Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Cum amenajezi corect o bucatarie deschisa spre living – IDEI

1-constructia unui tavan fals delimitare bucatarie de livingIn ultimii ani, s-a remarcat cresterea tot mai accentuata a popularitatii bucatariilor amenajate in regim open space, deschise spre living. De cele mai multe ori alegerea acestui tip de configurare apartine celor care duc lipsa de spatiu si locuiesc in apartamente si garsoniere mici. Insa aceasta tendinta se remarca si in constructia caselor noi, proprietarii preferand sa uneasca bucataria si livingul intr-o arie comuna, cu rol de camera de zi.


Astazi, voi incerca sa punctez cele mai importante aspecte ce trebuie luate in calcul atunci cand se decide amenajarea unei bucatarii deschise spre living, astfel incat sa se obtina nu doar un decor armonios si echilibrat, ci si unul practic. Inainte de asta insa, as vrea sa punctez doua dintre principalele avantaje ale acestui tip de amenajare:

1. Prin impreunarea bucatariei mici cu sufrageria se obtine un spatiu mai mare si mai luminos, fapt ce permite mai multe variante de configurare a mobilierului specific celor doua incaperi.

2. Persoanele care prepara mancarea (femeile, de regula) nu se mai simt izolate in momentele in care gatesc, indeplinindu-si sarcina cu mai multa placere, alaturi de ceilalti membri ai familiei care se pot relaxa citind sau privind emisiunea preferata la televizor, in zona de living.

Organizarea spatiului comun

Nu vreau sa insist asupra autorizatiilor si avizelor necesare demolarii peretilor despartitori dintre bucatarie si camera alaturata, intrucat am vorbit despre asta in repetate randuri. Cert este ca o astfel de modificare nu trebuie facuta decat dupa obtinerea aprobarilor necesare, in caz contrar, risti sa incasezi o amenda.

Presupunand ca ai obtinut deja toate avizele necesare, primul pas este demolarea zidului ce desparte bucataria de living. Abia dupa incheierea acestui proces anevoios si deloc placut, atat pentru tine, cat si pentru vecini, poti incepe sa schitezi configurarea spatiului obtinut, stabilind unde vei plasa piesele de mobilier. Acum este momentul sa decizi cate zone distincte vrei sa contina noul open space, luand in calcul aria disponibila si stilul de viata al familiei tale. De pilda, daca spatiul iti permite, il poti amenaja astfel incat sa includa bucataria, zona de dining, livingul si un birou. Daca incaperea este mai mica sau pur si simplu iti doresti mai multa libertate de miscare, poti renunta la ideea de birou, amenajandu-l intr-o alta camera din apartament, limitandu-te la mai putine arii de interes.

In oricare dintre situatii extrem de important este locul in care va fi amenajata bucataria. Aceasta trebuie sa fie cat mai aproape de ferestre, pentru a putea fi aerisita rapid si sa fie dotata cu o hota performanta, pentru a preintampina raspandirea mirosului de mancare in toata incaperea. Despre alegerea hotei potrivite si a celorlalte electrocasnice din bucatarie poti afla mai multe din urmatorul ghid practic.

Delimitarea si separarea armonioasa a ariilor de interes

Cea mai dificila sarcina in ducerea la bun sfarsit a procesului de amenajare a unui spatiu comun confortabil este impartirea acestuia in mai multe zone de interes si delimitarea discreta a acestora. Ca sa realizezi o impartire cat mai armonioasa te poti folosi de urmatoarele elemente:

1. Pardoseala – o solutie simpla de separare vizuala a bucatariei de celelalte arii de interes din spatiul comun este alegerea a doua tipuri diferite de finisaj pentru placarea pardoselii. De exemplu, poti alege gresie pentru zona bucatariei si parchet pentru restul spatiului sau poti alege doua modele diferite de gresie/parchet.

2. Iluminatul – o alta metoda de delimitare vizuala a zonelor unui open space este folosirea corpurilor de iluminat. Astfel, pe langa principalele surse de iluminat existente, se poate recurge la montarea unor lustre suspendate tip pendul pentru a scoate in evidenta locul de luat masa, la cateva spoturi sau o banda led montate in partea inferioara a dulapurilor de bucatrie suspendate, care vor accentua si ilumina mai eficient zona blatului de lucru si la un lampadar frumos menit sa evidentieze zona de realxare din living.

Mai multe informatii utile pe acest subiect gasesti in articolele: Iluminatul intr-o bucatarie mica. Idei si sfaturi si Iluminatul corect al bucatariei.

3. Barul sau insula de bucatarie – prin folosirea unuia dintre cele doua elemente se obtine o delimitare mai ferma si mai conturata a zonelor de interes din noul open space. Atat insula de bucatarie cat si barul sunt elemente multifunctionale, putand fi folosite simultan in calitate de loc de luat masa (pe latura dinspre living) si in calitate de blat de lucru suplimentar (latura dinspre bucatarie). Acelasi efect il poate avea si un loc de luat masa amenajat la hotarul dintre cele doua incaperi reunite intr-un spatiu comun.

4. Platforma inaltata – ceva mai complexa decat solutiile prezentate anterior, constructia unei platforme inaltate duce la divizarea neobisnuita si spectaculoasa a spatiului comun. Stiu ca inaltimea tavanelor din apartamentele de bloc nu permite prea mult inaltarea pardoselii, insa chiar si o diferenta de nivel de doar 20 cm schimba radical perceptia asupra spatiului. Astfel, poti amenaja intreaga bucatarie deasupra unei platforme inaltate sau doar locul de luat masa.

Mai multe idei de configurare a spatiului in acest mod inedit gasesti aici: Castiga spatiu in casa cu ajutorul platformelor inaltate.

5. Tavane in relief – aceasta solutie de delimitare vizuala a doua arii de interes amenajate intr-un spatiu comun este oarecum similara celei de la punctul 3, diferenta fiind ca, in acest caz, accentul se va pune pe tavan. Acest lucru se realizeaza prin constructia unui tavan fals din gips carton deasupa bucatariei, de pilda. In acest fel, livingul va fi separat de bucatarie intr-un mod discret si elegant. Daca vei opta pentru aceasta solutie decorativa, poti lua in considerare si incastrarea unor spoturi in tavanul fals, pentru a spori gradul de luminozitate din incapere.

Sursa foto: domechti.ru

6 răspunsuri la “Cum amenajezi corect o bucatarie deschisa spre living – IDEI”

Foarte frumoase toate aceste imagini open space bucatarie-living. Eficienta si eleganta se completeaza reciproc si rezultatul e minunat! Si eu am asa ceva acasa. Dar nu atat de elegant, recunosc. Asa am cumparat casa si apoi nici nu ne-am permis financiar, sa rafinam ulterior, incat sa fie „ca in poze”. Dar e dragut. Si asa cum spune Victoria, cea care gateste ( aici, eu) are avantajul de a imbina utilul cu placutul. Faptul ca nu stai singura in bucatarie, izolata de ceilalti din familie, este o motivatie psihologica pentru a nu considera gatitul o „pedeapsa”

Cornelia, spre deosebire de tine, eu am bucataria separata de living. Asa a fost sa fie 🙂 In consecinta, livingul este o camera mai mereu goala si nefolosita. Mi-as dori sa unim cumva, candva, cele doua incaperi… Pana atunci insa ma multumesc cu faptul ca macar bucataria este destul de spatioasa, asa ca avem destul loc si pentru prietenii care ne trec pragul casei.

Buna ziua ,ma puteti ajuta cu un sfat pt mobilarea unei bucatari open space suprafata are8.94mpsi livingul 23,79mp multumesc

Buna, Mary!

Ca sa te pot ajuta, as avea nevoie de cateva imagini si de o schita a livingului. Ni le poti trimite la andrei@casadex.ro 🙂 De asemenea, ar fi util si daca ne-ai spune si ce culori iti plac, ce zone ti-ar placea sa contina livingul tau (loc de luat masa, poate spatiu de lucru etc)

Bn ziua,as dori sa ma ajutati cu o idee de bucatarie cu living intr-o camera de 5/5 metri patrati… mobilier mai deschis la culoare. multumesc

Buna, Corina!

Cum anume sa te ajutam? Ai furnizat prea putine informatii pentru a putea veni cu idei de amenajare a unei bucatarii open space…

E important sa stim pozitia ferestrelor, usilor etc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *