Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare Descurca-te singur

Cum se amenajeaza o gradina verticala decorativa folosind un palet din lemn

1-gradina verticala decorativa intr un palet din lemn reciclatProiectul DIY pe care ti l-am pregatit pentru astazi este solutia care te poate ajuta sa amani pentru o vreme numaratul clipelor pana la instalarea oficiala a primaverii, pentru a-ti incepe lucrul in curte, concentrandu-te asupra amenajarii unei gradini verticale cu care iti vei putea decora balconul, terasa sau peretii exteriori ai casei.


Asa cum am mentionat si in titlul articolului, este vorba despre amenajarea unei gradini verticale intr-un palet din lemn reciclat sau nou-nout, daca ai cum sa faci rost de un asemenea exemplar. Este un proiect simplu, usor de realizat si, poate cel mai important, este foarte ieftin. Hai sa vezi ce materiale trebuie sa pregatesti si ce trebuie sa faci cu ele.

Materiale necesare pentru confectionarea unei gradini verticale handmade din paleti

– un palet din lemn;

– o bucata de hartie abraziva (smirghel) pentru lemn;

– o bucata de panza agrotextila dubla pentru mulcire care sa aiba suprafata de doua ori mai mare decat suprafata paletului din lemn;

– un capsator de tapiterie (am vazut la Dedeman mai multe modele, cu preturi incepand de la 30 lei). Este o unealta foarte utila in gospodarie, asa ca nu vei regreta achizitia ei si o vei folosi si la alte lucrari si proiecte DIY;

– un set de capse de tapiterie;

– un sac mare de pamant de calitate;

– cate 6 plante anuale pentru fiecare deschizatura de pe frontul paletului din lemn si alte 12 flori anuale pentru partea superioara a acestuia (poti planta un singur soi de plante, dar poti incerca sa le si combini, pentru a obtine o gradina verticala handmade plina de culori.

Confectionarea unei gradini verticale intr-un palet de lemn in 6 pasi

1. Inainte de toate, studiaza cu atentie paletul pentru a vedea care este partea cea mai putin „vatamata”, intrucat aceasta va fi frontul viitoarei gradini. Daca descoperi ca ii lipseste vreun cui, pune mana pe un ciocan si rezolva problema. Apoi, folosind hartia abraziva, slefuieste frontul, astfel incat sa obtii o suprafata cat de cat neteda, placuta la atingere. O poti lasa si neslefuita, am mai vazut cazuri, insa trebuie sa stii ca in acest fel risti sa te intepi atunci cand vei uda si ingriji florile.

2. Pliaza agrotextilul in doua si capseaza-l de spatele, de partea inferioara si de lateralele paletului, asa cum vezi in imaginile 2 si 3 din galeria foto de mai jos (lasa descoperita deschizatura din partea superioara a suportului din lemn). Nu face economie la capse, asigura-te ca panza este fixata bine si ca pamantul nu se va risipi in momentul in care vei aseza paletul in pozitie verticala. In plus, ar trebui sa ai grija ca agrotextilul sa nu fie vizibil din partea frontala a paletului din lemn, ca sa nu strici aspectul operei ce urmeaza sa iasa din mainile tale. Daca ai dus la bun sfarsit cele descrise pana acum, poti rasufla usurat, jardiniera sau suportul gradinii verticale este gata, asa ca poti trece la etapa urmatoare.

3. Vei incepe plantarea florilor din partea superioara, plantand primul strat de flori (12 rasaduri). Daca vei insista (cu multa grija si blandete), vei reusi sa strecori toate cele 12 plante in mica deschizatura din partea superioara a paletului din lemn. Ca o sugestie: evita speciile de flori curgatoare pentru acest rand, pentru a expune cat mai putin partea de deasupra jardinierei handmade si pentru a masca cat mai bine micile defecte si imperfectiuni. Alege, in schimb, flori care dezvolta frunzis si/sau inflorescente bogate si care ating la maturitate o inaltime de cel mult 20-25 cm. De exemplu, Browallia Speciosa sau Celosia Plumosa, cunoscuta si sub denumirea de Creasta Cocosului.

4. Odata incheiata socoteala cu stratul de flori de deasupra, incepe umplerea paletului cu pamant, strecurandu-l cu atentie prin golurile dintre stinghiile din lemn, lasand putin spatiu, pentru plantarea florilor. La final, niveleaza cat poti de bine stratul de pamant.

5. Acum poti incepe plantarea rasadurilor dupa cum urmeaza: asaza in fiecare dintre cele doua deschizaturi ale randului de jos al paletului cate 6 plante, apoi, folosind urmatoarea deschizatura umple cu pamant spatiul gol de sub stinghia de lemn care vine deasupra primului rand de flori. Repeta pasii si pentru urmatoarele randuri, pana sus.

6. Acum nu mai trebuie decat sa ridici paletul in picioare, sa-l asezi de-a lungul unui perete din balcon sau de pe terasa si sa astepti imbobocirea florilor din gradina verticala handmade. N-o sa dureze foarte mult, ca doar primavara e la doi pasi 🙂

sursa: Lifeonthebalcony

5 răspunsuri la “Cum se amenajeaza o gradina verticala decorativa folosind un palet din lemn”

Fetelor, asa mi s-a parut si mie ideea: simpla, ingenioasa si de efect! Iar ideea de a le vopsi in acel albastru specific insoritei Grecii, merita pusa in aplicare intr-un decor alb. Si chiar nu pare complicat de realizat, iar pentru un balcon mic o astfel de gradina verticala este o decoratiune practica si spectaculoasa 🙂

ma intereseaza sa stiu cum uzi florile, de cata apa este nevoie la un udat si unde se va scurge daca spre exemplu il montezi intr-un balcon. multumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *