Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Si-au construit o casa de 65 mp din lemn care le vine ca o manusa


O casa mare este spatioasa, fara indoiala, dar iti consuma timp si bani. De aceasta realitate se lovesc, din pacate, multi dintre cei care isi construiesc case, dupa o viata de stat intr-un apartament de bloc.

Exista insa si oameni care au sansa de a „repara” greseala de a fi construit o casa mult prea mare, vanzand locuinta supradimensionata si mutandu-se intr-un spatiu mai mic, adaptat nevoilor si stilului lor de viata. Un exemplu in acest sens este un cuplu de americani care au ales sa-si petreaca restul vietii intr-o casa din lemn construita astfel incat sa le ofere tot confortul de care aveau nevoie intr-o suprafata de doar 65 mp.

Si-au simplificat viata si au redus drastic cheltuielile

In linii mari, reducerea cheltuielilor de intretinere a stat la baza proiectului noii case a americanilor Wally si Shawna Hughes. Desigur ca meseria de constructor a lui Wally i-a ajutat enorm, dar chiar si asa cei doi au petrecut multe ore facand tot felul de calcule pentru dimensionarea optima a spatiului locuibil.

Spre exemplu, au redus dimensiunea dormitoarelor (mai ales pe cea a dormitorului matrimonial), alocand mai mult spatiu zonei de zi in care isi petrec timpul atunci cand sunt acasa. Daca stai sa analizezi, au gandit-o bine, pentru ca doar dormitorul este camera in care dormi, iar pentru aceasta activitate chiar nu-ti trebuie cine stie ce spatiu. Important este sa fie bine aerisit si luminat, nu-i asa?

Insa nu-ti imagina ca traiesc inghesuiti, imaginile din galeria foto de mai jos stau marturie. Lumina naturala ce patrunde prin multitudinea de ferestre si mobilierul sumar te fac sa uiti ca aceasta casa are doar 65 mp. Vei vedea in imagini ca in aceasta suprafata au incaput un living si o bucatarie amenajate in plan deschis, o baie deloc mica, o spalatorie (o camera in care se afla masinile de spalat si de uscat rufe), un dormitor matrimonial si un altul, ce apartine fiicei celor doi, amenajat in mansarda.

Veranda mare, spectaculoasa datorita peretilor din sticla, in care proprietarii isi petrec multe dintre zilele si serile sezonului cald, contribuie si la imaginea exterioara a casei din lemn, in acelasi timp marind aria locuibila a acesteia.

Mici trucuri de amenajare utile pentru casele de mici dimensiuni

Fiind pasionati de gatit, proprietarii casei au ales sa amenajeze o bucatarie mare, desfasurata pe ambele laturi ale incaperii. Practic, aceasta este cea mai importanta incapere a casei lor, fiind si locul in care cei doi isi primesc rudele si prietenii, micul living fiind doar o extensie a bucatariei.

Pentru a castiga cat mai mult spatiu de depozitare, fara a aglomera mica locuinta, cei doi au integrat mai multe rafturi si dulapuri in scara interioara din lemn ce urca spre dormitorul din mansarda.

Suprafata mica a dormitorului de la parterul casei din lemn nu a permis integrarea unui dulap, singurele piese de mobilier ale incaperii fiind patul si doua noptiere. Si ca sa nu iroseasca putinul spatiul liber de la nivelul pardoselii, Wally si Shawna au montat de jur imprejurul camerei, sub tavan, rafturi pentru carti care sunt nu doar foarte practice, ci si frumoase.

Avantajele unei case mici

Wally si Shawna au convingerea ca o casa mica este mai comoda din multe puncte de vedere:

– Costul redus al constructiei. Este mult mai usor si mai ieftin sa termoizolezi eficient o casa mica si sa o dotezi cu diverse sisteme ecologice de incalzire care usureaza viata pe termen lung.
– Cheltuieli de intretinere mai mici, mai ales daca locuinta se construieste intr-o pozitie optima in raport cu soarele.
– Incalzirea si racirea casei se fac mult mai rapid, consumand mai putina energie si agent termic.
– Impozit mai mic, raportat la suprafata locuibila totala.
– Constructiile mici sunt mai prietenoase cu mediul, avand o amprenta de carbon mai mica decat cele mari.
– Si nu in ultimul rand, o casa mica este mai usor de curatat decat una mare.

sursa foto: simplyhomenc.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *