Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Casa cu magnolie – ce frumos suna!

1-casa mica 62 mp demisol si parter inaltAsa de mult imi plac magnoliile, incat nu am putut trece cu vederea aceasta frumoasa casa de 62 metri patrati ridicata la umbra unei magnolii magnifice.


Micuta casa este rezultatul creatiei arhitectului canadian Bryn Davidson, co-fondator al companiei Lanefab Design/Build. La cererea expresa a proprietarilor, arhitectul a facut tot ce i-a stat in putinta sa pastreze intact frumosul copac care i-a si dat constructiei denumirea de „Casa cu magnolie”

O casa prietenoasa cu demisol si parter inalt

Terenul mic impunea aplicarea unor restrictii severe, dictate de planul de urbanism al zonei. Insa proiectul conceput de Bryn Davidson a primit aprobarile necesare din partea autoritatilor imediat, iar constructia a fost demarata. Si uite asa, pe peticul de pamant din Vancouver, au rasarit o frumoasa casa imbracata in lambriu din lemn de pin de culoare alba si un mic garaj negru, asezate in forma literei L. In unghiul format prin alaturarea celor doua constructii a fost amenajata o curticica, in mijlocul careia troneaza mareata magnolia atat de draga proprietarilor sai.

Desi are doua niveluri, din strada doar unul poate fi zarit si asta pentru ca al doilea este partial sub pamant, un demisol, cum i-am spune noi si are ferestrele sub nivelul gardului care inconjoara proprietatea. Aceasta solutie a fost adoptata din cauza restrictiilor de inaltime impuse de planul de urbanism al zonei din apropierea centrului orasului Vancouver. Dar sa stii ca datorita finisajelor alese casa nu pare deloc intunecoasa, ci dimpotriva, degaja lumina si are un aer prietenos cum vezi mai rar.

O impartire neobisnuita a interiorului

De obicei, in casele cu doua niveluri livingul si bucataria il ocupa pe cel de jos, iar dormitoarele sunt amenajate sus, la etaj. Ei bine, in cazul acestei case lucrurile stau putin diferit. Intrucat micuta locuinta este compusa din parter inalt si demisol, iar accesul se face pe la parter, arhitectul a decis sa inverseze lucrurile, amenajand bucataria si livingul mic amenajat in plan deschis in partea superioara a casei, iar dormitorul si baia in cea inferioara.

Privind imaginile din galeria foto de mai jos, vei observa ca mica locuinta este lipsita de decoratiuni. S-a renuntat pana si la perdelele si draperiile care ar fi micsorat vizual spatiul, lasand ferestrele descoperite, pentru a permite luminii sa patrunda in toate colturile casei.

Mie imi place aceasta solutie de impartire a interiorului. Ma gandesc chiar ca in acest fel mirosurile de mancare nu mai au cum sa ajunga in dormitor. Tu ce parere ai?

sursa foto: lanefab.com

3 răspunsuri la “Casa cu magnolie – ce frumos suna!”

ce mica si cocheta e casuta asta! imi aminteste de casa unei rude mai indepartate de la tara unde mergeam la bunici in vacante. nu ca aspect, ca mod de constructie. terenul pe care era construita casa rudei era in panta si stiu ca ma fascina ca intram in casa pe la parter si cand ajungeam in partea cealalalta ma trezeam la etaj. si pana m-am facut mare tot nu intelegeam cum e posibil asa ceva. mi se parea cea mai frumoasa casa din lume.

Ioana, cele povestite de tine m-au facut sa-mi aduc aminte de casa unuia dintre fratii tatalui meu. Si el avea curtea in panta (coborai multe trepte sa ajungi la casa), asa ca o parte a casei avea doar parter care se transforma in etaj pe masura ce inaintai in interiorul ei. Imi amintesc o alta chestie inedita si spectaculoasa pentru copilul care eram la acea vreme: intr-o laterala a casei, la etaj, era un balcon din care se intra intr-o mica piscina (destul de mare pentru mine pe atunci, dar nu si adanca) din tabla, suspendata in aer pe niste piloni. Unchiul meu avea si pesti in bazinul respectiv. De fapt, unchiul meu, care nu mai este printre noi de cativa ani, era un gospodar cum rar intalnesti. Amintiri frumoase 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *