Categorii
Intrebari de la cititori

Dupa ce am vopsit beciul au inceput sa se umezeasca peretii

Am beci construit si magazie peste beci de 3 ani, pana acum totul bine iar iarna aceasata (a 4 iarna de la constructie) au inceput sa se umezeasca peretii (am dat tinci si vopsit in toamna interiorul – pana acum nu a fost vopsit). Ce as putea sa fac? Sa aplic ceva hidroizolant de interior peste vopsea, sa mai dau o gaura de aerisire (am 2 guri de aerisire)? Pe exterior nu mai pot decoperta si aplica hidroizolatie. Va rog solutii!
Cu respect.


Intrebare de la Alex, pe adresa redactiei: Dupa ce am vopsit beciul au inceput sa se umezeasca peretii.

2 răspunsuri la “Dupa ce am vopsit beciul au inceput sa se umezeasca peretii”

Salutări, Alex, în primul rând trebuie să înţelegi de unde vine această umezeală. După toate aparenţele este vorba de condens. La fel ca într-o maşină model mai vechi într-o zi ploioasă, umezeala provine de afară şi se combină cu cea generată la interior de respiraţia persoanelor, ajungând la saturaţie şi condens masiv pe suprafeţele mai reci (ferestrele maşinii, pereţii beciului). Soluţia hidroizolantă nu rezolvă nici sursa umezelii, nici temperatura peretelui, deci nu te chinui inutil. Cauza apariţiei fenomenului după trei ani? Posibil infiltrarea treptată din sol până la penetrare în interiorul beciului (vorbesc despre ceva greu de observat pt că se face prin porozitatea materialelor); posibil prin o schimbare în activitatea care se desfăşoară în acel beci (persoane prezente mai mult, fermentare butoi, apariţie ladă cu nisip umed pt cartofi şi morcovi pt iarnă; în al treilea rând poate fi de vină tinciul şi/sau stratul de vopsea aplicat în toamnă. Dacă unul din aceste straturi (sau ambele) reduc permeabilitatea LA VAPORII DE APĂ a peretelui, atunci beciul devine mai etanş (ca o cizmă de cauciuc în care nu respiră piciorul) şi surplusul de umezeală nu se poate deisipa la fel de uşor ca înainte. În orice caz, cred că va trebui să te gândeşti la un sistem de ventilare fie pasivă (prin diferenţa de temperatură a aerului) fie activă sau forţată (prin ventilatoare electrice), care să echilibreze nivelul de umiditate din interior cu cel din exterior. Dar atenţie la două elemente: se va modifica şi temperatura aerului din beci, ceea ce poae nu convine, plus apariţia inevitabilă de paianjeni, gândaci, poate şoareci în cotloanele nou create. Nu există o soluţie perfectă.

Daca se folosesc grilaje sau plase corect dimensionate la aerisiri, nu exista riscul aparitiei rozatoarelor (insectele intra oricum).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *