Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

6 variante de configurare a mobilierului de bucatarie. Planuri si exemple in imagini

1-mobila bucatarie garnitura simpla liniaraDaca vrei sa ai o bucatarie, confortabila, practica si frumoasa trebuie sa alegi o garnitura de mobilier personalizata, proiectata in functie de forma si dimensiunea incaperii, dar si de cerintele si nevoile tale.


Ce mobila s-ar potrivi bucatariei mele? Cu aceasta intrebare isi fac adesea intrarea in comunitatea casadex.ro multi dintre cititorii nostri, mai cu seama atunci cand forma si dimensiunea spatiului pe care urmeaza sa-l amenajeze impun anumite restrictii din cauza formei sau a suprafetei (reduse, de regula). Astazi, iti voi prezenta 6 variante moderne de configurare a mobilierului de bucatarie si caracteristicile fiecareia dintre ele:

1. Bucataria liniara

Cea mai simpla varianta este mobilierul liniar, adica cel desfasurat pe o singura latura a incaperii compusa fiind, de regula, dintr-un rand de dulapuri inferioare si unul de dulapuri superioare, suspendate pe perete, deasupra blatului de lucru. Aceasta este potrivita atat pentru bucatariile mici, cat si pentru cele mari. Totodata o garnitura liniara este foarte usor de achizitionat, gasindu-se atat in magazinele de mobilier, cat si in cele de bricolaj sau chiar in hypermarketuri.

Daca ai o bucatarie mica si nu vrei sa o aglomerezi prea tare, alege o mobila liniara care iti va permite sa amenajezi si un loc de luat masa pe peretele opus sau intr-unul dintre colturile ramase libere.

2. Bucataria cu mobila pe doua laturi

Daca ai o bucatarie lunga si nu foarte lata poti sa o mobilezi cu o garnitura desfasurata pe doua laturi paralele. La prima vedere, aceasta alegere va ingusta si mai mult incaperea, insa prezinta urmatoarele avantaje:

– scurteaza distantele intre principalele zone de activitate (frigider, chiuveta, aragaz);
– oferta de doua ori mai mult spatiu de depozitare;
– permite amenajarea unui loc de luat masa intr-una dintre extremitatile camerei, impartind-o vizual in doua zone de activitate distincte: cea de preparare a mancarii si cea de dining.

Intr-o astfel de configurare chiuveta poate fi amplasata pe aceeasi latura cu plita, desi cel mai des se alege integrarea acesteia in latura opusa. Mai trebuie spus ca aceasta varianta de proiectare este potrivita si pentru amenajarea unei bucatarii deschise spre living, una dintre laturi actionand ca un hotar intre cele doua incaperi, caz in care in partea dinspre living mobila poate avea aspect de bar cu functie de loc de luat masa.

3. Bucataria in forma literei L

Dintre toate variantele de configurare a mobilierului de bucatarie aceasta este preferata mea, deoarece ofera multe spatii de depozitare si scurteaza distanta intre principalele arii de interes ale acestei incaperi.

Desi mobila in forma literei L sau pe colt, cum i se mai spune, este recomandata mai ales in amenajarea incaperilor de forma patrata, poate fi folosita cu succes si in amenajarea bucatariilor mici si inguste, una dintre cele doua laturi ale garniturii (cea mai scurta, de regula) putand lua forma unui mic loc de luat masa. Ca sa te convingi, citeste articolul urmator, unde vei gasi si o serie de imagini sugestive: Mobilier pe colt in amenajarea si decorarea bucatariilor mici.

4. Mobilier in forma literei U

Foarte frumoase sunt si bucatariile cu mobilierul proiectat pe trei laturi. La fel ca in cazul variantei anterioare, si despre aceasta se crede gresit ca este potrivita doar pentru amenajarea incaperilor mari si spatioase. Din fericire, si acest tip de configurare isi poate gasi loc intr-o bucatarie mica, lucru de care te poti convinge citind articolul Mobilier pe trei laturi sau in forma literei U pentru bucatarii de toate dimensiunile.

Stii ce imi place foarte mult la bucatariile in forma literelor L si U? Ca permit integrarea chiuvetei pe colt, fapt ce-i imprima decorului un soi de simetrie. Daca vrei sa afli mai multe avantaje, dar si dezavantaje ale montarii unei chiuvete pe colt, citeste urmatorul articol: 12 exemple de bucatarii cu chiuveta pe colt.

5. Bucataria cu peninsula

Daca ai o bucatarie de cel putin 10 metri patrati sau si mai bine, ai decis sa o amenajezi intr-un spatiu comun cu livingul, poti lua in calcul proiectarea unui mobilier cu peninsula. Practic, este vorba despre o garnitura in forma de L sau U una dintre laturile careia fiind pozitionata in mijlocul incaperii, la distanta de perete. Aceasta latura este denumita peninsula si de cele mai multe ori are functie de loc de luat masa sau de delimitarea a bucatariei de camera de zi.

6. Bucataria cu insula

Fie ca ai ales o garnitura liniara, una pe colt sau una in forma literei U, o poti completa cu o insula. Altfel spus, acest corp de mobilier individual poate fi asortat oricarei garnituri de mobilier, cata vreme spatiul din bucatarie permite, adica este generos. Despre principalele avantaje si dezavantaje ale acestui tip de configurare a mobilierului poti afla mai multe din articolul: Insula de bucatarie – idei si imagini.

Insula de bucatarie poate servi drept principala zona de gatit, fiind prevazuta cu plita si chiuveta integrate in blat sau poate fi un loc de luat masa cu multiple spatii de depozitare sub forma de dulapuri proiectate in partea inferioara a blatului.

Sursa foto: Design Homes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *