Categorii
Primite de la cititorii CasaDex

Studiile de termografie – calea catre o casa eficienta energetic

B colt camera neizolat


Articol trimis pe adresa redactiei de catre Dr. ing. Tiberiu CATALINA
O casa eficienta energetic este un tip de constructie care printr-o foarte buna izolare termica, o lipsa a puntilor termice sau a infiltratiilor de aer rece joaca un rol important in reducerea impactului asupra incalzirii globale. Trebuie mentionat ca din punct de vedere al consumului de energie, sectorul cladirilor este cel mai mare consumator de energie iar la nivel de cladire peste 40% din energie este consumata pentru incalzirea spatiului locuit. O cladire eficienta energetic asigura conditia de confort termic pe toata perioada anului cu un minim de energie consumata. Pentru realizarea acestui lucru anvelopa cladirii, cea care cuprinde toate elementele de constructie care separa interiorul de exterior, trebuie sa fie cat mai bine izolata termic. Pierderile de caldura prin pereti exteriori si acoperisuri reprezinta mai mult de 70% din pierderile totale de caldura in cladirile deja existente. Prin urmare, imbunatatirea izolarii termice este cel mai eficient si rapid mod de a economisi energie.

Un principiu foarte important la casele eficiente energetic este legat de izolarea corecta a acestora pentru a reduce cat mai mult pierderile de caldura. Intersectiile geometrice sau legaturile dintre elementele de structura ale cladirii reprezinta zone sensibile prin care se poate pierde caldura. Aceste zone se numesc punti termice si trebuie sa fie reduse sau eliminate ori de cate ori este posibil. In preajma acestor suprafete avem si o pierdere de caldura mai mare, dar si un risc de condens si mucegai, datorita faptului ca temperatura pe suprafata interioara este scazuta si umeda. Aceste punti termice sunt intalnite la legaturile dintre panourile prefabricate din beton, la ramele ferestrelor sau la stalpii din beton integrati in pereti.

Identificarea cea mai rapida a acestora se realizeaza cu ajutorul camerelor in infrarosu care permit o termografie a cladirii. Utilizarea unei izolari pe exterior reprezinta un avantaj major in reducerea puntilor termice la intersectiile geometrice. Plasarea strategica a izolatiei in jurul jonctiunilor ajuta la reducerea pierderilor de caldura. Puntile termice 2D si 3D pot fi calculate cu ajutorul unor softuri specializate (ex. Heat 2D sau Heat 3D). Puntile termice pot fi identificate usor si precis cu ajutorul camerelor in infrarosu care permit o termografie a cladirii.

Exemple de imagini de termografie (sursa: Dominique Pajani, Guide pratique de thermographie du batiment, Groupe Eyrolles, 2012, ISBN: 978-2-212-13581-7)

casa imagine termografie

bloc imagine termografie

cladire sticla imagine termografie

Asa cum se poate observa si din imaginile de mai sus, puntile termice sunt caracterizate prin temperaturi care difera de cele ale restului elementului din care fac parte, mai exact acolo unde sunt punti termice avem o intensificare a pierderii de caldura si implict zonele vor fi colorate in portocaliu – rosu. Daca am poza din interior peretii exteriori, puntile termice ar aparea pe camera infrarosu in culori reci in nuante de albastru. Puntile termice cele mai des intalnite sunt cele liniare (ex. intersectie pereti, contur ferestre acestea fiind caracterizate prin intermediul unei lungimi) dar pot fi si locale (ex. agrafe metalice care reprezinta o punte termica in 3 directii dar care are o valoare mica). Cu ajutorul termografiei se pot observa si infiltratiile de aer. Alte exemple de probleme sunt reprezentate de neizolarea soclului unei case (poza A), punte termica la nivelul coltului unei incaperi sau neizolarea corecta a podului (poza C). Zonele cu albastru din poza C reprezinta punti termice datorate faptului ca izolarea termica din pod nu a fost bine lipita de planseu.

Pozele din timpul inspectiei de termografie pot fi realizate atat din exterior cat si din interior, ele avand multiple scopuri: verificarea anvelopei, a infiltratiilor de aer de la nivelul ferestrelor/usilor exterioare, verificarea radiatoarelor, a hidroizolatiei sau a zonelor in care poate aparea condens si implicit mucegai.

Comparatie intre un radiator de fonta vechi si unul de otel nou:

Termografia ar trebui sa fie obligatorie la finalizarea unei constructii pentru ca ne poate indica daca lucrarea a fost corect executata si ne poate scuti de probleme ulterioare. Mai mult, termografierea este o cale de testare si de corectate a constructiei unei case ineficiente energetic. Puntile termice sau infiltratiile de aer pot afecta clasa energetica a casei si prin urmare, in cadrul unui certificat energetic, se atribuie o nota mai mica constructiei. Pentru mai multe detalii privind obtinerea unui certificat energetic sau a unui studiu de termografie accesati certificatenergeticbucuresti.com

Autor articol: Dr.ing. Tiberiu CATALINA
Email: tiberiu.catalina@gmail.com

Un răspuns la “Studiile de termografie – calea catre o casa eficienta energetic”

Un articol foarte interesant care insa nu prezinta si date concrete despre termoviziune. Pentru mai multe detalii si realizare efectiva a termoviziunii accesati avizez. ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *