Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Una dintre cele mai frumos amenajate gradini din cate am vazut pana acum

1-foc de tabara pentru gradina mdoerna minimalistaCe imaginatie si vizune au unii, domnule! Ma uit la gradina asta, amenajata de arhitectul peisagist australian Nathan Burkett si nu-mi vine sa cred ca poti avea asa ceva in curtea casei. Eu, una, daca as avea o astfel de gradina, zau ca n-as mai pleca de acasa!


Proiectul acestei gradini se numeste „Equilibrium” si a fost realizat pentru editia din acest an a Festivalului International de Peisagistica si Amenajari Florale (MIFGS 2015) din Melbourne, Australia, unde a si castigat medalia de aur. Nu stiu ce parere ai tu, dar eu cred ca Nathan Burkett a meritat aceasta medalie cu varf si indesat. Dar hai sa vedem acest proiect mai indeaproape.

Simetrie si echilibru

Spre deosebire de gradinile traditionale, in care se poate observa abundenta de plante, arbori si arbusti, in proiectul Equilibrium toate elementele prezente sunt folosite extrem de calculat, fapt ce a dus la obtinerea unui design minimalist si la crearea unei simetrii extrem de placute ochiului.

Centrul decorului este o platforma inaltata din beton placata cu dale din acelasi material, inconjurata de un sant cu apa imbracat in mozaic gri si alimentat din tasnitorile plasate de jur imprejurul acestuia, la distante perfect egale. Pe aceasta platforma a fost amenajata o terasa moderna, dotata cu un semineu minimalist inzidit intr-un perete din beton. Imi si imaginez cat de placute pot fi serile petrecute intr-una dintre canapelele asezate in fata semineului, privind dansul flacarilor si ascultand susurul apei!

Umbrar decorativ din arbori

In lateralele terasei, pe alte doua platouri, de aceasta data acoperite cu un gazon impecabil, arhitectul a ridicat doua umbrare decorative dintr-o specie de artari ornamentali, plantati, cum altfel decat la o distanta egala unul de celalalt. Aleile care inconjoara terasa si cele doua platouri cu iarba verde sunt umbrite, la randul lor, de o copertina din fier forjat si lemn care are mai degraba un rol decorativ, intarind simetria pe care a dorit sa o creeze arhitectul peisagist.

Din zidul in care sta cuibarit semineul modern pornesc, in stanga si in dreapta lui, rigole din beton cu borduri late si solide, menite sa contureze hotarul perimetrului amenajat si avand, in acelasi timp, rol de jardiniere, in care sunt plantati arbusti ornamentali, in spatele carora troneaza un adevarat gard viu de aproape trei metri inaltime.

Un izvor cu design modern

Vreau sa revin putin la santul cu apa care inconjoara discret fiecare portiune a gradinii delimitandu-le si unindu-le in acelasi timp. Acesta este, in viziunea mea, o interpretare moderna si minimalista a unui izvor, apa fiind recirculata cu ajutorul unui sistem integrat in subteran. Daca iti place apa, nu are cum sa-ti displaca acest mic sant decorativ care, apropo, se numara printre tendintele ultimilor ani in amenajarea gradinilor minimaliste, de inspiratie japoneza.

Un altfel de semineu

Poate semineu nu este cel mai potrivit cuvant, cred ca ar fi mai nimerit daca i-as spune foc de tabara decorativ, care nici nu este greu de facut, daca ai la indemana niste piatra naturala sau cateva caramizi. Un tutorial pe acest subiect gasesti in urmatorul articol: Foc de tabara decorativ in gradina casei tale.

Dupa cum poti vedea din imagini, acest foc de tabara, care nu este altceva decat o imensa farfurie din alama, este plasat in centrul unui patrat ce formeaza o zona de relaxare de sine statatoare, inconjurata de o bancuta inzidita sub care sunt stivuite lemnele gata sa intre in foc. In intregul ansamblu arhitectural creat de Nathan Burkett pana si lemnele de foc au un pronuntat rol decorativ, culoarea acestora contrastand placut cu cenusiul platformelor inaltate.

Sursa foto: DesiretoInspire

2 răspunsuri la “Una dintre cele mai frumos amenajate gradini din cate am vazut pana acum”

La o asa gradinina, ai nevoie de siguranta si protectie care pot fi oferite de porti automatizate. Daca tineti la spatiul personal, accesati… si alegeti dintr-un catalog de automatizari porti pe cea potrivita gradinii dumneavoastra.

Este de netagaduit ca amenajarea prezentata este frumoasa. Un arhitect peisagist este antrenat sa ofere cele mai bune idei de amenajare inafara utilizarii plantelor pentru ca de cele mai multe ori, plantele capata valoare estetica intr-un anumit context. Acel context este cel mai important intr-o amenajare.
Ca arhitect peisagist am facut multe asemenea amenajari pentru clienti din Romania dar si din strainatate si chiar daca au fost scumpe, valoarea amenajarilor s-a adaugat la valoarea casei ca intreg, deci investitia nu este deloc pierduta. Ba dimpotriva, creste valoarea proprietatii astfel incat la vanzare se poate face un profit nesperat de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *