Categorii
Utile

Case duplex – avantaje si dezavantaje

1-design duplex modern simetric parte si etajAm aflat, de curand, ca locuintele tip duplex au luat nastere in Marea Britanie, raspandindu-se ulterior in intreaga lume. Si nu e de mirare, avand in vedere ca aceste constructii ofera posibilitatea de a avea o casa separata si confortabila, mai ieftina decat o locuinta individuala.


Dar ce este un duplex? Pe scurt, este o casa conceputa pentru a gazdui doua familii, fiind impartita in doua locuinte individuale, separate de un un zid comun. Astfel, fiecare locuinta individuala din cadrul unui duplex este prevazuta cu intrare separata, cu bucatarie, baie, living si dormitoare proprii si este dotata cu toate utilitatile necesare, de regula, contorizate separat. Cele mai multe dintre proiectele de acest tip reprezinta doua locuinte ingemanate, adica identice ca suprafata si compartimentare, expuse simetric (in oglinda). Exista insa si proiecte asimetrice, cu alte cuvinte, duplexuri impartite in doua locuinte de diferite dimensiuni, in functie de necesitatile beneficiarilor. Spre exemplu, se poate concepe un proiect care sa includa doua apartamente, unul mai mare, destinat unei familii tinere si numeroase si unul mic, in care va locui un cuplu in varsta, parintii si bunicii membrilor familiei care ocupa cealalta jumatate a casei.

Avantajele caselor duplex

– Aceste case sunt considerate unele dintre cele mai economice tipuri de constructii, o jumatate de duplex poate ajunge sa coste cu pana la 25% mai putin decat constructia unei locuinte individuale de aceeasi suprafata. Si asta datorita faptului ca ambele parti ale duplexului impart acelasi acoperis si zidul dintre ele, dar si datorita sistemelor comune de instalatii sanitare si electrice, ulterior contorizate separat, desigur. Exista si situatii in care locatarii ambelor parti ale constructiei sunt rude sau prieteni apropiati si aleg sa monteze un sistem de incalzire comun, economisind astfel si la acest capitol.

– Acest tip de constructie poate fi alegerea ideala pentru familiile extinse, membrii careia isi doresc sa locuiasca impreuna si totusi separat. De exemplu, un cuplu tanar poate locui alaturi de parinti, ajutandu-se reciproc si petrecand o parte din timpul liber impreuna si, in acelasi timp, bucurandu-se de intimitatea pe care le-o ofera fiecare dintre cele doua locuinte individuale ale duplexului.

– Simetria designului este un alt avantaj (poate nesemnificativ, in viziunea unora) al acestor constructii. Proiectarea a doua case alaturate, una fiind varianta in oglinda a celeilalte, poate duce la obtinerea unui design atragator din punct de vedere estetic.

– Prin construirea unei locuinte de acest tip se poate obtine o economie a suprafatelor terenurilor alaturate. Acest avantaj vine in beneficiul locuitorilor din zonele urbane aglomerate, care dispun de loturi de teren mici si inguste.

Dezavantajele duplexurilor

Asa cum vei vedea in continuare, duplexurile prezinta un singur dezavantaj major si anume: vecinul gresit ales.

– Un vecin dificil, zgomotos si pus pe scandal este principalul si, poate, singurul dezavantaj al unui duplex. De aceea ar fi bine sa alegi cu grija familia cu care urmeaza sa imparti peretele comun al casei pe care urmeaza sa o construiesti sau sa o cumperi. Chiar daca esti stapan absolut pe interiorul jumatatii tale de duplex si o poti amenaja si decora dupa pofta inimii, nu trebuie sa uiti ca exteriorul constructiei va apartine atat tie cat si vecinului de langa. O relatie amiabila si o buna comunicare intre voi va vor ajuta sa luati cele mai bune decizii cu privire la finisarea exterioara a duplexului, pentru a obtine un aspect placut si ingrijit al acestuia. Imagineaza-ti numai cum ar arata o casa jumatate vopsita in verde si jumatate de culoare mov, de exemplu, ca urmare a neintelegerilor dintre cele doua familii care o impart.

Optimizarea designului si orientarea constructiei

Desi pot avea orice forma si design, specialistii considera ca cele mai avantajoase sunt duplexurile cu amprenta patrata. De asemenea, foarte importanta este amplasarea bailor si bucatariilor din cele doua locuinte alaturate. In varianta ideala, cea mai economica, aceste incaperi vor fi proiectate cat mai aproape de zidul comun al constructiei, tocmai pentru a scurta pe cat de mult posibil traseele de apa, gaze si canalizare.

Daca se poate, ar fi indicat ca ambele locuinte ale imobilului dublu sa beneficieze in mod egal de lumina soarelui. De aceea ar fi util ca duplexul sa fie pozitionat astfel incat una dintre laturile comune se fie orientata spre sud si cealalta spre nord, iar peretele care desparte cele doua locuinte sa se afle pe axa Nord-Sud a terenului. In cazul in care nu se vor intruni aceste cerinte, cele doua parti ale casei nu vor beneficia de conditii termice egale, iar una dintre familiile ocupante va fi in dezavantaj, cheltuind mai multi bani pe incazirea casei pe timp de iarna.

Particularitarile constructiei unui duplex

Asa cum intuiesti deja, constructia unui duplex nu difera prea mult de constructia unei case obisnuite. Si totusi procesul de constructie a unui astfel de imobil are cateva particularitati sau mai bine zis cateva reguli de care trebuie sa se tina cont. In primul rand, chiar daca se stie ca, la final, se vor obtine doua locuinte individuale, nu trebuie uitat faptul ca, in esenta, este vorba despre o constructie unitara. Ceea ce inseamna ca nu se poate turna doar jumatate din fundatie, pe motiv ca beneficiarul celeilalte jumatati de casa nu dispune inca de fondurile necesare. Acelasi lucru este valabil pentru toate etapele constructiei: zidarie, turnare placa, montare acoperis.

sursa foto: narodnyidom.ru

6 răspunsuri la “Case duplex – avantaje si dezavantaje”

Buna ziua!

Va citesc de multa vreme cu placere si ma bucur de fiecare informatie pe care ne-o furnizati. Subiectul cu duplexul ma intereseaza in mod special pentru ca dorim sa construim unul in viitorul apropiat pentru noi si pentru familia fratelui meu. Foarte interesante informatiile din articol, nu m-am gandit la importanta asezarii pe teren a duplexului. Vreau sa spun ca noi luam in considerare doar felul in care se va vedea casa dupa constructie. Acum inteleg si ca o asezata nefericita in raport cu soarele poate duce inclusiv la discutii aprinse in viitor, daca o parte a duplexului va fi mai calduroasa si una mai friguroasa. Si nu mi-as dori asa ceva. Multumim!

Buna ziua,
Singurul motiv pentru care lumea se asociaza la duplexuri este frica de a construi ceva mic; inca nu a ajuns lumea la stadiul locuintelor mici care ofera strictul necesar.
Cat despre 25% economie, asta e la modul ideal; in realitate probabil e 10%.
La urma am lasat dezavantalele; sunt incredibil de multe(pe unele le-ati enumerat in articol); nu vreau sa ma refer decat la cel mai mare care imi vine in minte: cum ar fi sa vina vecinul noaptea acasa si sa parcheze masina in garaj sub dormitorul tau… super nu(poate si o usa de garaj care scartaie)

De acord cu dvs, domnule Ionut, insa, din pacate, nu toata lumea isi permite constructia unei case complet separate, iar celor care au locuit o viata intreaga la bloc, fiind nevoiti sa convietuiasca cu mult mai multi vecini de toate soiurile, le este mai usor sa se adapteze la traiul cu un singur vecin, oricum ar fi el. E drept ca daca ai ghinionul sa nimeresi un vecin petrecaret…

In alta ordine de idei, un vecin bine ales poate fi o comoara la casa omului: poate avea grija de cainele tau atunci cand esti plecat in vacanta, poate sa-ti ude florile sau gazonul si-ti poate supraveghea casa. Eu zic ca duplexul ofera mai multe avantaje decat dezavantaje, depinde insa si de noroc 🙂

Bonjur, cu tot respectul, consider că articolul este destul de plin de locuri comune şi de o serie de enunţuri care pot fi cel puţin îmbunătăţite. Îmi permit să corectez şi să adaug câte ceva, pe ici pe colo. În primul rând, în limbajul de specialitate din România (subliniez România), dar şi din alte ţări (Spania, Franţa), locuinţă duplex este aceea care se desfăşoară pe două niveluri. Casa duplex este casa parter+etaj, apartamentul duplex este acela care are două niveluri unite printr-o scară interioară. Există şi triplex (= 3 niveluri). Tipul de imobil la care face referire articolul se numeşte „case cuplate”. În Bucureşti există exemple ceva mai vechi în zona parcelărilor de pe Drumul Sării sau Vatra Luminoasă. În America de Nord, genul acesta de construcţie se numeşte „semi-detached house”, dacă cele două case cuplate şi terenul fiecăreia se constituie în proprietăţi separate complet. Dacă este vorba de un imobil în care terenul, spaţiile exterioare, scara, vestibulul de intrare etc sunt zone comune, atunci avem duplex (2 locuinţe) sau triplex (3 locuinţe). Economia în cazul caselor cuplate se realizează în cea mai mare parte prin faptul că au acel perete comun, care aduce nişte consecinţe. Structura acelui perete este folosită de ambele case, deci nu trebuie un set complet de stîlpi şi grinzi pentru fiecare casă. Peretele comun nu are finisaje exterioare, rămânând doar trei faţade de finisat pentru fiecare casă, în loc de patru. La fel şi cu tâmplăriile exterioare, dar nu înseamnă că sunt mai puţine neapărat, ci redistribuite pe pereţii exteriori. Pierderile de căldură nu există prin acest perete, dacă ambele case sunt locuite. Scurgerile menajere sunt prea ieftine ca să merite să fie puse la comun, iar alimentarea cu apă, gaz şi electrică se fac tot separat din motive de simţ practic şi al administrării separate a proprietăţilor. Băile şi alte spaţii de importanţă secundară se poziţionează pe acest perete din cauză că pot funcţiona fără iluminare şi ventilare naturală, lăsând contactul cu exteriorul pentru încăperile importante (dormitoare, sufragerie, bucătărie etc). Cât despre orientarea construcţiei, două idei. Puţin probabil ca doi proprietari să decidă să-şi construiască împreună case cuplate. Mai degrabă cumpără fiecare o casă de acest tip, dar construită, gândită şi proiectată de altcineva (promotor, dezvoltator, particular, nu contează) care se va fi gândit poate şi la însorire. Pe de altă parte estul şi vestul nu încălzesc identic, deci nu avem simetrie perfectă faţă de linia nord-sud. Vestul este mult mai cald. Vara, într-o dimineaţă răcoroasă, soarele dezmorţeşte puţin ambientul, usucă roua etc, pe când la asfinţit, soarele poate fi killer absolut, după o zi în care a fost foarte cald. Totuşi, orientarea pe care o sugerează articolul este destul de aproape de a fi echitativă pentru cele două jumătăţi de imobil. Vecini ticăloşi şi scandalagii pot exista şi pe parcela vecină, fără perete în comun, şi creează acelaşi gen de probleme. Poate iarna, la vreun Revelion sau tăiat de moţ să se işte vreun chiolhan deranjant în interiorul casei, sau, deasemenea, pot exista bătăi, certuri sau alte ostilităţi de dormitor care pot crea deranj acustic. De aceea, peretele comun se remarcă prin izolarea fonică foarte bună, foarte fezabilă dealtfel.

Va salut,

Am o intrebare…
Se poate mansarda un duplex? Adica te poti rupe de vecinu si sa iti faci o mansarda? Care ar fi conditiile?

Va multumesc pentru raspuns.

Vali

buna ziua as avea o intrebare am curtea un pic ciudata este in lungine mai mare si latimea cam mica as dori sa mi construiesc un duplex in latime un duplex patrat as avea o latime de 12 m latime credeti k sar putea face ??? ast rasp o ideie multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *