Categorii
Intrebari de la cititori

Vreau sa schimb un calorifer, ce imi recomandati? Aluminiu, fier sau fonta?

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Caloriferul din sufragerie a inceput sa picure din noaptea de revelion. A doua zi, am inchis caloriferul de la robinetul de la capatul lui si pare ca picaturile nu mai au aceeasi putere de cadere si parca si volumul s-a diminuat; am strans un litru de azi dimineata pana la ora 21. Am cautat sa ma documentez pe aici pentru a cumpara alt calorifer dar e foarte greu pt ca fiecare firma vrea sa isi vanda caloriferele proprii. Ce am acum este de otel Nessli 2 randuri H600/L2000. Din ce am citit pe aici s-ar parea ca este supradiimensionat pentru sufrageria mea de 16,92 mp. Rog persoana competenta sa imi spuna ce dimensiuni trebuie sa cumpar caloriferul meu si daca se poate ce recomandare imi da pentru aluminiu, fier sau fonta. Multumiri anticipate.


Intrebare de la Theodora, pe adresa redactiei: Vreau sa schimb un calorifer, ce imi recomandati? Aluminiu, fier sau fonta?

10 răspunsuri la “Vreau sa schimb un calorifer, ce imi recomandati? Aluminiu, fier sau fonta?”

Buna ziua doamna Theodora,
Cand ma doare o masea caut doctorul, d-voastra trebuie sa cautati un instalator,el este in masura sa va spuna ce calorifer se potriveste la instalatiile existente in locuinta.
Cu stima

Stimata doamna,
Dimensiunile unui calorifer depinde de volumul camerei si nu de suprefata.Rezulta ca inaltimea camerei este importanta. In afara de asta ,caldura care este data de calorifer este proportionala cu debitul de agent termic ( apa calda din sistem) si acest debit este functie de numarul de calorifere, de lungimea traseelor de alimentare si de numarul de coturi de pe trasee ( tevi)! De exemplu traseele lungi si mai ales coturile multe introduc coeficienti de frecare mari si scad in consecinta cu pana la 30-50% debitul de apa alimentat la calorifer. De aceea, nu este important si nici necesar sa scimbati caloriferul pentru simplul motiv ca daca este prea cald in camera puteti reduce debitul de agent termic prin inchiderea partiala a robinetului. Este de preferat asa ,decat sa luati un calorifer mai mic, care daca nu face fata termic ,la perioade de varf ( temperaturi sub 20-25 grade!) nu mai aveti nici o solutie decat sa va ma puneti un pulover!!! Asa ca luati un calorifer identic care sa nu mai impuna modificarea circuitelor existente.cele mai bune sunt cele de aluminiu, dar sun mai scumpe. Depinde de portofel.Atentie la solutiile de pasivizare a agentului termic ,masura prin care se impiedica coroziunea caloriferului! Consultati un specialist! Succes!

LA MULTI ANI !…TOT CE VA SPUN, VA SPUN DIN EXPERIENTA PERSONALA:…
…NU VA LASATI TOTAL LA MANA INSTALATORULUI, INFORMATI-VA INAINTE…UNEORI PUTETI AVEA SURPRIZA SA STITI MAI MULTE DECAT EL…
…CALORIFERUL TREBUIE SCHIMBAT, E VECHI DE ZECI DE ANI PROBABIL, SUNT OBTURATI ELEMENTII IN MOD SIGUR, ADICA, IN INTERIOR S-A INGUSTAT TRASEUL PRIN CARE CIRCULA APA, ETC…
…CELE DIN ALUMINIU IES DIN DISCUTIE…CELE MAI BUNE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, SUNT TOT CELE DIN FONTA…CU CAT ELEMENTII SUNT MAI GROSI, CU ATAT MAI BINE…ADICA, CELE RUSESTI…AU VIATA LUNGA, EU LE AM DE 9 ANI…
…TRASEUL CE TREBUIE INLOCUIT ESTE DOAR ACELA CARE FACE LEGATURA INTRE CALORIFER SI TEVILE PRICIPALE(VERTICALE),…SA FIE DIN POLIPROPILENA, OBLIGATORIU,…SUNT MAI GROASE, PLUS CARACTERISTICILE MATERIALULUI…IAR CA NUMAR DE ELEMENTI DIN CARE SA FIE FORMAT UN CALORIFER, RAMANETI LA ACELASI NUMAR CA LA CEL VECHI, DIFERENTA FIIND ACUM GROSIMEA ELEMENTILOR NOI, DECI, E SIMPLU…
…FOARTE IMPORTANT, SA FIE UN BUN MESERIAS SI NU UN CARPACI…NU VA SCUMPITI LA MATERIALE, SA FIE DE CEA MAI BUNA CALITATE, NU VOR COSTA MULT…VA DORESC MULT SUCCES…

Multumesc pentru amabilitate! Clar ca lucrarea o va face un instalator domnule Mihai! dar alegerea caloriferului imi apartine,iar daca tot trebuie sa il arunc pe acesta de fier care s-a spart,cautam sfaturi de la cei care au trecut prin asa ceva,caci se stie ca tot patitu-i priceput ! Este interesant ce imi spune Antoaneta despre caloriferul din FONTA si anume faptul ca in cazul in care se sparge, se va inlocui doar segmentul defect ? Am inteles bine? Dar daca as pune unul vechi din cele pe care le-am avut inaintea acestuia ar fi ok ? mai am inca pe balcon unul vechi cu 12 elementi , are 60 cm,insa aspectul nu e grozav dar se poate reabilita si cu indulgenta se poate accepta ca aspect! Instalatorul pe care il am e inginer dar nu m-a sfatuit sa pun de fonta soi nici de aluminiu, poate pentru ca cel existent este de otel!Mi-a zis pur si simplu sa iau de otel Ferolli,aceeasi lungime -1,3 m- cu acesta turcesc(Neslli)pe care il schimb.Doamna Antoaneta, Sa inteleg ca exista prin targ calorifere de fonta rusesti? daca da, unde si eventual cat costa ? Tuturor multam fain pentru raspunsuri si sfaturi ! 0748517199;

Daca toate caloriferele sunt de otel, normal ca tot otel se pune. Fonta are avantajul pasivitatii, tine mai mult caldura, dar un calorifer vechi de fonta este sigur obturat de depuneri care nu pot fi inlaturate fara sa-i afecteze integritatea.

buna ziua
Stimata d-na(d-ra) Theodora

….v-am citit oful…am citi comentariile…unele cu raspuns glumet ,altele care m-au facut sa zambesc….comentarii care m-au pus pe scris….
Eu va recomand ca sa vedeti de unde curge (apa) agentul termic….daca s-a inchis turul sau daca s-a inchis returul problema nu este rezolvata problemascurgerii….un instalator poate rezolva problema usor daca curge de prin laterale de la piulitele olandeze,de la vreo imbinare…iar daca caloriferul este cu adevarat spart trebuie inlocuit.Daca v-ati hotarat sa scimbati caloriferul,recomandarea mea ar fi ca sa pastrati vechiul traseu si sa incercati sa gasiti un calorifer identic cu cel pe care l-ati avut inainte…am vazut ca se recomanda calorifer de fonta,s.a.m.d. ….dar producatorul centralei ce a recomandat ?….tineti cont de volumul de agent termic din circuit,de volumul agentului termic din circuit,de pompa pe care o are centrala,de volumul vasului de expansiune….de….mai multi factori….si lasati-va „ajutata” de specialisti adevarati de profesionisti…si ascultati si sfatul plin de intelepciune al d-lui Mihai Lazar …Cu stima si consideratiune….

BUNA ZIUA,
Exista ideia gresita ca, un calorifer e mai bun daca e mai gros astfel incat sa ramana mai mult timp cald! Nimic mai fals! Caloriferele moderne sunt facute ca sa transmita in mod eficient caldura in spatiul ales si nu sa o stocheze!Caloriferele din fonta sunt o amintire a vechilor tehnologii si nu pentru ca au constituit o ” gaselnita”! ele sunt absolut depasite si un comentator remarca ca aceste calorifere au depuneri tocmai pentru ca aceste calorifere nu sunt si nu se pot pasiviza! Amintiti-va ca la blocuri ,romanii spalau,toamna, la greu, caloriferele de fonta din care curgea „la greu” rugina !!!Caloriferele moderne sunt pasivizate si de aceea sunt mult mai rezistente. Sigur ca poate interveni o problema de calitate ( daca nu cumva caloriferul are peste 20 de ani!) care sa duca la o coroziune prematura, intr-un loc scapat de pasivizare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa generalizam!Aluminiul este cel mai bun transmitator de caldura urmat de tabla de fier.Toate au o suprafata foarte mare pe unitatea de element in comparatie cu cele de fonta care sunt ,pe deasupra si f. grele! Luati aminte : caloriferele nu sunt sobe care sa mentina caldura! centrala porneste ,incalzeste rapid dupa care se opreste, la comanda termostatului! Altfel dece nu-i puneti caramida?Am inteles ca, vechiul calorifer avea suprafata necesara si ca incalzea f. bine!Dece sa ne ocupam de traseu? Succes!

Multumesc domnilor, pentru amabilitatea de a-mi impartasi din cunostintele dvs. Multumesc si felicitari acestui SITE,care permite accesul rapid si comunicarea usoara!
Am decis sa inlocuiesc caloriferul de fier Neslli(1.30m) cu altul similar adica tot fier, dar alta marca Ferolli (1,20m).
Calorifer de fonta aveam pe balcon unul ramas de pe vremea comunismului dar aspectul este grosier;alfel el este spalat in interior are lateralsatnga ventil de aerisire,robinet de inchidere latera dreapta;insa este mic 0,60m fata de cel de fier de 1,30m; Acum 10 ani am inlocuit caloriferele de fonta din apartament si iata dupa 10 ani primul(cel din sufragerie ) acedat. Vecinii care au inca pe cele de fonta nu au nicim un fel de problema cu ele ! Acum m-am prins in hora, dansez…
Cu respect,multumiri tuturor !

Stimate domnule Ianosi Dorian,
Va multumesc pentru atentie,caloriferul curge fix la jumatate, la partea de jos dinspre interiorul camerei.
Probabil l-am lovit cu manerul de la aspiratorsau cu vreun scaun! caci se vede o pata de rugina in acel loc unde curge; este sarit emailul sau vopseaua aceea alba.
De aceea era interesant un calorifer cu sistem secvential de compunere a caloriferului, ca atunci cand se defecteaza o parte sa poata fi inlocuit doar acel segment;
respectiv in cazul de fata inlocuiam segmentul din centru fata .
Sugerez constructorilor sa preia aseasta idee,dar materialul sa fie de inox sau alt material care sa nu trebuiasca sa fie vopsit caci vopseaua le sudeaza elementii si atunci stricam ideea descompunerii!

Multa sanatate si toate cele bune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *