Categorii
Intrebari de la cititori

Vreau sa imi fac un dus in curte – rog sfaturi si idei

Buna ziua. Vreau sa imi fac un dus in curte si ideea mi-a venit cand am vazut cat de firbinte e apa din furtunul lasat prin gradina in zilele astea caniculare. Ideea e ca am nevoie de sfaturi, cum sa il fac sa am si apa rece si apa calda. Adica cea calda sa stea intr-un bazin, cumva desupra dusului si cea rece sa vina de la retea. Dusul sa fie inchis cu OSB, cred. Ca o cabina de proba.
Orice idee mi-ar fi de folos. Multumesc.


Intrebare de la Georgiana, pe adresa redactiei: Vreau sa imi fac un dus in curte – rog sfaturi si idei.

7 răspunsuri la “Vreau sa imi fac un dus in curte – rog sfaturi si idei”

Buna ziua!
Eu am o astfel de „solutie” aplicata undeva in mediu rural. Folosesc o teava de polietilena de 1 tol. Practic am un hidrofor care scoate apa din fantana. La cativa metri dupa ce iese din fantana, in apropierea dusului se bifurca: o parte se duce la apa rece a dusului, o alta parte se duce pe un traseu mai lung de polietilena care sta la soare. Se incalzeste in zilele cu soare la 80-90 grade. Se intoarce apa la dus la partea cu apa calda. Lungimea acestei tevi se determina in functie de posibilitati (financiare, spatiu etc) sau volum de apa calda necesar (pe baza formulei pt volum invatate in gimnaziu). E foarte util si practic pe timp de vara dar si primavara sau toamna in zile senine. Se incalzeste mai bine asa decat intr-un simplu bazin tinut la soare si are si presiune in dus. O varianta mai buna ar fi cu panou solar si asigura si apa calda menajera pt bucatarie etc. Se poate folosi o cabina din placi OSB sau un sistem cu folie pt cada pe o sina de fier. Se pot aduce imbunatatiri ideii. Sa aveti o vara placuta!

Multumesc Radu. Nu functioneaza cu furtun normal? De teava de polietilena nu am auzit. Poate se numeste altfel. Imi place mult ideea si pare simplu de facut

E posibil sa functioneze si cu furtun. Teava de polietilena e aceea neagra de calibre diferite cu dungi albastre longitudinale. Poate sunt cunoscute in popor sub alta denumire dar pe site-urile de profil asa am vazut ca se numesc. Avantajul acestei tevi este ca rezista la presiunea oferia de hidrofor (plus cea care apare prin incalzire) si are imbinare mai facila (prin diverse piese si coturi). Ce mi se pare util aici este faptul ca poti beneficia si de apa rece (prin ramificarea facuta la distanta mica de la iesire) si astfel ai temperatura dorita. In plus teava diind neagra se incalzeste mai repede. Repet, o idee si mai buna dar mai scumpa este cu panouri solare. Poate reaprindem un nou topic, mai exista programe Casa Verde pt achizitionarea unor astfel de sisteme?

Domnule Cristi, o poza sau cateva detalii cum e facut, daca puteti da aici. multumesc.

Multumesc Radu. Cred ca voi incerca asa cum mi-ai explicat.

Te rog o adresa de email si o sa trimit cand ajung la pers. careia iann construit dushul. Am facut cabina pt.cineva nu pentru mine acasa. Acasa am altceva

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *