Categorii
Intrebari de la cititori

Explicatii termeni: placa, radier, fundatie, temelie si planseu

Este cineva binevoitor sa ma lamureasca si pe mine cu niste explicatii? Concret, vreau sa ma apuc de o casa, langa Iasi, insa nefiind un bun cunoscator in ale constructiilor, nu fac diferenta precisa intre niste termeni de constructie. Concret, as vrea sa stiu si eu care este diferenta dintre placa, radier, fundatie, temelie si planseu? Sunt 5 termeni folositi mereu unul in locul celuilalt de multa lume, si as vrea sa stiu si eu, asa, babeste daca se poate, care este diferenta concreta intre acesti termeni? Sunt etape distincte ale constructiei unei fundatii? Cine se toarna prima/primul? Fundatia? Placa? Planseul? Radierul? Care este ordinea si care este logica construirii? Va multumesc si sper sa nu par prea penibil cu intrebarea asta, dar cred ca ar lamuri foarte multa lume nespecialista in constructii, deci probabil multi oameni ar aprecia un raspuns corect, complet si avizat. Va multumesc.


Intrebare de la Alexandru, pe adresa redactiei: Explicatii termeni: placa, radier, fundatie, temelie si planseu.

9 răspunsuri la “Explicatii termeni: placa, radier, fundatie, temelie si planseu”

placa: in general se refera la placa de beton armat dintre etaje.
planseu: se toarna dupa ridicarea fundatiei si elevatiei si este din beton armat
radier: acesta este planseul, tot de beton armat
fundatie: se afla deobicei sub pamant si este din beton sau beton armat. Deasupra acesteia se construieste elevatia
temelie: sinonim cu fundatie

Florian, eu am vrut sa ajut omul, pe cand tu daca nu e rost de lucrare, nici macar nu te-ai chinuit sa ajuti omul.
era greu sa dai tu explicatiile corecte, in caz ca le stii?

Domnule Florian, va rog sa nu mai deviati de la subiect. Daca stiti sa raspundeti, raspundeti, daca nu… lasati pe altii.

Ambele notiuni de FUNDATIE si TEMELIE se referă la cadrul pe care se descarcă greutatea construcţiei. Dacă folosim noţiunea de FUNDAŢIE atunci acest cadru trebuie să aibă baza sub pământ, sub nivelul de îngheţ, pentru o construcţie grea trebuie adâncită fundaţia până se ajunge la un sol tare, indiferent că este realizată din piatră sau beton armat.Dacă folosim noţiunea de TEMELIE atunci acest cadru nu trebuie să se afle neapărat subteran, poate fi construit deasupra solului dintr-un material rezistent lemn sau metal, această metodă se foloseşte des la construcţiile din lemn. Noţiunile de; fundaţie continuă, fundaţie pahar, cuzineţ, radier, sunt tipuri şi metode de realizare a fundaşiei. Placa şi planşeul se realizează din beton armat şi se folosesc deasupra fundaţiei

Poate să mă lămurească și pe mine cineva temelia din pământ trebuie obligatoriu armată vreau să construiesc o casă cu masa ardă

Fundatie = temelie.
Placa = planseu.
Radier = se refera la un planseu (placa) din beton armat turnat pe fundul gropii fundatiei, groapa ce se executa pe intreaga suprafata a constructiei. Acest tip de fundatie (cu radier) este folosit la constructiile cu subsol, la piscine (fundul unei piscine este radierul) etc.

Alte raspunsuri: rombadconstruct.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *