Categorii
Intrebari de la cititori

De ce apare gheata in coltul unei camere la o casa nelocuita, fara incalzire?

La o casa noua nelocuita, fara incalzire cu finisaje interioare finalizate, pe coltul unei camere a aparut de la tavan pana la pardoseala o pojghita de gheata atat la parter cat si la mansarda. Care ar fi cauza?


Intrebare de la Daniel, pe adresa redactiei: De ce apare gheata in coltul unei camere la o casa nelocuita, fara incalzire?

2 răspunsuri la “De ce apare gheata in coltul unei camere la o casa nelocuita, fara incalzire?”

….ca sa fiu rau…pt ca este perfect construita….iar izolatia este…se pare decorativa….trebuie vazut la fata locului…asa din presupuneri….concluzia am dat-o….cauta….

Cauza pare a fi trecerea apei din stare gazoasă (vapori) în stare lichidă (condens) şi apoi în stare solidă (îngheţ).
Intervine proprietatea materialelor numită inerţie termică. O sobă acumulează căldură şi o radiază în continuare şi după ce sursa de căldură s-a oprit. La fel se întâmplă şi cu frigul. Pereţii au inerţia termică mare, la fel ca soba, ceea ce înseamnă că se încălzesc lent, la fel cum soba se răceşte lent. Iată scenariul meu: După un timp mai îndelungat, pereţii se răcesc atât de mult încât ating temperaturi de îngheţ. Dacă în interior pătrunde aer la o temperatură mai ridicată, vaporii de apă existenţi în aer condensează pe suprafaţa rece a pereţilor şi nu reuşesc să-i încălzească. Dimpotrivă, apa condensată pierde în continuare temperatură în contact cu pereţii, până la îngheţ. Posibil ca vaporii de apă să rămână în încăpere din cauză că pereţii nu sunt permeabili pentru vapori de apă, cum sunt convins că se întâmplă cu clădirile cărora li s-a tras punga pe cap, adică cele îmbrăcate cu polistiren. În aceste cazuri, echilibrarea nivelurilor de umezeală interior-exterior se face numai prin deschiderea uşilor şi ferestrelor. Într-un fel este ca la cizme: în cele de cauciuc îţi transpiră picioarele şi devin incomode, în cele de piele / textile / goretex sau alte materiale care respiră, picioarele stau bine şi există confort.
Dacă trebuiesă menţineţi casa nelocuită şi neîncălzită, vă recomand să menţineţi ventilaţia activă pentru a nu avea diferenţă de temperatură între aer şi pereţi. Întredeschideţi nişte ferestre permanent sau deschideţi tot cât mai larg timp de o oră la vizitele periodice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *