lucrezi,solutia e niste gauri sub placa pe afara si aerisite singura conditie.

Cred că problema este generată de fenomenul de CAPILARITATE al betonului. Trebuie ruptă capilaritatea betonului cu folii speciale, operaţie care se realizează prin subzidire. Ai nevoie de un meşter cu experienţă, senior, care a mai văzut şi reparat aşa ceva.

Buna ziua,este buna solutia data mai sus,mai este o solutie,conteaza de cati bani dispuneti(ASTA DACA AVETI FUDATIE)sa injectati la contactul dintre fundatie si caramida o rasina care sa nu mai permita urcarea vaporilor de apa.daca doriti sa discutam mai amanuntit ma puteti suna la 0740189710.VA MULTUMESC TUDOR

Cauzele pot fi multiple…. lucrarile de turnare a sapei s-au realizat de curand, si este posibil ca prin capilaritate o parte din apa sa fi patruns in pereti.
Acest fapt nu numai ca a umezit peretii, dar in aceasta perioada rece, cred ca umiditatea se adauga si prin condens, datorita pierderii calitatii izolatoare a zidariei.
Este posibil ca sa existe acum si un flux ascendent de umiditate din fundatie, desi personal nu cred asta.
Cred ca masura cea mai buna este inlaturarea gletului si a tinciului,pentru ca peretele sa respire(gletul are si proprietati higroscopice), uscarea fortata a peretilor, pentru a putea depista adevarata cauza.
In functie de asta se poate stabili si ce metoda de rezolvare trebuie aplicata.
Dupa uscarea fortata sunt trei variante: umiditatea sa revina la acelasi nivel, sa revina dar la un nivel mai restrans, sau sa nu mai revina.
Oricum gletul trebuie inlaturat, si tinciul pana la tencuiala.
Putem sa va ajutam.
alexandru, mail aduncaalex@gmail.com

nu se poate da o solutie tehnica de remediere fara o diagnosticare corecta a infiltratiilor.
cred ca fenomenul se datoreaza turnarii sapei intr-o perioada rece, o parte din apa din beton infiltrandu-se in pereti prin capilaritate.
nu cred ca apa provine din sol prin fundatie, dar e posibil.
fenomenul poate fi amplificat de pierderea calitatilor izolante a peretelui si aparitia si a condensului datorita frigului de afara.
va recomand sa inlaturati gletul, care oricum va „inflori”, si tinciul, pentru ca peretele sa poata respira, si uscarea fortata a peretelui.
e un prim pas in diagnosticare.
pot fi aplicate in paralel si alte metode pentru a cerceta fenomenul.
daca e bevoie va stau la dispozitie.
Alexandru, aduncaalex@gmail.com

daca am citit atent cind s-a inceput renovarea nu erau probleme de umezeala,spuneti ca s-a facut totul ca la carte,care carte? daca rezultatul e dezastru, problema din p-ctul meu de vedere nu este a d-vstra ci a „meseriasilor”care s-au angajat sa faca lucrarea puneti-le problema in brate sa se descurce, daca ati lucrat la negru……regrete in ziua de azi toti sint meseriasi ca o paranteza casele vechi nu suporta materialele noi mai ales cimentul si cred din ce vad pe santiere ca s-a folosit la greu in tencuiala aplicata la dv, nemtii au reparat centrul vechi al sigisoarei cu tehnologiile de acu 100 de ani pina si mortarul-fara ciment- era amestecat cu driglul in lada de lemn

Se face rupere da …de capilaritate dar eu face si niste injectii pe zona cu probleme . Nu va las nici un numar de contact si nici adresa de mail e prea frig afara 🙂 o zi buna sa aveti .

Buna ziua, pot sa va spun ca si peretii pivnitei noastre erau mereu umezi, ba chiar capacele borcanelor rugineau, in aceasta vara am luat hotararea sa facem pe langa peretii pivnitei , injectii cu spuma. Va asigur ca acum avem niste pereti perfect uscati. O zi buna !

Buna seara.Din explicatiile date este o infiltratie prin capilaritate dar este obligatoriu un sondaj.Am rezolvat citeva lucrari de acest gen.Am o experienta de peste 30 ani din care 10 in Veneto Italia Tel.0721569210,e-mail neaguvasile1966@yahoo.com.Cu stima.

buna seara
in primul post m-a luat valul scuze spuneti ca s-a montat folie sub sapa,daca nu este turnata ca placa flotanta apa din sapa se duce pe pereti fiind oprita de folie in pardoseala, solutia rabdare si caldura apa se va duce in final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *