Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

O bucatarie foarte ingusta – vezi cat de ingenios a fost amenajata

1-solutie de amenajare bucatarie ingusta 9 mpDesi am putea spune ca are o suprafata totala de dimensiuni rezonabile, bucataria din articolul de astazi pare mai dificil de amenajat, din cauza formei neregulate pe care o are: jumatate patrata si jumatate extrem de ingusta.


Problema amenajarii ergonomice si eficiente a acestei bucatarii de doar 9 metri patrati a fost rezolvata cu succes de catre Monica Garrido, o specialista in materie de design si amenajari interioare din Spania. Hai sa vezi cum.

Amenajarea zonei de gatit

Asa cum spuneam, bucataria cu pricina are o forma neobisnuita, o parte a acesteia fiind deosebit de ingusta, iar cealalta – patrata. Acest lucru a inspirat-o pe Monica sa transforme prima dintre cele doua arii in zona de gatit, dotand-o cu toate elementele specifice acestei activitati.

Pentru a utiliza eficient fiecare centimetru patrat, designerul a ales un mobilier pe colt, in forma literei L ale carui dulapuri asigura suficient spatiu de depozitare penru vasele, ustensilele si vesela de bucatarie. Culoarea alba a mobilierului montat fata in fata cu fereastra sporeste gradul de iluminare din incapere, estompand totodata limitele spatiului ingust, iar pardoseala ramasa libera asigura suficient spatiu de miscare pentru persoana care gateste.

Locul de luat masa

Mai usor de configurat, cealalta jumatate a bucatariei de 9 metri patrati a fost transformata in dining, aici fiind amenajat locul de luat masa. Si pentru a nu irosi nici macar un milimetru din spatiul disponibil, tot aici a fost amenajata camara. Desi delimitat vizual de zona de gatit, atat prin cromatica, cat si prin forma spatiului si dispunerea mobilierului, diningul a fost placat cu acelasi model de gresie, unul care leaga cele doua spatii si care recunosc ca mi-a atras atentia, fiind vesel, placut si avand un puternic impact decorativ.

Daca peretele din dreptul blatului de lucru din zona de gatit a fost placat cu mozaic in diverse tonuri de maro deschis, un material frumos, practic si usor de intretinut, peretele din dreptul locului de luat masa a fost imbracat cu lambriu din lemn, vopsit intr-o nuanta de gri-albastrui, apropiata de cea a gresiei, nuanta pe care o regasim si in pernutele decorative menite sa „inmoaie” sezutul scaunelor asezate in jurul mesei, dar si in storul agatat la fereastra.

Camara cu bunatati si vitrina cu farfurii bune

Unul dintre peretii diningului este ocupat de dulapuri mari din lemn, din pardoseala si pana aproape de tavan, care pe langa faptul ca sunt utile, mai sunt si frumoase. Corpul cu usi din sticla adaposteste seturile de vesela, fiind la indemana gazdei in momentele in care trebuie sa serveasca masa. In partea inferioara sunt pastrate, probabil, fetele de masa si alte elemente folosite la servirea mesei.

Dulapul mai ingust si cu usi pline are rol de camara cu bunatati, dar si de masca pentru masina de spalat rufe care a fost ingenios integrata in partea inferioara a acestuia. Rafturile din partea superioara sunt destul de incapatoare, astfel incat gazda isi poate pastra suficiente rezerve de alimente, precum zaharul, orezul, uleiul, faina si altele.

Pentru a nu aduce dezechilibru decorului rustic al bucatariei, si combina frigorifica a fost mascata in spatele unui dulap cu fronturi identice cu cele ale garniturii de mobilier din zona de gatit. Poti observa ca aceeasi metoda de mascare a fost aplicata si in cazul masinii de spalat vase. Adevarul este ca aspectul acestor electrocasnice nu are nicio legatura cu stilul rustic si ar fi stricat aspectul bucatariei, daca ar fi fost lasate la vedere. Cred ca aceasta idee merita tinuta minte spre a fi aplicata la nevoie, intr-o situatie similara.

Sursa foto: El Mueble

2 răspunsuri la “O bucatarie foarte ingusta – vezi cat de ingenios a fost amenajata”

Buna seara,
Bucataria de 9 mp a fost ingenios amenajata.

Cum ar rezolva o bucatarie, care exista, de 4,12 mp.
Datele problemei:

lungime = 2,82 m
latime = 1,46 m
suprafata = 4,12 mp
fereastra si usa sunt pe laturile inguste de 1,46 m.
peretii de 2,82 sunt plini (pe unul este chiuveta).

Daca se poate, o schita.
In momentul de fata este amenajata dar sunt receptiv la orice sugestie.
Mai ales cu schita.
Multumesc.

Buna ziua.In primul rand vreau sa o felicit pe Monica Garrido pentru ideia amenajari unei bucatari mici.Si acum as vrea sa-i raspund lui Mihai cum am eu in bucataria.Stau la bloc si am o bocatarie mica in care a trebuit sa bag masina de spalat,aragazul,dulapuri, scaune etc .In primul rand am schimbat usa normala(din lemn) cu una din sticla, desi era mai buna cred una culisanta.Cum intru in bucatarie pe partea stanga am dulapuri suspendate iar jos un blat prins de perete (fix)dar tu poti face unul care se poate lasa in jos si care tine loc de masa.Iti trebuie scaune care se strang dupa ce nu iti mai trebuie .Pe partea dreapta sus am dulap suspendat ,jos masina,aragazul si ghiuveta.Daca nu aveam masina sunt sigura ca aveam mai mult loc .Dar cine stie cand voi avea bani voi cumpara o alta masina de spalat mai mica si o voi pune in baie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *