Categorii
Proiecte de case inedite

Cum arata casa 100% digitala cu care poti comunica prin intermediul unui smartphone

1-casa ecologica bioclimatica din lemn construita in 10 saptmani


In epoca tehnologiei, cand tot mai multi dintre noi sunt dependenti de smarphone si alte gadgeturi moderne, o echipa de arhitecti spanioli a conceput si creat casa 3.0 – o constructie 100% digitala care poate comunica cu proprietarii prin intermediul conexiunii de internet.

Rezultatul este o casa bioclimatica digitala de clasa energetica A ce consuma anual doar 15,05 Kwh/mp. Termenul bioclimatic a aparut relativ recent in domeniul ahitecturii si este folosit pentru constructiile bazate pe climatul local, ce au ca scop asigurarea unui confort termic prin utilizarea energiei solare si a altor resurse naturale. Designul bioclimatic pune pret pe termoizolarea eficienta si pe producerea energiei solare pe tot parcursul anului, pe protejarea constructiei de caldura excesiva pe durata verii si pe eliminarea acesteia in mediul inconjurator prin folosirea sistemelor de ventilatie naturala si nu in ultimul rand pe pastrarea si chiar imbunatatirea microclimatului din jurul constructiei prin intermediul designului bioclimatic al proiectului.

O casa cu care poti comunica prin intermediul unui smartphone

Toate echipamentele si sistemele moderne cu care este inzestrata casa digitala bioclimatica 3.0 denumita si El Refugi (Refugiul), conceputa si creata de catre compania spaniola NOEM, sunt conectate la internet. Pana si banalele intrerupatoare. Ele pot fi pornite si oprite de la distanta, prin intermediul unui smartphone. Gratie conexiunii la internet sistemele inteligente de incalzire/racire se adapteaza conditiilor meteorologice prognozate. De exemplu, sistemele de irigatie actioneaza in functie de conditiile de ploaie si de umiditatea solului, iar sistemul de ventilatie mecanica sau fortata porneste in momentul in care nivelul de CO2 creste excesiv.

Tot prin intermediul unui smartphone se poate programa aprinderea anumitor surse de iluminat din casa, in functie de programul si nevoile proprietarului. Daca acesta doreste, poate alege ca becurile din dormitor sa se aprinda dimineata, in momentul in care porneste alarma de trezire programata pe telefon. Sau poate programa aprinderea luminilor din casa cu cateva minute inainte sa ajunga de la serviciu. Desigur ca acelasi lucru este valabil pentru controlul umiditatii, temperaturii, consumului de apa, energie si a tuturor sistemelor moderne cu care a fost inzestrata casa bioclimatica 3.0.

Constructie bioclimatica realizata digital in timp record

Casa bioclimatica din lemn cu design modern si relaxant a fost proiectata si optimizata cu ajutorul tehnologiei digitale de ultima generatie, tehnologie care a permis debitarea computerizata a structurii si partilor componente. Aceasta etapa care a durat opt saptamani si s-a desfasurat in incinta unui atelier de tamplarie a presupus asamblarea principalelor elemente debitate digital si transformarea acestora in doua module locuibile prefabricate. Montajul si finisarea casei pentru predarea la cheie s-a desfasurat pe terenul beneficiarilor, in zona Castellon de la Plana din Spania, cea de-a doua etapa luandu-le arhitectilor si inginerilor implicati inca doua saptamani.

Cele doua module prefabricate sunt realizate prin asamblarea unor panouri din lemn de 81 mm grosime. Izolatia peretilor este asigurata prin intermediul unor panouri din lemn de 1600 mm grosime. Peretii exteriori placati cu lambriu din lemn si ferestrele eficiente energetic sunt alte doua elemente care asigura confortul termic ideal in interiorul casei.

Doua module prefabricate cu suprafata totala de 96 mp

Asa cum spuneam mai sus, constructia biometrica are la baza doua module prefabricate, asamblate la fata locului. Impreuna, cele doua insumeaza 96 metri patrati. Primul modul are dimensiunile 9 x 4,5 metri si este destinat zonei de zi, in perimetrul acestuia fiind amenajate in plan deschis livingul, bucataria si locul de luat masa. Fereastra de 3 metri latime integrata intr-unul dintre peretii exteriori ai modulului conecteaza zona de zi cu terasa, lasand iluzia imbinarii cele doua spatii intr-unul singur.

Cel de-al doilea modul, destinat zonei intime sau de odihna, are dimensiunea de 9 x 3 metri si este ocupat de baie, un dormitor matrimonial si un birou de lucru ce poate fi transformat oricand intr-un al doilea dormitor.

Casa din lemn 3.0 este imbinarea perfecta a tehnologiei si designului modern, oferind maximum de confort cu impact minim asupra mediului inconjurator.

noem.com, fotograf © Meritxell Arjalaguer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *