Categorii
Proiecte de case inedite

Constructii de lux din bambus – locuinte 100% ecologice

5-interior casa din bambus proiect Ibuku Bali IndonesiaPutini sunt cei care reusesc sa patrunda in lumea modei din New York si sa creeze pentru una dintre cele mai celebre case de moda din lume, dar si mai putini sunt cei care renunta la acest vis, dupa atingerea lui.


Elora Hardy, personajul principal al povestii de astazi, a cunoscut culmile succesului devenind unul dintre designerii de bijuterii ai renumitei case de moda Donna Karan, dupa absolvirea facultatii de arte din New York. Desi nu-i lipsea nimic, iar in fata i se asternea un viitor promitator si stralucitor, tanara Elora a decis sa renunte la tot ce construise, abandonand metropola americana pentru a se muta in Bali, unde avea sa puna pe picioare bazele unui proiect inedit, prin care si-a propus sa promoveze constructiile sustenabile.

Ibuku – constructii de lux din bambus

Nascuta fiind pe insula Bali din Indonesia, Elora a simtit ca trebuie sa se reintoarca pe taramul care i-a dat viata si sa continue munca inceputa de parintii ei, si ei bijutieri de succes, care au initiat si au dus la bun sfarsit proiectul celei mai verzi scoli de pe planeta – Green School Bali – din respect pentru acest colt de lume de care cei doi pur si simplu il adora.

Astfel ca Elora Hardy, impreuna cu fratele ei si o echipa de designeri, arhitecti si meseriasi locali talentati au pus bazele companiei Ibuku, a carei scop este sa duca constructiile din bambus la un alt nivel, unul neatins pana acum, spre a demonstra calitatile unice ale acestui material natural si pentru a-l face cunoscut in intreaga lume. Asa a luat nastere proiectul Green Village (n.r. Satul Verde), ce se doreste a fi un complex de locuinte 100% ecologice, asezat in mijlocul padurilor balineze, cu design inspirat de natura, ce inspira libertate si relaxare.

Bambusul, un material de viitor in constructii

In anul 2006, cand a construit Scoala Verde din Bali, John Hardy, tatal Elorei, a fost intrebat de ce a ales bambusul in calitate de materie prima. Raspunsul a fost urmatorul: „Bambusul este viitorul. Este cel mai frumos, versatil, inalt si rezistent material pe care l-am gasit. Avand in vedere ca padurile din care se produce cherestreaua sunt din ce in ce mai putine, iar cimentul este un material cu o amprenta de carbon cu impact major asupra mediului, bambusul este cea mai buna alternativa la care ne-am fi putut gandi. In 8 ani de la plantare bambusul creste suficient de mare si de rezistent pentru a putea fi folosit in ridicarea unor constructii 100% ecologice, regenerandu-se apoi la fiecare 3-4 ani.”

Pana de curand, acest material ecologic pur a fost folosit in special in ridicarea constructiilor provizorii. Insa datorita noilor tehnologii de tratare si conservare a bambusului, acesta poate fi folosit si in constructiile permanente, cu o durata foarte mare de viata. Practic, sustin cei de la Ibuku, bambusul poate inlocui cu succes cheresteaua in domeniul constructiilor, fiind si mult mai rezistent decat aceasta.

Procesul de constructie

Pare incredibil, dar lastarul de bambus atinge inaltimea maxima in doar cateva luni, dezvoltandu-si rezistenta abia apoi, astfel incat, la atingerea varstei de 3-4 ani, copacii inalti capata duritatea necesara pentru a putea fi folositi in domeniul constructiilor. Cei de la Ibuku selectioneaza din padurile balineze si de pe muntele Java doar plante mature, bune pentru a fi taiate, in urma carora apar rapid lastari tineri, gata sa le ia locul. Bambusul este tratat apoi cu o solutie pe baza de sare de bor, menita sa tina la distanta termitele si alti acarieni daunatori, fiind apoi utilizat in constructia caselor cuprinse in proiectul Green Village.

Constructiile din bambus sunt realizate manual, de catre mesteri localnici, cu experienta in lucrul cu acest material ecologic, acestia respectand intru totul indicatiile arhitectilor si designerilor cooptati in proiect. Iar cireasa de pe tort, daca vrei, este ca pana si mobilierul si finisajele din casele Satucului Verde din Bali sunt realizate din bambus. Pe langa dusumeaua sau parchetul confectionat din acest material durabil, mesterii locali confectioneaza paturi, mese, scaune, dulapuri, garnituri de bucatarie si in general toate elementele specifice unei locuinte dotate cu cele necesare unei vieti confortabile.

Sursa foto: Ibuku.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *