Categorii
Intrebari de la cititori

Solutie fixare balustri de metal pe lateralul rampei la o scara interioara

Doresc sa realizez scara interioara cu balustri de metal fixati pe lateralul rampei.
Din cite m-am documentat, ar fi doua posibilitati de montaj:
a. fixare mecanica a balustrilor direct pe lateralul rampei;
b. sudarea balustrilor pe o placa metalica fixata mecanic pe lateralul rampei.
In ambale cazuri, intervine fixarea mecanica, ce s-ar putea realiza prin:
– conexpanduri;
– suruburi autoforante pentru beton;
– tije filetate cu prindere chimica.
Va rog sa ma sfatuiti asupra solutiei optime.
Multumesc.


Intrebare de la Ionel, pe adresa redactiei: Solutie fixare balustri de metal pe lateralul rampei unei scari interioare.

6 răspunsuri la “Solutie fixare balustri de metal pe lateralul rampei la o scara interioara”

Eu am folosit o a 3a varianta. Am prins pe contratreapta cu conexpanduri niste bucati de tabla de 10mm scoase in afara treptelor de care am sudat balustrii. Mi-a fost teama ca daca fac asta pe laterala scarii, sa nu crape betonul cand se umfla conexpandul. In ancora chimica nu am incredere, iar suruburile autoforante puteau sa se opreasca intr-o armatura

Ce mai mare prostie pe care o propui domnule Dragos (parerea mea) ca se vede ca naiba. In mod normal aceasta este meserie de artist daca vrei sa dea bine la final . Ca sfat acum ptr. domnul Ionel : se sudeaza talpile pe balustrii (stalpi), poti face si operatiunea inversa , iar mai apoi se fixeaza cu conexpanduri in principiu de 10 ptr. siguranta.Ceea ce povesteste domnul Dragos cu crapatul betonului sau oprirea in armatura tot cu bormasina se rezolva (dar nu orice fel de bormasina) , iar betonul nu va crapa decat in cazul in care acesta a fost de proasta calitate la turnare.

Iti poti imagina domnule Radu ca nu am pus niste bucati ordinare de tabla. Totul a fost facut din fier forjat batut la ciocan pneomatic si manual. a iesit o scara din fier forjat cu mana curenta din stejar. Casa e construita in stil brancovenesc autentic, arhitectura fiind copiata dupa case de cca 130 ani. Deci nu mi-am permis sa fac porcarii

Domnule Dragos eu am spus : parerea mea. Din peste o suta de scari pe care le-am vazut niciuna nu avea fixarea balustrilor pe contratreapta , toate erau cu fixare pe lateral sau pe treapta. Restul ce spuneti acolo sunt povesti deviate de la subiectul propriu zis , adica intrebarea domnului Ionel pe care poate nu-l intereseaza acest aspect (cum nici pe mine de altfel). Ce ati facut dumneavoastra va arunca intr-o alta manopera de finisaj-mascarea acestora (ca sa dea bine la final ca aspect) care nu-si are rostul. Apropo cum sunt acestea montate : mascate sau la vedere? Eu pun pariu ca sunt la vedere din moment ce ati folosit talpi ambutisate sau prelucrate ptr. aspect cu lovitura de ciocan , altfel se mergea pe talpi simple din moment ce vin ingropate.Deci fiind la vedere si montate pe contratreapta se vad ca naiba in urcarea treptelor – vizual vorbind (inca o data – parerea mea – daca dumneavoastra va place e OK , pana la urma e scara dumneavoastra ).Iar tinand cont ca o talpa serioasa este facuta din tabla de 0,7-0,8 cm , ptr. mascarea acesteia presupune indrosarea stratului de finisaj – tencuielii suplimentare a contratreptei.Dati o cautare pe internet cu BALUSTRADE DE FIER FORJAT si veti vedea din miile de poze afisate ca niciuna nu are montaj pe contratreapta.Este ceea ce am explicat , montarea ca si confectionarea unei balustrade este o arta pe care multi nu o detin. Am vazut si suficiente „caricaturi” de lucrari ptr. ca oamenii ori nu detin experienta in asa ceva , ori au facut lucrari de mantuiala ca sa-si ia banii si sa se stearga.

Multumesc pentru comentarii.
Ideea montarii unui „L” pe contratreapta si lateralul rampei mi se pare fezabila. Din pacate nu este aplicabila in cazul meu, deoarece treptele si contratreptele sint deja placate cu gresie. Cheltuiala si munca nu se justifica astfel incit „L” -urile de metal sa fie mascate de gresie.
Cred ca voi adopta solutia prinderii unor placi de metal (150mm x 100 mm x 10 mm) in lateralul rampei (dupa ce se realizeza decupari corespunzatoare in lateral rampa, astfel incit sa fie mascate) cu suruburi autoforante de beton. Gaurile pentru montajul suruburilor se realizeaza la diametrul recomandat de fabricantul suruburilor autoforante. Desi sint mai scumpe, nu introduc tensiuni in beton si se pot demonta.

Ma gandeam eu , domnule Ionel. Si asta ca un ultim sfat : cauta placi de 100*100*7 ambutisate (forjate) si perforate (daca nu le perforezi matale) , ptr. a mai scuti din munca de mascare . Se gasesc in comert , sunt destul de suficiente ptr. sustinere si dau foarte bine la exterior astfel incat sa nu trebuiasca mascate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *