Cea mai mare comunitate home & deco din Romania - case, constructii, design, amenajari exterioare, interioare.

Uimitoare restaurare a unui hambar vechi din piatra. Imagini inainte si dupa


1-hambar vechi din piatra inainte de restaurare



Banuiesc ca ai remarcat pana acum cat de mult imi plac casele mici, proiectate ingenios si simplu in acelasi timp. Imi plac atat pentru ca mi se par extrem de simpatice, cat si pentru ca imi demonstreaza cat de bine si comod se poate trai intr-o locuinta de suprafata mica, atata timp cat este bine organizata.


Casuta pe care ti-o voi prezenta astazi mi-a atras atentia pentru ca a renascut din ruina unui hambar vechi din piatra situat pe o colina, deasupra oraselului Yport, o superba statiune balneara din Normandia, nordul Frantei. Responsabil pentru transformarea incredibila pe care o poti vedea detaliat in imaginile din galeria foto de mai jos este arhitectul francez Franklin Azzi.

Restaurarea si extinderea hambarului vechi din piatra

Inainte de a incepe restaurarea, echipa lui Franklin Azzi a descompus cu grija si migala o mare parte a vechii constructii din piatra, pentru a o reconstrui consolidandu-i structura de rezistenta si reinnoind-o pe cea a acoperisului acoperisului. Zidurile reconsolidate au fost ridicate din aceleasi materiale din care a fost construit hambarul, arhitectul alegand sa pastreze inclusiv designul original al fatadei si modul de intercalare a caramizii cu piatra naturala.


Una dintre regulile impuse de autoritatile locale din domeniul constructiilor cerea pastrarea amprentei constructiei cat mai aproape de limitele initiale. Este momentul sa spun ca amprenta originala masura doar 18 mp. Asa ca extinderea hambarului vechi a trebuit facuta cu multa grija. Pentru a castiga mai mult spatiu, Franklin Azzi a decis sa inalte acoperisul original cu aproximativ un metru. Aceasta gaselnita a permis amenajarea unui dormitor mansardat deosebit de frumos, iar suprafata initiala a fost astfel dublata.

Apoi, pentru a mari aria locuibila, a construit un corp pe structura de lemn in spatele casei, castigand alti 13 metri patrati pe fiecare dintre cele doua nivele desfasurate. Acesta a fost gandit si special proiectat pentru amenajarea bucatariei (la parter) si a baii (in mansarda). Interesant este ca pozitia corpului nou nu a fost aleasa la intamplare, ci pentru a intruni o alta cerinta a autoritatilor locale din domeniul constructiilor, cerinta care spune ca o eventuala adaugire la vechiul hambar ar trebui gandita astfel incat sa nu fie vizibila din Yport, pentru a nu interveni asupra peisajului pitoresc al locului.

Pentru perioadele calduroase ale anului, cand vremea permite, in ambele laterale ale casei au fost construite terase din lemn care contrasteaza frumos cu zidaria din caramida si piatra naturala a casei. Una dintre terase functioneaza ca o extensie a livingului in sezonul cald, iar acoperisul acesteia permite prelungirea dormitorului in zilele senine. Pentru simetrie, terasa din capatul opus al casei a fost proiectata sa arate la fel de la distanta, insa adaposteste scara de acces in mansarda pe care arhitectul, de comun acord cu proprietarul, a decis ca este mai bine sa o construiasca in afara zidurilor constructiei, pentru a face economie de spatiu. Iarna sau in vreme ploioasa proprietarii au la dispozitie o scara rabatabila pe care o pot folosi pentru a urca in dormitorul cochet din mansarda. Interesanta solutie de compromis :)

Camera tehnica ascunsa sub deal

Putinul spatiu pe care-l ofera casa si rigorile impuse de autoritati nu au permis constructia si amenajarea unei camere tehnice in interiorul locuintei. Si totusi, unde a fost montata centrala termica? La 30 metri de casa, sub dealul din spatele ei, a fost construita o camera tehnica unde se afla nu doar centrala termica, ci si rezervorul de ape pluviale cu o capacitate de stocare de 2000 litri, pompa de caldura si panoul electric. Fiind ascunsa sub pamant, pentru constructia acestei camere tehnice secrete nu a fost nevoie de aprobari si autorizatii, cel putin asa sustine arhitectul francez.

Constructia de forma cubica situata in apropierea casei adaposteste un put sapat la 80 metri adancime ce asigura aprovizionarea cu apa a proprietatii. Tot acolo a fost amenajata si mica baie de serviciu, cu wc si lavoar, folosita mai ales in sezonul cald.

Interior minimalist, modern, cu accente industriale

Intr-un spatiu atat de limitat stilul minimalist cu accente industriale pare a fi alegerea fireasca, acesta permitand o amenajare moderna si laconica a interiorului, fara a-l lipsi de confortul necesar. Livingul mic pare a fi mai spatios decat este in realitate, datorita peretelui din sticla prevazut cu usi glisante ce il desparte de terasa. Si cel putin din punctul meu de vedere, suprafata livingului este indestulatoare pentru un cuplu sau o familie tanara.

Situata in imediata apropiere a sufrageriei, in corpul nou construit, bucataria este si ea deosebit de luminoasa, gratie ferestrelor dispuse pe fiecare dintre cei trei pereti exteriori ai incaperii. Mobilierul alb si modern, proiectat in forma literei U asigura suficient spatiu de depozitare pentru ascunderea tuturor vaselor si ustensilelor de gatit.

Alaturi de dormitor, in mansarda a fost amenajata si o baie moderna finisata intr-o nuanta de maro rosiatic. Interesant este faptul ca in nicio incapere a micutei case restaurate nu a fost folosita gresia sau faianta, arhitectul preferand finisajele din lemn. Si in cazul baii pardoseala a fost placata cu dusumea special conceputa pentru astfel de spatii, iar peretii au fost imbracati in panouri din lemn special tratate pentru a nu se deteriora atunci cand intra in contact cu apa sau cu vaporii de apa.

Una peste alta, cred ca Franklin Azzi Architecture a facut o treaba minunata. Priveste imaginea care ilustreaza hambarul vechi din piatra inainte de restaurare si cred ca vei fi de acord cu mine. Dar stii cat a costat aceasta „distractie”? 150.000 Euro, fara taxe! Probabil ca aceasta suma nu este prea mare pentru proprietarii carora pare sa le placa ideea de a locui intr-o fosta ruina restaurata spectaculos. Altfel, cu aceiasi bani si-ar fi putut ridica o casa de la zero, cu camera tehnica si scara de acces spre mansarda proiectate in interior. Dar am mai fi povestit noi oare despre ea? Ca sa vezi ce fac unii de amorul artei :)

Sursa foto: Design Rulz




Forum CasaDex - Discutam despre constructii, case, amenajari, design interior, exterior

Etichete:

Autor |
loading...

Comentarii

gafincu mihaela in aprilie 4th, 2015

cate astfel de case in ,,paragina” sunt la noi in tara., daca s-ar renova!

Victoria in aprilie 4th, 2015

Asa este, Mihaela! Din pacate, aceste restaurari implica si costuri pe masura, pe care putini si le permit

Corina in aprilie 19th, 2015

Daca as avea o astfel de mansarda mi-e tare teama ca nu as mai putea iesi din ea, de drag ce mi-ar fi. Cat despre investitia facuta, sunt oameni care au nevoie de o istorie a casei in care vor locui. Poate actualii proprietari au preferat sa o „scrie” singuri :).

Parerea ta conteaza. Scrie un comentariu

(regulament comentarii)

Linkurile externe sunt acceptate doar in comentariile utile comunitatii casadex.ro

Regulament privind comentariile.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor - Detalii