Categorii
Intrebari de la cititori

Dimensiune etrieri la BCA / caramida de 30

Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce dimensiune trebuie facuti etrierii la bca de 30 si care e distanta prin lege de la fundatie si hotarul cu vecinul? Multumesc.


Intrebare de la Mihai, pe adresa redactiei: Dimensiune etrieri la BCA / caramida de 30.

Nota redactiei: citete si definitia etrierului.

3 răspunsuri la “Dimensiune etrieri la BCA / caramida de 30”

Nimeni nu raspunde pentru ca se presupune ca toata lumea stie! Inclusiv beneficiarii! 😀

Este o regula simpla: acoperirea cu beton a armaturii. In cazul de fata, pentru stalpi si grinzi trebuie sa fie de 2,5cm (altfel spus, de la armatura la fata betonului trebuie sa existe o incarcare de beton in grosime de 2,5cm).

Pentru o structura de 30cm, latura efectiva a etrierului va fi 30 – 2,5*2 = 25cm. Aceasta pentru cazul in care avem etrieri simpli. Daca sunt etrieri dubli, vor fi doua dimensiuni de etrieri (beneficiarul nu detaliaza acest aspect).

Un alt aspect este distanta dintre etrieri (pasul de montaj). Desi face obiectul sarcinii proiectantului, de obicei ei sunt dispusi pe prima treime dinspre noduri la o distanta de 10cm iar pe treimea din mijloc la o distanta de 15cm (dar sunt cazuri frecvente in care se da acelasi pas pentru toata lungimea grinzii/stalpului)

In privinta distantei dintre fundatie (limita constructiei) si hotar, Regulamentul Local de Urbanism, prin Certificatul de Urbanism indica acest aspect. Se paote construi la limita proprietatii (daca proprietarii hotarasc sa construiasca la calcan = case alipite), poate fi 60cm, 1m, 2m, 3m, 6m – depinde de RLU care este diferit pentru fiecare localitate. Aici intervin si alte aspecte legate de balcoane sau acoperis. Multe case au amprenta unde trebuie dupa care, de la etaj se extind in consola (se maresc) cu inca 1m sau mai bine! Astfel, poti vedea case care au parterul la limita proprietatii (pe trotuar) iar din balcoane poti schimba becurile de iluminat stradale 🙂

Succes!

Salut Ba Da dar ai pus intrebarea prea simpla adica tu o construiesti si nimenae nu-ti da gratis raspunsul .Eu constructor serios etrieri trebuie pusi cit mai desi linga capul(stilp,grinda) dar acu depinde de lungimea grinzi si a stilpului.Ia pune o intrebare (cit ma costa o casuta de 90mp)sa vezi raspunsuri tot pe acelas nume. dumitru.sèpirea@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *