Categorii
Intrebari de la cititori

Oare proiectantii au exagerat cu fierul?

Buna seara, de curand m-am apucat sa construiesc o casa de 70 metri patrati talpa la sol plus mansarda. Casa are 8.60 pe 8.80. Studiul geo spune ca la o adancime de 0.6 – 0.8 m am sist verde cenusiu. Intrebarea mea catre dumneavoastra este – daca nu cumva proiectantii au cam exagerat cu fierul.
Fierul conform proiectului este:
– talpa jos cu doua bare de fi 12 pe toata lungimea fundatiei legate intre ele cu bare de fi 12 din 20 in 20;
– grinda de armare partea de sus 4 bare fi 16, partea de jos 3 bare fi 18;
– etrieri 90 pe 35 fi 10 striat din 20 in 20;
– la mijlocul etrierului 2 bare fi 10 legate intre ele cu bare fi 6 din 40 in 40;
– in dreptul fiecarui stalp se suplimenteaza cu cate doua bare la baza de fi 16 la doi metri;
– la stalpi am 4 bare fi 16 si 4 bare fi 14 cu doua tipuri de etrieri fi 8 (patrati si romb).
Casa care o fac e pentru mine si nu vreau sa ma joc cu structura, avand si ceva experienta anterioara in domeniul constructiilor mi se pare cam mult fier. Astept raspunsurile persoanelor care cunosc domeniul.
Va multumesc.


Intrebare de la Adrian, pe adresa redactiei: Oare proiectantii au exagerat cu fierul?

10 răspunsuri la “Oare proiectantii au exagerat cu fierul?”

Buna seara domnul Adrian,
Nu puneti la indoiala cantitatile de fier la casa d-voastra, proiectantul nu este cel care va facut calculul de rezistenta, nu faceti confuzie intre proiectant si inginerul de structura, el este cel care puna stampila pe proiect si raspunde pentru partea de structura.
Cu stima si respect,
Mihai Lazar
0766813228

Buna ziua domnule Adrian,
Daca aveti indoieli in ceea ce priveste consumul de otel beton din fundatii, va puteti adresa unui alt inginer proiectant din zona dumneavoastra. Ca sa va raspund corect la intrebarea dumneavoastra sunt necesare mai multe informatii:
-avizul geo
-adancimea de fundare
-ridicarea topo
-planurile de arhitectura ale cladirii
-zona in care se executa lucrarea
Nu se poate da un raspuns profesional si corect decat avand aceste informatii.
Pentru orice informatie, ma puteti contacta la telefon 0748217654

De curiozitate ce cantitate de fier v-a iesit in total? Noi construim un garaj cu dimensiuni asemanatoare si avem 4 variante de cantitati de la 1,9t la 4.2t 🙂

buna seara
plecind de la realitatea ca acu vreo 200 e ani casele erau construite din caramida, fara fier si beton si stau in picioare bine mersi si azi din punctul meu de vedere cantitatea de fier este enorma dar cum proiectantii sint platiti in general cu procent din valoarea constructiei e normal sa fie

Gresesti domnule Stefan 51 si induci omul in eroare.Proiectantul de obicei taxeaza la mp construit , nu la procent din valoare. Poate pe dumneata te-a pacalit unul d’asta ca te-a vazut mai „slab de inger” Ce aberatie ai putut sa scoti :)))

Oferim studii, rapoarte și consultanță în domeniul topometriei, geotehniei și auditului energetic.

studiigeotopo.ro

@radu saptamina trecuta am terminat de turnat fundatia la o mica casuta de vacanta cu amprenta la sol de 65mp si am fier fix 400kg

Si vi se pare mult sau putin domnule @Stefan 51 !? Necesarul de fierul se calculeaza de obicei in functie de distanta dintre armaturi 10-25 cm ,nr. de axe si stalpi , dar si acest calcul este destul de abstract ,avand in vedere ca se tine cont de intreaga structura a casei , completata de un studiu geotehnic.In constructii nimic nu este intamplator , daca vrei sa realizezi ceva ca la carte , mai ales cand este vorba de casa ta , ti cont de aceste aspecte.Ca un Exemplu :p rin 2000 am intalnit Structuri de case prin Pantelimon (fosta comuna) unde diferiti investitori (mai colorati) au reusit sa vanda asemenea case (la gata) unor oameni de buna credinta ,iar cantitatea de fier era destul de infima , uneori chiar deloc (de m-am speriat)si care ulterior au necesitat deja reconsolidare. Acum mai nou am observat ceva asemanator prin Comuna Berceni-noile cartiere Rezidentiale care ofera case la cheie.
Daca dadeati mai multe amanunte legata de structura , nr. axe si stalpi ,poate reuseam sa inteleg ceva.In mare mi se pare destul de apropiat de adevar.O fundatie solida nu se bazeaza doar pe cantitatea de fier beton (multa sau putina) , rolul acesteia este de a transmite in pamant greutatea intregii case (structuri), de aceea este foarte importanta realizarea unui studiu geotehnic in prealabil (multi sar peste acest capitol) care releva exact compozitia solului. stabilitate generala a terenului si caracteristicilor hidro ale terenului.

PS:Multi o gandesc astfel: „d-al in …. de fier , ce fac acum imi ingrop singur banutii in pamant?”. Dar stai asa , ca nu-i chiar o „inmormantare” facuta geaba acolo, atunci cand vrei intradevar ceva solid si de durata.Fundatia este practic „inima” casei.Deci luati aminte

scuze de greseala din ultimul pasaj „da-l in ….”- se mai intampla , din graba de a da anumite explicatii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *