Categorii
Intrebari de la cititori

Mucegaiesc peretii intr-o pivnita din caramida cu podea betonata

Salutare, am o casa langa Bucuresti, cu o pivnita sub casa, care a fost construita prin ’90, pivnita este din caramida iar podeaua este betonata, are 2 guri de aerisire cu gratar des, problema este ca peretii mucegaiesc, capacele de la borcanele cu muraturi ruginesc si fructele se strica. As dori sa stiu cum pot remedia problema mucegaiului de pe pereti si sa pastrez aerul cat mai uscat. Multumesc.


Intrebare de la Dana, pe adresa redactiei: Mucegaiesc peretii intr-o pivnita din caramida cu podea betonata.

7 răspunsuri la “Mucegaiesc peretii intr-o pivnita din caramida cu podea betonata”

Peretii din caramida la subsoluri nu se mai realizeaza de minimum 50 ani (si din acest motiv).La casele din perioada interbelica aceasta problema apare constant.De obicei se realizeaza o membrana exterioara bituminoasa protejata,si se regandeste sistemul de ventilatie.Caramida este un material poros care absoarbe apa.Daca totusi peretii structurali sunt executati la subsol di zidarie de caramida verificati-va structura casei cu un expert sau un inginer competent.Aceasta casa nu a fost sigur realizata de un inginer coinstructor cu minimum de cunostiinte solide in domeniu.
In cazul apei care urca in peretii parter (foarte probabil nu s-au aplicat staturi de bitum(smoala) si carton continuu peste pardoseala parter sub ziduri continuu inainte de a se executa zidaria .Felicitari constructorului si mesterilor „specialisti.”Deasemenea conteaza inaltimea soclului fata de cota terenului amenajat exterior.

BUNA SEARA Se poate remedia orice ,problema sunt costurile, plus, situatia la fata locului, depinde ce solutie permite.Aceiasi problema am si eu la o casa cu beci de caramida plina 25127[tiganeasca] ,doar ca aceasta are peste 100 ani.Casa nu are mucegai,nici placa in beci ,dar cand am sapat pe langa ea pt consolidarea peretilor beciului cu beton am observat ca beciul nu avea fundatie de beton[nici casa nu are nici un element de beton]sau cel putin de piatra,iar la o adancime de 1,3metri,unde incepe stratul de huma iese apa la greu [incepand cu a 2-a zi dupa sapatura gasesc 0,5m apa ].Solutia care eu am ales sa o fac:1-furtun si dren in jurul casei;2-centura beton, armata cu PC 12 sub casa;3-hidroizolatia pe ext a beciului [dupa betonare]cu emulsie bituminoasa si polistiren extrudat de 5 cm;4-realizarea placi din beci din beton la care o sa folosesc un impermeabilizant pt beton;5-dupa turnarea centuri de sub beci scot primul rand de caramida de peste centura si pun carton+smoala. Cam scump ,dar pt a evita probleme de genul dv am ales aceasta solutie.D-le ING sunt multe case cu beci de caramida care nu au nici o problema cu mucegaiul[din ce am vazut eu problemele de mucegai si iegrasie apar la constructiile din beton,caramida mare[38,30,25,etc]BCA,izolate cu polistiren,inchise cu tamplarie PVC,AL cu geam termopan,TOATE PROIECTATE DE INGINERI,nu de mesteri.Eu cred ca acum 50 ani se lucra mult mai bine.Oricine poate gresi,poate mesterul,poate ing ca nu a dat solutia in proiect[am gasit proiecte de case , care nu au soluti de hidroizolare a beciurilor]. MESTER 072……. e-mail vilmacomp1969@yahoo.com STIMA

incercati sa deumidificati pentru a compensa negativ aportul de umiditate din sol. puteti incerca punand in beci sare grunjoasa de bucatarie care are proprietati de absorbtie a umiditatii excesive sau un deumidificator economic fara curent. puteti incerca sa faceti o basa (gaura),undeva intr-un colt, pentru a lasa pamantul sa absoarba din umiditatea aerului sau din excesul de apa din betonul pardoselii. 0720424045

se poate interveni din interior cu materiale profesionale pentru asanarea si recuperarea pivnitei, in asa fel incat umiditatea sa fie redusa foarte mult si sa elimine dezvoltarea mucegaiului. Daca cineva va spune ca poate elimina complet umiditatea o face doar pentru bani si nu are notiuni sau cunostinte in materie. Eu v-am scris ca se poate reduce pana la un nivel confortabil si precizez ca nu se poate elimina complet si definitiv, iar in functie de anotimp, precipitatii, temperaturi externe si umditatea din aer, vor fi fluctuatii, ca in orice alta pivnita. 0720424045

Problema dumneavoastra are solutie si veti scapa de igrasie, singurul inconvenient fiind costul. In urma unei evaluari a pivnitei se elaboreaza un proiect care in opinia mea tebuie sa tina cont de ruperea de capilaritate ascensionala a peretilor de caramida urmata in stransa legatura de un sistem de ventilatie corect calculat (volum de aer schimbat functie de umiditate de cateva ori pe zi cu aport de aer proaspat si evacuare fortata).
Succes.

Daca puneti sare ruginirea o sa fie mai intensa. Puneti gratare mai rare la geamuri si eventual la usa.

Buna ziua,

Raspunsul la intrebarea Dvs. este simplu: Ventilare si dezumudificare.
Prima le rezolva pe amandoua, daca peretii NU mustesc de apa….
Trebuie vazut volumul pivnitei, gurile de aesrisire (prizele de aer), si dimensionat un ventilator corespunzator. de asemenea va trebuie o automatizatrre mica, cu sonda de umiditate, pentru o functionare economica.
„Sita deasa va obtureaza ventilarea naturala”….inaintasii, n-au fost fara minte, au stiut ce fac cand au construit casa….
Costurile sunt modice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *