Categorii
Proiecte de case inedite

Casuta de 43 mp construita pentru un cuplu de profesori

1-casa mica din lemn de 43 mp construita in stil traditional coreeanImpletirea spectaculoasa a simplitatii arhitecturii traditionale coreene si a tehnologiilor moderne din domeniul constructiilor a creat aceasta superba casa dintr-o zona muntoasa de vis a Coreei de Sud. Frumoasa locuinta apartine unui cuplu de profesori pensionari care au decis sa-si petreaca restul vietii in liniste, departe de lumea agitata.


Proiect inspirat de arhitectura unei scoli din secolul XVI

O casa mare nu-ti garanteaza fericirea si nici implinirea sau succesul – un lucru pe care, din fericire, par sa-l inteleaga tot mai multi – in timp ce o casa mica te invata sa te apropii de cei dragi si iti ofera mai multa libertate atat din punct de vedere fizic cat si psihic.

In anul 1549, filosoful coreean Yi Hwang a pus bazele unei scoli ce purta numele Do-San Seodang. Sediul scolii era o casuta din lemn, cu o terasa, o camera spatioasa si o bucatarie. Constructia acesteia a durat aproape 4 ani, in ciuda dimensiunilor mai mult decat modeste.

Din dorinta de a duce un trai modest si de a se inconjura de cat mai putine obiecte inutile, cei doi profesori pensionari au apelat la o echipa de arhitecti in sarcina careia a revenit misiunea de a reproduce o versiune moderna a vechii scoli coreene. In cei peste 20 de ani de experienta in domeniu, arhitectii firmei Studio Gaon au inteles esenta arhitecturii coreene traditionale reusind sa o implementeze cu succes in proiectele care le solicita acest lucru. Pentru cei care nu sunt familiarizati indeaproape cu Orientul si cultura lui, diferentele intre arhitectura japoneza, chineza si cea coreeana pot trece neoservate – mai ales ca toate trei sunt caracterizate de minimalism si simplitate – insa ele exista. Arhitectura coreeana se deosebeste de celelalte doua prin felul in care camerele din interiorul unei locuinte se intrepatrund armonios, aparand ca un tot unitar, dar si divizandu-se cu usurinta in mai multe spatii mici, fiecare cu functie distincta.

O compartimentare neobisnuita

Parterul casei de numai 43 metri patrati pare sa contina o singura incapere ampla, cand, in realitate, acesta a fost conceput pentru a ingloba un living cu iesire spre terasa, un dormitor, o baie si o bucatarie. Hotarul dintre cele doua camere mari dispare, ca prin minune, prin simpla deschidere a usilor glisante care le despart. Si finisajele contribuie la impreunarea celor doua spatii. Vei observa, privind imaginile din galeria foto de mai jos, ca in ambele incaperi a fost folosit acelasi tip de finisaj pentru pardoseala (un fel de linoleum sau marmoleum, din cate imi dau seama), tocmai pentru a crea senzatia de unitate vizuala.

Ciudat pentru mine, dar cred ca si pentru multi altii, este faptul ca dormitorul functioneaza ca o camera de trecere dinspre bucatarie / baie spre living. Dar imi imaginez ca aceasta alegere a avut la baza dorinta proprietarilor de a extinde camera de zi pana spre terasa, aproape la fel de mare cat cele doua camere spatioase ale casei, astfel incat sa poata primi cat mai multi musafiri simultan (pentru ca am uitat sa-ti spun, cei doi pensionari adora sa primeasca musafiri si au o groaza de prieteni si fosti elevi care ii viziteaza).

Micuta casa din lemn dispune si de o mica mansarda in care a fost amenajat un birou, un spatiu de lucru intim si luminos in care proprietarii isi pastreaza cartile preferate si se retrag (pe rand, banuiesc, avand in vedere spatiul restrans) pentru a lucra in tihna.

In continuare, te invit sa rasfoiesti imaginile care ilustreaza simplitatea si frumusetea acestei case mai bine decat as putea sa-ti redau eu acest lucru din cuvinte. Sper sa-ti placa 🙂

Sursa foto: Studio-Gaon.com

2 răspunsuri la “Casuta de 43 mp construita pentru un cuplu de profesori”

Am văzut această căsuța la Tv,in cadrul unui emisiuni despre case experimentale,este minunată!Podeaua si usile sunt confecționate din hârtie de orez;casa pare foarte spațioasă datorită lipsei obiectelor inutile pe care noi le tot cumpărăm.Proprietarul casei este un profesor de Filozofie pensionat,el a inteles că fericirea și împlinirea nu au legătură cu LCD,tableta si alte bunuri materiale.

Multumesc pentru toate completarile aduse, Camelia! Asa este, fericirea nu are legatura cu dimensiunea casei si nici cu lucrurile din interiorul ei. Noi mai avem de invatat la acest capitol 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *