Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Mobilier pe trei laturi sau in forma literei U pentru bucatarii de toate dimensiunile

1-bucatarie mica 8 mp cu mobila in forma literei UCred ca bucataria este incaperea pe care o amintim cel mai des in articolele noastre. Nici nu poate fi altfel, cata vreme acest spatiu este considerat inima casei, fiind poate singurul care reuseste sa adune laolalta toti membrii unei familii, ba chiar si rudele sau prietenii, la mic dejun, pranz, cina sau diverse mese festive. De aceea ne si preocupa atat de mult amenajarea bucatariei, alegerea mobilierului potrivit si configurarea cat mai eficienta a acestuia, mai cu seama cand spatiul de care dispunem este destul de limitat.


Continuand seria ideilor de configurare a mobilierului, mi-am propus sa vorbim astazi despre garniturile proiectate pe trei laturi ale unei bucatarii sau despre garniturile carora li se mai spune si ansambluri in forma literei U. Iti voi prezenta, asadar, mai multe exemple de utilizare a acestui tip de proiectare, in spatii ce pornesc de la 8 metri patrati, cam cat masoara o bucatarie de suprafata mica spre medie, dar nu depasesc 12 metri patrati.

Mobila in forma literei U in amenajarea unei bucatarii de 8 metri patrati

In cazul in care credeai ca o bucatarie mica nu poate fi dotata cu o mobila dispusa pe trei laturi, primul exemplu din articolul de astazi te va convinge ca nu este asa. Dupa cum vei vedea in imagini, este vorba despre o bucatarie de 8 metri patrati, inzestrata cu o moderna garnitura in forma literei U. E drept ca cei 8 metri patrati includ doar perimetrul in care este amplasat mobilierul, nu si culoarul de trecere din spatele acestuia. Insa cred ca este un exemplu ce merita retinut, fiind ideal mai ales in amenajarea micilor bucatarii deschise spre living, micul loc de luat masa capatand astfel functie de hotar intre cele doua spatii.

Te rog sa analizezi cat de multe dulapuri si spatii de depozitare s-au obtinut prin configurarea mobilierului in forma literei U, dar si ce aer modern si dinamic a capatat mica bucatarie datorita designului garniturii proiectate si a culorii acesteia. Doua laturi ale ansamblului sunt aliniate la perete, fiind compuse din dulapuri inferioare si superioare in compozitia carora au fost integrate electrocasnicele specifice, iar cea de-a treia latura, este o peninsula ce serveste drept mic loc de luat masa, dar si drept blat de lucru, avand plita electrica integrata in suprafata ei.

Bucatarie de 9 mp cu mobilierul proiectat pe trei laturi

Urmatorul exemplu nu-l depaseste cu mult ca suprafata pe cel prezentat anterior, bucataria in cauza masurand doar 9 metri patrati si printr-o simpla coincidenta, avand paleta cromatica formata tot din alb si portocaliu. Insa, asa cum poti vedea in imaginile 6-10 din galeria foto de mai jos, toate cele trei laturi ale mobilierului sunt aliniate la perete, lasand liber centrul incaperii.

Pentru ca aceasta bucatarie are o forma dreptunghiulara, este mai mult lunga, una dintre laturile garniturii in forma literei U a permis integrarea tuturor electrocasnicelor mari: plita cu hota, cuptor electric, cuptor cu microunde si combina frigorifica in jurul careia au fost proiectate mai multe dulapuri cu functie de camara. Celelalte doua laturi sunt compuse din dulapuri inferioare si suspendate ce ofera un indestulator spatiu pentru depozitarea vaselor si ustensilelor de gatit, lasand blatul de lucru liber si degajat. Cred ca acest tip de configurare este posibil atat intr-o bucatarie obisnuita, de apartament, cat si intr-o bucatarie extinsa in balconul alaturat.

Mobila pe 3 laturi intr-o bucatarie patrata de 11,4 metri patrati

Si o bucatarie de forma patrata poate fi mobilata cu o garnitura desfasurata pe trei laturi. Drept dovada sunt imaginile 11-14 din galeria foto de mai jos, in care este ilustrata o bucatarie de 11,4 mp cu forma apropiata de cea a unui patrat. Intrucat vorbim despre o bucatarie mai generoasa decat cele prezentate anterior, pe langa cele 3 laturi de mobilier s-a gasit loc si pentru o mica peninsula ce serveste drept loc de luat masa pentru doua sau trei persoane.

Din schita acestei bucatarii poti observa felul in care au fost distribuite cele 3 zone principale de activitate: zona de gatit reprezentata de plita electrica, zona de spalat reprezentata de chiuveta si zona frigorifica reprezentata de frigider. Din celelalte imagini poti remarca multitudinea spatiilor de depozitare obtinute prin proiectarea mobilierului in forma de U, dar mai ales prin alegerea montarii unor dulapuri foarte inalte in partea superioara a blatului de lucru.

O bucatarie de 12 mp cu mobilier in forma literei U si loc de luat masa

Am lasat pentru la final cea mai spatioasa dintre bucatariile prezentate astazi. O poti vedea in imaginile 15-19 ale galeriei de imagini de mai jos. Dupa cum se vede din imaginile care o ilustreaza, aceasta are o forma dreptunghiulara, iar distribuirea mobilierului pe trei dintre cele patru laturi ale incaperii o face sa para echilibrata si spatioasa. Mai mult, in cei 12 metri patrati pe care ii masoara bucataria a ramas loc si pentru amenajarea unui loc de luat masa.

Dintre toate bucatariile prezentate in articolul de astazi, aceasta are cea mai practica asezare a principalelor zone de activitate dispuse astfel incat sa formeze un perfect triunghi de lucru. Avand in vedere dimensiunea incaperii, aceasta configurare poate fi aplicata atat in amenajarea unei bucatarii mai generoase dintr-un apartament de bloc, cat si in amenajarea uneia de-a dreptul mari, cum intalnim in proiectele multor case.

Poate candva iti voi prezenta si bucatarii mai mari cu mobilierul in forma literei U, pentru spatii de 15-25 mp. Pana atunci insa te invit sa studiezi modelele de mai jos, dar si ideile (pe aceeasi tema, desigur) din articolele: Bucatarie mica de 9 mp decorata in modern in rosu si gri, Cum amenajezi o bucatarie mica si functionala – IMAGINI si Mobilier pe colt in amenajarea si decorarea bucatariilor mici, in care vei afla si cum poti proiecta o garnitura in forma literei L, adica una dispusa pe doar doua laturi ale incaperii.

Sursa foto: Casadiez.elle.es

7 răspunsuri la “Mobilier pe trei laturi sau in forma literei U pentru bucatarii de toate dimensiunile”

Chiar as avea curiozitatea sa stiu cum se poate amenaja o bucatarie sub forma de dreptunghi cu L=4 m, l=1.3m, pe una din laturile lungi ale dreptunghilui (cea din partea de jos) existand o usa (pozitionata in dreapta) si pe cealalta latura lunga existand 2 gemulete mici (ca de baie, pozitionate mai sus), impartind peretele aproximativ in trei parti egale.

Buna, Sanda!

Gemuletele despre care vorbesti sunt pozitionate ca cele din baie, in partea superioara a peretilor si daca da, la ce inaltime de pardoseala?

Da -sunt pozitionate ca cele din baie, la o inaltime fata de pardoseala de aprox. 1,7m.

In primul rand, as inlocui usa clasica cu una glisanta la perete, lucru ce-ti va permite sa montezi dulapuri incepand chiar cu extremitatea dreapta a peretelui opus usii. De ce as face acest lucru? Pentru a proiecta mobila pe o suprafata cat mai lunga, pastrand, totusi, si un spatiu pentru amenajarea unui loc de luat masa in extremitatea opusa usii. Chiar vorbeam zilele trecute cu o alta cititoare despre amenajarea unei bucatarii lungi si inguste, aflata intr-o situatie similara cu a ta. Iata unde poti vedea discutia in care vei gasi si sugestiile mele pentru un caz similar cu al tau: https://www.casadex.ro/2015/06/cum-amenajez-o-bucatarie-lunga-si-ingusta/

Te rog sa-mi spui, dupa ce vei citi informatiile din linkul de mai sus, daca ti-a facut cu ochiul vreo sugestie, sa vedem cum ar putea fi adaptata bucatariei tale 🙂

Multumesc mult! Chiar am gasit ceva! Cel mai bine s-ar potrivi aceasta varianta:
https://www.casadex.ro/wp-content/uploads/bucatarie-ingusta-decorata-in-alb-si-galben1.jpg
S-ar preta de asemenea sa schimb pozitia aragazului cu cea a chiuvetei – pentru ca din directia aceea va fi adusa alimentarea cu apa (si scurgerea).Atat doar ca la mine usa ar fi intre corpul de bucatarie cu aragazul (asa cum e in poza) si masa-consola de perete. Intrarea se face dintr-o camera. Usa va fi ori culisanta (dar sistemul de culisare va acupa un spatiu pe perete – ori in bucatarie, ori in camera alaturata), ori pliabila – cum sunt de exemplu cele de aici usamea. ro/produse/usi-interior/usi-pliante-din-lemn-pliabile-debarale/. Varianta cu usa pliabila convine mult mai bine, deoarece peretii sunt destul de grosi (30-40 cm, este vorba despre o casa veche din caramizi de chirpic … spatiul unde vreau sa fac bucataria era folosit de proprietarii anteriori pe post de camara), astfel incat usa deschisa nu ar ocupa spatiu in nici una dintre incaperi, ci in golul usii.

Mi se par foarte bune ideile tale, Sanda, si chiar mi-ar placea sa vad cateva imagini cu rezultatul final 🙂

S-ar putea sa dureze ceva … deocamdata este in faza de concept … poate peste vreun an va fi terminata lucrarea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *