Categorii
Intrebari de la cititori

Vreau sa inlocuiesc tevile de otel cu tevi de cupru pentru alimentarea cu gaz

Doua intrebari si poate cineva stie raspunsul la ele domnilor.
1. Am 4 puncte de alimetare cu gaze naturale in casa. Centrala termica, aragaz si 2 sobe de teracota. Vreau sa inlocuiesc tevile de otel din casa cu tevi de cupru pentru alimentarea cu gaz. Informatiile gasite pe net sint contradictorii. Unii zic ca da unii zic ca nu. La rudele din afara toata instalatia de gaze din casa e din cupru si pe deasupra ingropata in perete.
2. Vreau sa fac o insula in bucatarie cu plita cu gaze pe ea si vreau sa stiu daca se poate ingropa teava de cupru sau otel sub pardoseala ca sa nu fiu nevoit sa o trag la vedere si sa atarne prin aer?
Cu multumiri anticipate pentru ajutorul dumneavoastra.


Intrebare de la Zoran, pe adresa redactiei: Vreau sa inlocuiesc tevile de otel cu tevi de cupru pentru alimentarea cu gaz.

19 răspunsuri la “Vreau sa inlocuiesc tevile de otel cu tevi de cupru pentru alimentarea cu gaz”

salut Zoran. Cuprul este bun daca nu sunt sarcini electrice ratacite prin pardoseala sau pereti. Am intalnit o situatie cu teava de cpru care avea un por aproape invizibil, dar pierdea apa si a imbibat cu apa tot tavanul de dedesubt.
Daca s-ar intampla la gaz?

Nicaieri in lume nu o sa vedeti ca teava care transporta gaz este ingropata in ceva(pamant,ciment,pereti etc)peste tot pe unde se afla trasa sant spatii de aerisire.Cu asemenea probleme nu se discuta ca la piata unde toti stiu de toate.Sanatate va doresc.

buna ziua
de cind a preluat e-on distributia de gaz asteptam sa se modifice si la noi normativele in ce priveste teava de transpot nu s-a intimplat nimic asa ca nici o sansa,le puteti masca pozindu-le sub blatul mobilei

cred ca doar la noi mai vezi tevi galbene pe fatade noi si frumos colorate, dar cred ca doar din cauza IQ-lui celor care fac si aplica legi. Peste tot in Europa se folosesc tevi speciale din polietilena, sau inox imbracat in plastic, pana si robinetii de gaz la bucatarie sunt ingropati in perete langa aragaz, pentru a fi la indemana, dar se vede decat levierul de comanda din inox,peste faianta. In Romania cred ca nu exista asa ceva pentru ca instalatorii nici nu au habar si nici pregatirea necesara montarii unui astfel de robinet. Am antalnit un instalator autorizat ISCIR care mi-a cerut imprumut un cleste si incerca sa-l deschida cu alt cleste, sau un altul care dupa ce a montat un termostat la o centrala nu stia sa o mai porneasca. Asa ca mai bine va abtineti sa spuneti ca nu exista sau nu se poate ceva, doar pentru ca nu ati vazut si nu stiti, mai bine spuneti ca nu stiti dar va puteti informa

cred ca doar la noi mai vezi tevi galbene pe fatade noi si frumos colorate, dar cred ca doar din cauza IQ-lui celor care fac si aplica legi. Peste tot in Europa se folosesc tevi speciale din polietilena, sau inox imbracat in plastic, pana si robinetii de gaz la bucatarie sunt ingropati in perete langa aragaz, pentru a fi la indemana, dar se vede decat levierul de comanda din inox,peste faianta. In Romania cred ca nu exista asa ceva pentru ca instalatorii nici nu au habar si nici pregatirea necesara montarii unui astfel de robinet. Am antalnit un instalator autorizat ISCIR care mi-a cerut imprumut un cleste si incerca sa-l deschida cu alt cleste, sau un altul care dupa ce a montat un termostat la o centrala nu stia sa o mai porneasca. Asa ca mai bine va abtineti sa spuneti ca nu exista sau nu se poate ceva, doar pentru ca nu ati vazut si nu stiti, mai bine spuneti ca nu stiti dar va puteti informa 0720424045

Stimati domni,
Multumesc pentru efortul depus dar din pacate nu sint lamurit daca din punct de vedere legal pot folosii tevi de cupru la instalatia interioara de alimentare cu gaz. De asemenea mascarea prin pozare sub blat nu ma ajuta cu nimic din simplul fapt ca trebuie sa ajung cumva cu acea teava la insula din bucatariecare care prin definitie nu este conectata la nici un perete. Deci singura posibilitate din punct de vedere estetic ar fi ingroaprea ei in podea. Altfel voi avea o teava care coboara de undeva din tavan si care e inacceptabil. Domnule Aurel cred ca aveti intentii bune dar asa cum spune si Dl Adrian tevile de gaz in westul Europei sint toate ingropate sub pamint, sau in zidarie fara nici un sant de aerisire. Le-am vazut personal in case si apartamente si am si asiatat o data la tot procesul de instalare.
Cu multumiri….

buna seara
@domnu adrian as dori sa nu generalizati cind vorbiti despre instalatori,probabil dumneata nu ai intilnit inca, sint cam rari e adevarat si mai au un defect sint scumpi
@domnu zoran cum scriam si in primul post normativele sint de pe vremea cealalta dar daca ai pe linga mata un proiectant dispus sa duca gaz la insula cu polietilena se poate

D-le Zoran.Intamplator am lucrat in Spania 12 ani,Germania doar 3 luni ca instalator.In Spania teava de gaz era de cupru(spun de constructiile noi),in Germania erau din inox imbracata in plastic.Nu am vorbit in necunostinta de cauza,sant lucruri pe care le-am practicat.I-mi pare rau ca am terminat facultatea de constructii pe timpul lui Ceausescu si nu pot tine pasul cu ce apare nou.Va rog sa ma scuzti daca am deranjat adevarati meseriasi.

Domnule Stefan multumesc de ideea de a discuta aranjamentul cu un proiectant. Greseala mea a fost sa ridic problema cu cativa instalatori care mi-au spus ” domle nu am voie sa ingrop teava si cuprul numai la apa”. Doar unul a recunoscut ca a auzit ca s-ar putea dar el n-a facut/vazut niciodata. Apoi am cautat pe internet cu rezultate tot atit de bune.
D-le Aurel nu e nici o suparare va rag sa ma credeti. V-ati spus parerea dumneavoasta si sinte-ti binevenit. Va urez numai bine.
Multe multumiri deasemenea tuturor care au contribuit la discutie. Banuiesc ca raminem pana la urma toti cu ceva din aceste discutii.

Dle. Aurel, la facultatea de constructii n-ai facut facut si o materie ciudat care se numea „Limba si literatura romana”? Pacat.

Manole, stai in banca ta ca in doua randuri ai trei greseli. Incearca sa intervii daca ai ceva legat de subiect…

Problema cu tevile de otel e la racordari. De aceea trebuie sa fie in aer liber pt ca sunt sanse foarte mari ca in timp sa scape pe undeva deoarece racordarile la coturi se fac cu calt. Instalatia de cupru este mult mai sigura pt ca la fiecare cot este lipit cu cositor. Siguranta mult mai mare si din aceasta cauza se poate ingropa ca si instalatia de apa. La noi nu se practica pt ca suntem inapoiati cu 50 de ani. Eu am facut acasa toata instalatia de gaz singur acasa.

Legislația din România nu permite decât folosirea țevilor din OL ptr. Instalațiile exterioare de utilizare a gazelor naturale. O zi frumoasă.

Dle Doru, nu va suparăți, ce material este acela „OL”?
(Întreb pentru ca n-am auzit niciodată de asa ceva, iar daca e vreo prescurtare, atunci nu o cunosc pentru ca nu sunt din domeniu)

Dle gigel instalatorul,
Răspunsul dvs cu referire la art. 6.8. alin. (1) face parte din capitolul 6 „REŢELE DE DISTRIBUŢIE ŞI INSTALAŢII DE UTILIZARE EXTERIOARE”

Dl Zoran a întrebat despre instalații INTERIOARE.
Putina atenție va rog, si anume: „atenție la neatenție”! 🙂

Dle Zoran, ceea ce va interesează pe dvs este in capitolul 8 „INSTALATII INTERIOARE DE UTILIZARE”.

Dle Zoran,
In ceea ce privește întrebarea dvs, in norma tehnica menționata anterior avem asa:
Art 8.28. alin (1) lit k):
Este interzisa trecerea conductelor instalațiilor de utilizare prin:
k) LOCURI GREU ACCESIBILE, în care întreținerea normala a conductelor nu poate fi asigurata;

Art 8.28. alin (2)
Este interzisa montarea ÎNGLOBATĂ a conductelor instalațiilor de utilizare ÎN ELEMENTE DE CONSTRUCȚIE (pereți, planșee, pardoseli etc.)

Art 8.30. alin (1)
Art 8.30. (1)
Se admite montarea conductelor instalațiilor de utilizare ÎN ȘLIȚURI amenajate ÎN PERETE (Anexa 25, fig. 12) sau ÎN PARDOSEALA.

Art 8.30. alin (2)
ȘLIȚURILE prevazute la alin. (1) îndeplinesc următoarele condiții:
a) sunt acoperite cu CAPACE PERFORATE si UȘOR DEMONTABILE;
b) sunt USCATE si AERISITE;
c) au trasee cât mai scurte;
d) sunt prevazute CU PANTA, în cazul montării ÎN PARDOSEALA, pentru asigurarea scurgerii eventualelor infiltrații de apa spre puncte de colectare;
e) au dimensiuni care SA PERMITĂ CONTROLUL SI REPARAREA conductei.

Art 8.34.
CONDUCTELE instalațiilor de utilizare se amplasează astfel încât sa fie PROTEJATE ÎMPOTRIVA DEGRADĂRII prin:
a) LOVIRE directa sau TREPIDAȚII;
b) contactul cu LICHIDE COROSIVE;
c) contactul îndelungat cu APA;
d) radiație sau conducție TERMICA.

Astfel ca întrebarea dvs are soluție tehnica legala.
Așadar, daca faceți un șliț (șanț) cât mai scurt in pardoseala, cu panta, acoperit cu un capac demontabil cu graurele suficiente, si cu suficient spațiu care sa permită intervenția in șliț asupra instalației in caz de necesitate, atunci sunteți acoperit dpdv legal.

Singurul dezavantaj ar fi ca pășind deasupra capacului șanțului respectiv va suna un pic a gol. Si, de asemenea, va trebui sa fiți conștient ca (in timp) acolo se va aduna praf si mizerie dar si putina apa de la spălatul pe jos. Așadar, păstrarea curățeniei in bucătărie va dura cu 1 minut in plus.

In speranța ca v-am mai clarificat putin lucrurile si ca v-am informat suficient, va doresc succes, chiar daca răspunsul acesta poate vine prea târziu pentru dvs.

Buna ziua,
Eu as avea o alta situatie referitoare la traseul tevii de gaz de la contor spre casa.
Traseul tevii are un traseu incredibil de ciudat, agresand toata curtea.
Vin si intreb, se poate modifica prin proiect nou trasul tevii de gaz pe un traseu subteran pana la iesirea ei in locul in care trebuie sa urce pentru intrarea in casa?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *