Categorii
Intrebari de la cititori

Temperatura in cazanul centralei nu urca mai sus de 76 de grade (ATMOS pe lemne)

Salut. Sunt Andrei, administratorul casadex.ro si am dat si eu de o belea cu centrala :).
De cateva zile temperatura in cazanul centralei (ATMOS) nu urca mai sus de 76 – 78 de grade. Instalatia v-am prezentat-o deja. Pe scurt este o centrala Atmos cu puffer de 1000 litri si laddomat. (puteti vedea aici instalatia centralei cu puffer).


Ce am facut pana acum, de cand a aparut problema:

– am verificat cosul de fum, l-am curatat (tubul dintre centrala si cos era destul de infundat). Acum este curatat total.
– am desfacut filtrul de langa laddomat (se vede in poza). M-am gandit ca e infundat. Nu l-am desfacut de tot (cand l-am desurubat putin curgea deja apa cu presiune chiar daca am inchis toti robinetii), insa iesind apa cu presiune ma gandesc ca s-a curatat.
– lemnele sunt uscate. Au cel putin un an.
– am folosit si carbuni, raportul carbune / lemn fiind de 25 / 75.
– curat si cazanul si in spate destul de des (poate chiar si la doua zile)

Asadar, ce ar putea fi? De ce temperatura in centrala (in cazan) nu urca mai sus de 76 de grade? In plus, toate acele laddomatului stateau in 80 de grade inainte sa am aceasta problema. Acum, dupa cum se poate vedea in poza de mai jos, doar ceasul de sus ajunge aproape de 80 de grade. Cel din stanga-jos ajunge a maxim 60 de grade, iar cel din dreapta la 70 de grade.
Sfaturile ar fi binevenite, pana sa chem un instalator.

27 de răspunsuri la “Temperatura in cazanul centralei nu urca mai sus de 76 de grade (ATMOS pe lemne)”

Nu cred ca am mentionat mai sus, inainte de aparitia acestei probleme, temperatura apei in cazan ajunge la 80 – 82 de grade. (ceasurile laddomatului aratau la fel – 80 de grade)

Si inca ceva:
temperatura apei in boilerul pentru apa calda menajera nu mai ajunge nici ea la temperaturile la care ajungea inainte.
in instalatie, turul pentru boiler este legat pe turul dintre laddomat si puffer.

Ii curat constant, la cel mult 3 zile, azi o iau de la capat. Nu stiu daca asta e motivul.

Sase, pana sa apara aceasta problema, in cazan ajungea temperatura in 80 de grade fara probleme si toate acele laddomatului la fel. In perioada sarbatorilor, de exemplu, au fost -16 grade, poate chiar mai jos si totusi ajungea in 80 de grade. E clar ca a aparut o problema.

Dl Frunza, va referiti la elementii din spate? Nu stiu ce sunt traductorii

Probabil este de vina si temperatura scazuta de afara si faptul ca instalatia pe care o aveti este are puterea calibrata la limita spatiului pe care il aveti de incalzit si a caracteristicilor izolatiei termice a cladirii.Odata cu imbunatatirea vremii , adica revenirea la temeraturile medii anuale caracteristice unei ierni normale cred ca impedimentul se va rezolva. Eu am un Wiessman de 25KW cu care incalzesc aproximativ 175 mp si niciodata nu am setat temperatura mai mulrt de 72-73 de grade la iesirea agentului termic.Chiar si acum cand cam de o saptamana temeratura mediului este intre -16 , 20 de crade si cu un varf de -24 de grade , am functionat cu centrala setata pe 72 de grade , temperatura in incaperi mentinandu-se la 22-23 de grade , in functie de dispunerea lor. Cele dinsre N si V la 22 de grade , si 21 de grade la minimul temeraturii inregistrate afara -24 de grade.

Dl Constantin, puteti trimite manualul la andrei@casadex.ro insa nu cred ca ma va ajuta foarte mult. Instalatia a functionat corect pana acum cateva zile.

Nu stiu unde sunt acesti traductori si cum sa ii verific. Este o chestie simpla sau trebuie chemat un specialist?

Corect are dreptate Dl. Frunza, traductorii sunt capetele indicatoarelor de temperatura dac sunt din cei clasici care au un bulb cu mercur la capat sau mai sunt unii care au o teva inchisa direct din indicator. trebuie demomtate ceasurile care indica temperatura si vazut daca nu s-a strans piatra ceva mizerie acolo unde intra.
Este doar o parere!

Din ce stiu eu trebuie demontate termometrele(indicatoarele de temperatura) dar cu apa oprita pt a nu pierde apa pe la ele, la cele care intra apa direct in ele. Pot fi introduse si intr-o teaca de metal, unde aceasta teaca face contact direct cu apa. Oricum in ambele cazuri trebuie desfacute/defiletate de unde sunt pt a putea vedea cum sta situatia.
Sper sa va ajute explicatia mea!

Multumesc pentru idei, Romeo. Voi incerca sa curat filtrul Y cum trebuie.
Pentru punctul 2 cu rotorul pompei banuiesc ca trebuie sa chem un instalator.
Instalatia este chiar cea din poze. pufferul si laddomatul au fost adaugate anul trecut si de atunci (practic o iarna intreaga plus jumatatea aceasta) instalatia a functionat corect (cazanul ajungea mereu in 80-82 de grade).

* dupa cum rezulta din cele de mai sus nu sunt problem pe partea de incalzire/foc, respective toate masurile pentru realizarea condittilor optime de ardere a cazanului sunt realizate.

* problema pare sa fie de circulatie a apei intre cazan si puffer, mai exact de debitu al fluidului, caz in care trebuie verificate minim 2 probleme:

1) filtrul „Y” din poza; faptul ca l-ai desfacut si a iesi apa cu presiune nu inseamna ca filtrul este si curat. Apa a ar fi putut iesi cu presiune de pe una din partile circuitului de apa din filtru, dar nu neaparat de pe cealalta parte a filtrului. Cu alte cuvinte filtrul trebuie desfacut complet si curatata sita(sau vazuta fizic ca este curate/ne-obturata); trebuie sa stii ca pufferul nu este vopsit la interior si daca nu ai pus in instalatia de apa inca un filtur cu „inhibitori” contra oxidarii, apa din circuit aduna in timp multe impuritati, mai ales din cea mai voluminoasa parte a circuitului, adica pufferul. Poti verifica asta drenand putina apa din puffer si vei putea aprecia dupa culoare, efectele corodarii in timp al pufferului.
In orice caz filtrul trebuie verificat fizic/visual.

2.”putin probabil” dar rotorul pompei de circulatie a „ladomat” 21 sau una din valvulele termostatate ale ladomat-ului ar putea fi partial blocate de depuneri cu aceleasi origini (rugina din puffer)asta pentru ca atunci cand instalatia este noua si filtrul „Y” este curat, el fiind un filtru destul de grosier rugina poate sa treaca in suspensie si sa se depuna pe elementele instalatiei(in zona pompei/valvelor termostatate, care datorita particularitatilor de functionare a „Ladomat 21”, uneori se deschid foarte putin si pot ramane blocate de inpuritati.
================

* in plus fata de cele de mai sus, referindu-ma la poza din imagine(nu stiu daca instalatia la care faci referire acum este aceeiasi din poza), as veni cu 2 sugestii pentru imbunatatirea randamentului instalatiei, respective:

1) vad in poza ca tevile de la cazan si la/de la puffer, nu sunt isolate. ar trebui isolate atat cat se poate a.i. toata caldura eliberata de cazan sa se stocheze in puffer si mai departe in instalatia de incalzire a casei, si nu sa se piarda pe drum. solutiile de izolare sunt ieftine si la indemana in magazinele de profil.

2) vad, de asemenea, ca circuitul de „tur” al cazanului spre „puffer” se „inteapa in punctual cel mai de jos, cea ce poate fi correct(se pot discuta si aici variante), dar problema este la „retur” care se inteapa in puffer” la ultima/cea mai de sus conexiune pe „generatoare” pufferului(conexiunea nr. 4 – numerata de jos in sus), cu alte cuvinte sistemul isi ia apa calda de la acel nivel, pierzand ceva energie alorica acumulata in partea superiaora a „pufferulrui”, adica de la conexiunea nr. 4 si pana la tavanul/capacul pufferului, unde in mod natural se aduna cea mai calda apa in sistem.
Eu am optat sa ma conectez in partea de sus a pufferului, unde este o alta conexiune pentru „aerisitor”, instaland o conexiune tip „T” unde am montat aerisitorul si teava de retur. Multi vor spune ca „tehnic” nu este cea mai corecta solutie(datorita eventualului fenomen de cavitatie care s-ar produce in zona si care ar perturba/anihila functionarea aerisitorului, dar mie nu mi-a facut problem. Una peste alta, in acest mod folosesc pufferul la capacitate maxima

Sper ca acesta sa fie motivul. Insa si de revelion tot frig era si totusi a functionat corect. Mai am rabdare cateva zile, vor creste temperaturile de afara.

Daca totusi temperaturile de afara ar fi vinovate, trag concluzia ca o centrala mai puternica (cea pe care o am este de 35 kw) ar fi facut fata si nu ar mai fi aparut aceasta problema?

* pana la temperaturile de afara, cazanul respectiv pufferul ar trebui sa ajunga la temperatur. La urma urmei amandoua sunt intrro incinta si daca totul functioneaza corect, pana la urma pufferul ar trebui sa ajunga la temperatur.

La mine, in aceleasi conditii climatice(-16 C)/aproximativ aceeiasi instalatie, mi putin ladomat-ul care l-am inlocuit cu o valve de mixare manuala am ajuns aseara la 92 grade apa in puffer, in aceleasi conditii/timp de ardere la cazan, ca de obicei.

Un mod de a testa ca pufferul si cazanul, precum si echipamentele associate functioneaza corect, ar fi sa izolezi incalzirea catre casa(adica sa o inchizi pt un ciclu de ardere complet la cazan) si sa vezi daca in aceste conditii cand nu mai depinzi de temperature mediului ambient de afara, cazanul va reusi sa aduca pufferul la temperature uzuala..

– daca da, atunci intradevar randamentul instalatiei in ansamblu ar putea fi prea mic,

– daca nu, atunci in continuare trebuie cautata cauza in instalatie..

Buna seara!aceeasi problema ca Andrei avem si noi….apa nu ajunge la temperatura pe care o setam si asta de cateva zile.am observat ca nu se face arderea cum trebuie la lemne in camera superioara a centralei..parca s ar stinge focul…daca deschid usa de la camera inferioara imediat porneste focul….aveti vreo idee ce se intampla?centrala este astra cu gazificare.multumesc!

tind sa cred si sper ca asta ar fi problema. temperatura din camera in care se afla instalatia centralei. geamul din acea camera statea mereu in batant, iar azi dimineata l-am inchis si vad ca deja temperatura in cazan a urcat la 78 de grade. Mai am rabdare o zi sau doua pentru ca deja se anunta cresteri de temperaturi afara.
Oricum, e aproape clar ca e necesara izolarea tevilor.
revin cu detalii despre eveniment diseara si maine.

Ar putea fi influentata si de temperatura mediului unde este montata centrala , izolatia conductelor.Temperaturile tur -retur sunt normale.

Am si eu nevoie de ajutor. Am o centrala Atmos 50S la care s-a defectat pompa de la landomat. Am demontat landomatul, iar cazanul nu mai ridica temperatura mai mult de 30 grade, chiar daca pompa de recirculare o fixez la 30 de grade. Merge 1 minut, epuizeaza apa din cazan si se opreste. Care ar putea fi problema neincalzirii apei din cazan? Am citit mai sus si am observat ca ar trebui sa se ridice temperatura la 80-90. Folosesc lemne uscate si carbune.

Am o centrala Burnit de 40kw pe lemne cu semigazificare …. de cateva zile temperatura in centrala sare de 70 de grade chiar daca ea este setata pe 70 …. Asta mi sa intamplat doar acu dupa 3 ani de folosință niciodata nu a crescut peste 70 …. a ajuns odata si la 85 intrând în avarie si in rest 78-80 … puteti sa imi spuneti din ce cauza ???

Va salut. Aceeasi problema ca „mari” o am si eu.
La.mine a functionat normal pana duminica trecuta cand am scos cenusa din camera inferioara de ardere. De atunci imi scoate fum in camera tehnica si s.a gudronat intr.o saptamana cat nu s.a gudronat in 2 ani.
Va rog frumos sa ma ajuati cu o parere.
Multumesc anticipat

Am si eu un sistem Atmos.nu inteleg de ce dupa ce apa ajunge la temperatura de 60-70 grade in puffer…si ar trebui sa porneasca pompa de incalzire nu porneste…care ar fi cauza???mentionez ca e prima data cand folosesc incalzirea centrala.e la noua casa ce am achizitionat o de curand.

Buna seara. Am si eu o problemă si nu-i da nimeni de capat.
Am o centrala pe lemne si peleti, BURBIT, acum o folosesc doar pe peleti, nu urca temperatura in cazan, ajunge până la 60 de grade… Nu inteleg cauza, iarna trecuta a funcționat normal… Instalatorul a fost de vreo 10 ori. AJUTORRRR

Bună ziua!
Am si eu o centrala Atmos DC32 Cu gazificare.
Am o problema la ea , se ridica temperatura la 90 .95 100 de grade, dar ia este setata pe 50.
Care este problema????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *