Categorii
Utile

Gresia si faianta pentru baie – afla cum alegi modelul ideal

1-exemplu combinatie faianta nuante de bej si maro decor baie modernaCand amenajam, decoram sau renovam o baie, apar intrebari de genul: Ce culori de gresie si faianta sa aleg? Ce dimensiuni trebuie sa aiba placile alese? Cum sa le asez pe perete, in pozitie verticala sau orizontala? Sa plachez toti peretii sau doar zonele expuse? La toate aceste intrebari vom raspunde, pe rand, in articolul de astazi.


Primul pas – alegerea placilor de gresie si faianta

Multitudinea de modele si culori de gresie, faianta si mozaic destinate finisarii camerelor de baie de pe piata de profil ne ingreuneaza sarcina alegerii finisajului potrivit. Iata cateva mici secrete care te vor ajuta sa nu pierzi prea mult timp pentru alegerea modelului ideal, perfect adaptat dimensiunilor spatiului pe care urmeaza sa-l finisezi:

– Dimensiunea placilor trebuie aleasa in functie de suprafata ce urmeaza sa fie placata. Masoara latimea/inaltimea peretelui si alege placi care sa poata fi montate intregi dintr-un capat in altul al acestuia. Inserarea unui rand de placi taiate intr-un colt sau intr-o extremitate a peretelui strica aspectul final al decorului. Astfel ca, in cazul in care ai o baie spatioasa, te poti orienta spre faianta cu placi de mari dimensiuni, in timp ce pentru finisarea unei bai mici ar fi mai potrivite modelele mici, daca cele mari nu pot fi inserate intregi, fara a fi decupate / sectionate.

– La masurarea numarului de placi cu care vei finisa un perete ai putea lua in calcul si inserarea unui eventual brau decorativ sau a unor placi de alta culoare, provenite dintr-o alta colectie. Intercalarea modelului de baza, ales pentru placarea suprafetelor extinse, cu un model diferit este indicata pentru evitarea decuparii placilor de faianta. Spre exemplu, daca vrei si mai ales daca suprafata cere acest lucru, poti insera un rand de mozaic centrat intre 6 placi de faianta cu dimensiunea 30×20 cm fiecare, dispuse orizontal.

– Calculeaza cu exactitate necesarul de material si cumpara-l sau comanda-l pe tot odata. In caz contrar, risti sa nu mai gasesti modelul ales sau sa te alegi cu doua nuante ale aceluiasi model, stiut fiind faptul ca nuanta produselor provenite din loturi diferite poate varia.

Culoarea, textura si aspectul gresiei si faiantei pentru o baie perfecta

Cum spun de fiecare data cand mi se cere parerea, alegerea nuantei pentru finisarea unei bai trebuie sa se faca in primul rand in functie de preferintele personale, dar si de suprafata incaperii. Poti alege sa imbraci toti peretii intr-o singura nuanta, la fel cum poti alege sa folosesti mai multe culori care vor duce la crearea unui decor deosebit.

Daca vrei sa combini mai multe nuante si culori de faianta, cauta sa le cumperi pe toate de la acelasi producator, eventual din aceeasi colectie. In acest fel vei putea alege mai usor modele care se asorteaza perfect, formand impreuna un decor armonios. In cazul in care vei decide sa mergi totusi pe varianta combinatiilor cromatice ar trebui sa ai in vedere si faptul ca elemente decorative (braurile) vor creste simtitor pretul final al materialelor achizitionate, acestea fiind vandute la bucata si nu la metru patrat ca faianta, mozaicul sau alte finisaje de acest gen.

Gresia, faianta, mozaicul si alte finisaje din aceeasi categorie sunt ideale pentru finisarea baii pentru ca isi pastreaza forma, aspectul si textura in ciuda faptului ca sunt expuse unui mediu umed. Si pentru ca am atins acest aspect, trebuie amintit si faptul ca o gresie lucioasa umeda este deosebit de alunecoasa, fapt ce ma indeamna sa-ti recomand sa eviti modelele lucioase (mai ales daca ai copii mici sau persoane varstnice in familie) de gresie in favoarea celor cu suprafata mata, eventual cu textura usor reliefata, modele ce au o aderenta sporita.

Delimitarea vizuala a zonelor de interes din baie cu ajutorul finisajelor decorative

Cunosc persoane care au vazut, in magazine sau in paginile revistelor de amenajari interioare, diverse bai cu peretii placati in combinatii indraznete de culori, care le-au placut la nebunie, dar cand a venit momentul sa aleaga culorile pentru finisarea si decorarea baii de acasa, n-au avut curajul sa foloseasca mai mult de o culoare. Daca vrei sa obtii o baie deosebita, nu-ti fie teama sa introduci in decor mai multe culori sau nuante ale aceleiasi culori cu ajutorul carora nu doar ca vei infrumuseta aceasta incapere, dar vei si delimita vizual ariile de interes ale acesteia: cada sau cabina de dus, lavoarul, wc-ul si bideul, daca acesta exista.

Poti intercala nu doar diferite culori, ci si diferite tipuri si dimensiuni de finisaje: faianta, mozaic de sticla, ceramic sau din piatra, piatra naturala etc. In cele mai multe cazuri se foloseste o nuanta de baza sub forma de placi de faianta aplicate pe suprafete mai mari, iar celelalte culori (din acelasi material sau din materiale diferite) fiind introduse in portii mai mici, doar cat sa evidentieze diverse zone din baie. Poti vedea mai multe exemple de combinare a culorilor in galeria foto de mai jos, dar si in articolele: Combinatii de faianta pentru baie – Imagini si Combinatii inedite de faianta in decorul baii moderne.

Variante de asezare si dispunere a placilor de faianta de perete

O alta intrebare care se poate ivi in decursul procesului de amenajare si decorare a baii este legata de modul in care ar trebui dispuse placile de faianta pe perete. Si aici decizia trebuie luata in functie de preferintele personale. Dar ca sa poti lua o decizie, trebuie sa stii ce optiuni ai:

– Montajul clasic este cel in care placile de faianta sunt asezate una deasupra alteia formand randuri paralele. Acest tip de montaj este cel mai simplu si mai economic, pierderile de material fiind reduse la minim.

– Montajul in diagonala este considerat a fi cel mai dificil tip de montaj. Pe langa aspectul deosebit care se poate obtine cu ajutorul placilor montate in diagonala, unele voci sustin ca acest tip de montaj este recomandat sa fie utilizat in placarea suprafetelor cu mici denivelari, deoarece are puterea de a masca imperfectiunile acestora. Din pacate, pentru obtinerea unui asemenea decor va trebui sa cumperi o cantitate mai mare de finisaj si sa fii pregatit(a) sa te alegi la final cu multe resturi.

– Montajul tip tabla de sah in care se intercaleaza doua culori diferite ale aceluiasi model de gresie/faianta este potrivit in special in baile amenjate in stil retro, desi se poate folosi si in decorul bailor moderne.

– Montajul intercalat este unul usor de realizat si este recomandat spre a fi folosit in special in cazul placilor imperfecte, deoarece acest tip de asezare mascheaza micile defecte ale faiantei. Intercalarea este recomandata in cazul folosirii placilor inguste, cu aspect retro, cunoscute in occident sub denumirea „subway tiles”.

Cu sau fara rost de imbinare?

Pana in urma cu cativa ani nici ca ne puteam inchipui ca gresia si faianta poate fi montata altfel decat cu rost de imbinare intre placi. In ultimii ani insa a patruns si la noi moda suprafetelor fara rosturi de imbinare, iar odata cu ea si dilema: cum este mai bine?

Daca vrei sa obtii un aspect unitar al pardoselii sau peretilor din baie alege montajul fara rosturi de imbinare. Atentie insa ca nu orice fel de gresie si faianta se preteaza la acest tip de montaj, ci doar modelele rectificate, adica cele cu dimensiuni perfect identice. Cele care nu sunt rectificate nu-ti vor permite sa obtii un finisaj perfect, micile abateri devenind extrem de vizibile la finalul montajului. Pe scurt, modelele nerectificate trebuie montate musai cu spatii de imbinare intre placi. Asa ca, dupa cum bine vezi, si rosturile au rostul lor 🙂

Sursa foto: O Vannoy

Un răspuns la “Gresia si faianta pentru baie – afla cum alegi modelul ideal”

Intra pe ….ro pentru o gama larga de piatra naturala, gresie, faianta, sanitare la preturi pentru utoate buzunarele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *