Categorii
Proiecte de case inedite

Casa modulara tip fagure – un proiect inedit conceput de britanici

1-exterior casa fagure Hivehaus AngliaHivehaus este un proiect iesit din comun, o abordare atipica a caselor modulare, un concept modern ce poarta semnatura arhitectului britanic Barry Jackson.


Inspirat de cele vazute intr-un documentar despre viata albinelor, arhitectului britanic i-a venit ideea sa creeze un sistem modular de case prefabricate compuse din module de forma hexagonala. Asa a luat nastere conceptul de casa tip fagure Hivehaus.

Numeroase posibilitati de asamblare

Fiecare modul prefabricat cu 6 laturi are suprafata de doar 9,3 mp si este denumit celula. Forma hexagonala a acestor celule si felul in care sunt construite permit numeroase posibilitati de asamblare. Dupa alipirea mai multor module se obtine o casa cu design modern inedit ce arata ca un fagure.

Inventatorul Hivehaus spune ca spre deosebire de incaperile de forma patrata sau dreptunghiulara ale caror colturi raman adesea nefolosite, modulele de forma hexagonala sunt mult mai ergonomice. Iar spre deosebire de incaperile circulare care ridica probleme in alegerea si amplasarea pieselor de mobilier, celulele tip fagure sunt usor de mobilat, gratie lungimii de 2 metri a fiecarei dintre cele 6 laturi. Cei doi metri sunt suficienti atat pentru amplasarea unei canapele cat si pentru montarea unui pat matrimonial sau a unei garnituri de bucatarie.

Casa de 30 metri patrati

Casa prezentata in imaginile din galeria foto este compusa din 3 module intregi si un modul in forma de diamant care reprezinta o treime din suprafata totala a unei celule standard. Toate acestea insumeaza o suprafata totala de 30,7 metri patrati, suprafata in care au incaput un living, o bucatarie, un dormitor si o baie.

Unul dintre avantajele casei tip fagure este dat de faptul ca permite adaugarea unor celule noi fara prea mare efort. Asadar, daca se doreste extinderea spatiului locuibil se va instala si alipi un modul nou, iar apoi se va inlatura peretele care separa cele doua spatii. Inventatorul acestui concept de casa sustine ca peretele desfiintat poate fi refolosit ulterior pentru constructia unei celule noi.

Livrarea si asamblarea casei tip fagure

Modulele prefabricate de forma hexagonala Hivehaus se livreaza demontate, in pachete compacte, fiecare dintre acestea avand dimensiunile si greutatea care permit sa fie manevrate de cel mult doua persoane. Pardoseala celulelor modulare se monteaza pe cricuri ajustabile din otel, astfel incat sa permita o usoara aliniere in plan vertical a peretilor. In functie de solicitarile si dorintele fiecarui beneficiar, o celula poate avea pereti realizati dintr-un panou sandvis compus la interior din MDF, la exterior din OSB si avand intre ele un miez de spuma sau vitrati (cu ferestre din tavan si pana in pardoseala).

In 2014 compania producatoare promitea ca in viitorul apropiat casele tip fagure vor putea fi achizitionate si livrate si in afara Marii Britanii. Din pacate insa nu au anuntat si la ce costuri.

O trasatura inedita – perete rabatabil cu semineu integrat

Pe langa conceptul in sine cei de la Hivehaus se mandresc cu o trasatura inedita, unica a casei modulare. Este vorba despre posibilitatea de a integra un semineu intr-unul dintre peretii exteriori rabatabili, astfel incat semineul sa poata fi folosit atat in interiorul casei, in living, cat si pe terasa, in serile mai racoroase de vara. Ideea asta mi se pare de departe a fi cea mai faina.

Mai multe detalii despre conceptul de casa tip fagure poti afla chiar de pe pagina oficiala a producatorilor: www.hivehaus.co.uk

Un răspuns la “Casa modulara tip fagure – un proiect inedit conceput de britanici”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *