Categorii
Primite de la cititorii CasaDex

De la cititori: accente baroc intr-o casa amenajata in stil clasic

7-mobilier stil baroc dormitor casa 80 metri patrati


Zilele trecute am primit pe adresa redactiei un set de imagini ce ilustreaza o casa din judetul Salaj amenajata in stil clasic cu puternice accente baroc. Si pentru ca stilul baroc este un subiect amintit extrem de rar in articolele de pe www.casadex.ro, am decis sa includem imaginile puse la dispozitia noastra de Simona, una dintre cititoarele noastre, in articolul de astazi.

Insa, pentru inceput, as vrea sa deslusim cate ceva din tainele acestui stil arhitectural prea putin cunoscut si prea rar folosit in amenajarile interioare ale ultimilor ani (mai ales in tara noastra).

Ce reprezinta stilul baroc?

BARÓC, -Ă adj. Stil baroc (și s.n.) = stil artistic predominant în sec. XVII-XVIII, care se caracterizează prin ornamentație excesivă, neregularitatea liniilor și prin monumentalitatea construcțiilor (în arhitectură), contururi agitate (în sculptură), prin folosirea largă a tehnicii clarobscurului, compoziții în diagonală sau în vârtej (în pictură), dramatism interior și o anumită bizarerie și îndrăzneală a metaforei (în muzică și poezie). ♦ Stilul de la sfârșitul perioadelor clasice, în care forma se dezvoltă în dauna conținutului. ♦ (p. ext.) Stil încărcat, retoric, excesiv de ornamentat. [< it. baròcco, fr. baroque, cf. port. barocco – perlă de formă neregulată]. (sursa: Dexonline.ro)

Stilul baroc a luat nastere in Italia spre finalul anilor 1500 si a cunoscut o ascensiune spectaculoasa intre anii 1600-1800, cand s-a raspandit in aproape intreaga Europa. La inceputul anilor 1900 acest stil de un dramatism dus la extreme a resimtit o reinviere, ajungand pana dincolo de ocean, in cele doua Americi, dar si in alte tari de pe batranul continent, printre care se afla si Romania.

Mobilier, finisaje si decoratiuni specifice stilului baroc

In arhitectura stilul baroc a fost caracterizat, inca de la incepurile sale, prin exuberanta, opulenta, bogatia culorilor si prin excesul de detalii si elemente decorative. Toate aceste caracteristici sunt responsabile de compunerea unor decoruri de un dramatism aparte.

Ca sa intram si mai mult in detalii, ar trebui sa spun ca mobilierul stilului baroc este caracterizat de liniile curbate, formele bombate si convexe. Poate cele mai reprezentative piese ale acestui curent au fost piesele de mobilier create pe vremea domniei Regelui Soare (Ludovic al IV-lea), definite de o sumedenie de elemente decorative si de tapiterii luxuriante. Insa si indragitul pat cu baldachin prezent in multe dormitoare moderne, a cunoscut o popularitate vadita in perioada ascensiunii fulminante a barocului (in ciuda faptului ca este originar din Austria), fiind considerat un atribut esential pentru obtinerea unui somn odihnitor in cele mai bune conditii.

La capitolul finisaje si elemente decorative specifice stilului baroc voi aminti tesaturile pretioase (matase, catifea, brocart etc), tapetul decorativ de lux, ornamentele complexe din ipsos (pentru tavane, pereti etc.), coloanele/stalpii rasuciti in forma de spirale, pardoselile imbracate in marmura, peretii decorati cu lemn masiv de esente pretioase si diversele podoabe si obiecte decorative specifice (sfesnice, candelabre, ceasuri de perete, tablouri inramate etc).

In opinia mea, acest stil de amenajare este un stil mai greoi, care se adreseaza celor care iubesc luxul, opulenta si se simt bine in interioarele ce abunda in ornamente complexe, decoratiuni si piese de mobilier sculptat.

Acestea ar fi, in linii mari, caracteristicile stilului baroc, stil folosit in amenajarea casei Simonei (careia ii multumim pe aceasta cale), care ne-a trimis imaginile din galeria foto din subsolul articolului insotite de urmatorul mesaj:


Mesaj de la Simona:
Buna ziua!

Ceea ce ati vazut in imagini este casa mea care are in jur de 80 mp si este situata in comuna Banisor, judetul Salaj, iar lucrarile de amenajare au durat aproximativ doi ani.

Am decis sa ma dedic acestui stil fascinant deoarece este de o frumusete incontestabila, iar accentele baroc completeaza intr-un mod teatral personalitatea casei. Dintotdeauna m-au intrigat eleganta, opulenta si grandoarea timpurilor de altadata, iar aceste elemente si-au pus amprenta si in atmosfera locuintei mele. Lucrarile de amenajare au fost facute in regie proprie cu implicarea totala a mea si a sotului meu.

Dormitorul a fost adus din Italia, prin magazinul Mobila Kiraly, iar bucataria a fost executata la comanda de catre magazinul Mobila Staer. Mobilierul din salon, barul, masa si scaunele de bucatarie, fotoliile si masutele au fost achizitionate de la anticariate din Italia. Accesoriile au fost cumparate in totalitate din Italia (armurile medievale, sabiile si ceasurile de perete au fost achizitionate din San Marino).

Italia este o sursa bogata de inspiratie in amenajarile interioare, drept pentru care am ales „sa fur” idei din aceasta tara superba care a dat nastere stilului baroc. Sfesnicele, tablourile, veiozele, candelabrele, statuile, etc. au fost o parte cumparate de la un magazin de profil din Bologna (Maisons du Monde), iar restul din anticariate si de pe internet.

Baia este foarte mica, asadar nu am putut sa o accesorizez atat cat as fi vrut. Gresia si faianta din baie sunt travertino, parchetul laminat este model mesteacan antic, iar tapetul este de la Zambaiti Parati. Peretii si tavanele sunt din rigips, cu alte detalii despre finisaje o sa revin mai tarziu deoarece exteriorul casei nu este inca finalizat, iar terasa este in curs de amenajare.

Nota redactiei: Poti trimite si tu proiectele tale sau chiar imagini cu casa ta la adresa de email andrei@casadex.ro

2 răspunsuri la “De la cititori: accente baroc intr-o casa amenajata in stil clasic”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *