Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Restaurarea uimitoare a unui han vechi din lemn construit in 1730

1-exterior casa din lemn de nuc din 1730 restaurata integral


Construita in 1730, in statul american Pennsylvania, cabana din lemn de nuc a fost mutata o suta de ani mai tarziu tocmai in statul Texas, unde a functionat in calitate de han pentru drumetii acelor vremuri.

Cu 10 ani in urma, cu ajutorul unei companii de arhitectura specializata in restaurarea cladirilor vechi, hanul vechi a fost transformat intr-o locuinta rustica desfasurata in 83 metri patrati impartiti in doua nivele.

Restaurare uimitoare a hanului din lemn de nuc

O astfel de restaurare implica niste costuri uriase, fapt ce poate fi confirmat de orice arhitect si constructor. Dar exista oameni pentru care nicio cheltuiala nu este prea mare, cand vine vorba despre readucerea la viata a unei cladiri istorice, pentru ca asta este hanul din lemn de nuc construit in urma cu aproape 300 de ani.

In galeria foto de mai jos poti vedea cum arata constructia in 2005, inaintea demararii lucrarilor de restaurare. Era doar un schelet din grinzi si scanduri de lemn de nuc ce parea ca sta sa cada la prima adiere a vantului. Imagineaza-ti numai ce munca si efort a implicat restaurarea fiecarei bucati de lemn din structura veche a casei. Proprietarii n-au vrut sa renunte la nimic, iar celelalte materiale folosite in procesul de constructie au fost alese astfel incat sa se integreze armonios printre elementele originale din lemn. Astfel, pentru pardoseala, a fost ales betonul slefuit in defavoarea unui finisaj modern, lambriul din lemn a venit in completarea decorului din baia rustica spatioasa, iar piatra naturala cu care a fost imbracat semineul din living a inlocuit pretentioasa marmura.

Amenajare in plan deschis a dormitoarelor

Sa vezi un living si o bucatarie amenajate in plan deschis e ceva obisnuit, dar amenajarea in regim open space a dormitoarelor este o alegere cel putin atipica. Nu stiu de ce proprietarii au ales aceasta varianta, mai ales ca spatiul le-ar fi permis izolarea completa a mansardei de restul locuintei. Banuiesc ca nu s-a dorit montarea unor ferestre suplimentare, cele existente nefiind suficiente pentru iluminarea unei mansarde inchise de asemenea dimensiuni.

Urcand pe o scara din lemn ajungi intr-un dormitor imens. Cateva paturi de diferite dimensiuni sunt asezate din loc in loc, fara ziduri intre ele. Astfel, in loc sa fie impartita in 3 camere distincte, mansarda rustica arata ca o sala destinata somnului, intreaga familie dormind laolalta, in aceeasi incapere. Chiar daca imaginea de ansamblu pare frumoasa, eu prefer totusi dormitoarele individuale.

Imi place aceasta casa, felul in care elementele originale au fost restaurate si apoi integrate armonios printre finisajele noi, astfel incat sa nu creeze un contrast deranjant. Imi plac piesele de mobilier atent alese de prin targuri de vechituri si anticariate, perfecte pentru a reproduce atmosfera de acum cateva sute de ani, de cand a fost ridicata cabana. Dar imi place si felul in care a fost integrata mobila noua de bucatarie si electrocasnicele moderne in decorul rustic autentic. In concluzie, consider ca proprietarii au facut o treaba de nota 10 cu restaurarea vechiului han si sper ca vom vedea tot mai des lucrari atat de reusite si pe la noi prin tara.

sursa foto: heritagebarns.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *