Categorii
Intrebari de la cititori

Polistirenul este un pericol pentru sanatatea omului? (cancerigen, inflamabil?)

LA MULTI ANI, dragilor! Am o mare problema la care caut un raspuns si rog specialistii dvs. sa explice cumva: se tot vorbeste in exterior de Romania ca polistirenul este cancerigen, inflamabil, atunci de ce ne izolam casele cu el?
Lasand la o parte calitatile lui termo, este un pericol pentru sanatatea omului? Ce alte solutii inlocuitoare sunt? Multumesc, va urmaresc articolele, sunteti buni, ma inspir total.


Intrebare de la Maria, pe adresa redactiei: Polistirenul este un pericol pentru sanatatea omului? (cancerigen, inflamabil?)

6 răspunsuri la “Polistirenul este un pericol pentru sanatatea omului? (cancerigen, inflamabil?)”

Polistirenul ca atare a fost interzis la impachetarea alimentelor pentru ca ,unele produse din el ( de ex. stirenul) este toxic. De aceea, se captuseste cu o folie de polietilena. Dar pentru izolare polistirenul nu prezinta nici un pericol, cu privire la sanatate, mai ales ca este tencuit sau acoperit cu rigips,etc. Cat despre inflambilitatea polimerilor ,trebuie lamurita o problema: sub actiunea unei flacari toti Polimerii organici se descompun si ard! polistirenul se fabrica in varianta ignifugata ceea ce nu inseamna ca nu arde sub actiunea unei flacari ci,ca,” la eliminarea flacarii polistirenul( sau polimerul respectiv) se stinge de la sine.Asta in cazul in care fabricantul nu livreaza acest produs doar cu …numele! Un izolator care e f. bun si nu arde ( doar se poate topi) este vata minerala.Atentie insa vata trebuie izolata de spatiul de locuit deoarece fibrilele respevctive antrenate de aer pot creia probleme grave pulmonare. SUCCES!

Polistirenul pentru placarea exterioara nu este periculos pentru sanatate dar nu se poate utiliza la placari interioare deoarece in porii acestuia se formeaza o ciuperca nociva sanatatii.

Ca si alternativa de izolare este spuma dar aceasta nu este la fel de accesibila ca si pret.

La comentariul domnului STOLERU LUCIAN pot completa faptul ca vata minerala oricum se introduce in structura de rigips – eu nu am intalnit alte situatii – iar daca aceasta este montata corespunzator (folie anticondens, folie de aluminiu,etc, – vezi documentatie RIGIPS) nu are cum sa creeze problemele mentionate.

Daca in loc de vata minerala pune lana de oaie tratata nu ar fi mai ieftin si sanatos? Zic si eu!

toate sunt periculoase, daca le mananci…;-))
cum polistirenul a fost creat pentru izolatie, atunci este indicat sa fie utilizat pentru izolatie.
atata timp cat nu arde (esta adevarat ca este inflamabil, dar si lemnul este)acesta nu degaja substante toxice.
poate fi inlocuit cu vata minerala sau bazaltica, care in mare, are acelasi coeficient de conductivitate termica (λ). nu se foloseste cea cu folie de aluminiu, deoarece functioneaza ca bariere de vapori.
sa revenim la polistiren…
acesta se lipeste de zidarie cu un adeziv special, aplicat pe TOATA SUPRAFATA, ca la faianta, nu cu „mamaligi”, deoarece punctul de roua poate fi in spatiul dintre perete si placa de polistiren, aparand astfel mucegaiul.
polistirenul expandat se foloseste de obicei pe exterior. in cazuri speciale, se poate pune si pe interior (eu personal nu recomand aceasta solutie). izolatia interioara se preteaza atunci cand avem un perete pe rost, unde nu putem aplica izolatia exterioara. recomand rigipsul special de izolatie termica de la saint gobain, sau si mai bine, izolatie aktivtherm (este o pasta ce se aplica cu rola sau prin tencuire – recomand tencuirea), care se poate lua de la firma, sau de la dedeman.
durata de viata a polistirenului expandat esta de cca 10 ani, cu conditia sa fie tencuit (recomand tencuiala decorativa)
sub nici o foma nu se foloseste polistirenul EXTRUDAT deoarece, datorita densitatii mari, acesta functioneaza ca bariera de vapori, cu toate neplacerile ce decurg de aici.

lana de oaie este buna, dar pe oaie sau in cojoc :-)), deoarece prinsa intre perete si panou, avand in vedere ca este un material biologic, dupa ceva timp, asa-zisul tratament va fi exact apa de ploaie, adica nu va mai avea nici un efect. atata asteapta „chiriasii”, care se vor simti ca in sanul lui avram, exact intre pereti…
aceeasi problema este cu hartia tocata sau alte „inventii” bio ale baietilor destepti care, dupa ce au dat lovitura prin africa, au incercat marea cu degetul si pe meleagurile mioritice.
multa bafta!!!

polistirenul elimina benzen pe toata durata vietii lui, vata contine borax plus fibrele fine care pot ajunge in plamani. Nordicii folosesc izolatori care contin si lana de oaie, culmea e ca unul dintre cei mai buni producatori este in Franta.Consultati Actis. Adrian 0720424045

Daca izolez termic podul casei, unde nu locuiesc, dar pun la pastrare diverse alimente, polistirenul e periculos pentru sanatate ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *