Categorii
Casa pas cu pas Producatori | Distribuitori | Magazine

Instalarea unei centrale Liepsnele – detalii montaj

9 - instalatie cu centrala LiepsneleAm scris zilele trecute despre centralele Liepsnele, cu autonomie de 30 de ore de ardere la o singura incarcatura cu lemn si am promis ca revin cu detalii legate de instalatia / montajul unei astfel de centrale. In primul rand precizez ca indicat ar fi ca instalarea unui astfel de cazan sa fie facuta de profesionisti in domeniu.


Pentru cei care nu au apucat sa citeasca informatiile despre centralele Liepsnele, care au autonomie de 30 de ore la o incarcatura de lemne sau 3-5 zile pe carbune, ii invit sa acceseze linkul urmator: Centralele Liepsnele – autonomie 30 de ore cu o singura incarcare de lemn.

Doua reguli de baza pentru montajul unei centrale Liepsnele:

1. Cazanul fiind inalt si locul de ardere schimbandu-se in timpul functionarii (focul arde de sus in jos), apa calda trebuie sa circule intr-o singura directie si nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori: la centralele de 10 kW maxim 250l/h, la cele de 20 de kW maxim 600l/h, iar la cele de 40 de kW maxim 1000l/h.

2. Puterea pompei de recirculare: la un cazan de 10 kW pompa de recirculare trebuie sa fie alimentata cu 25-60 W, la un cazan de 20 kW, pompa trebuie sa fie alimentata cu 40-80 W, iar la un cazan de 40 kW vom avea nevoie de 50-100 W.

Alte detalii esentiale la instalarea unei centrale Liepsnele:

– Un detaliu important, la montajul unei centrale Liepsnele, este vana cu 3 cai mecanica. Aceasta este necesara, ea se va monta pe tur, iar in partea de jos se conecteaza cu returul. Pentru a monitoriza temperatura pe care o trimitem in radiatoare, imediat dupa vana cu 3 cai se monteaza un termomentru.

– Foarte important este faptul ca centrala vine dotata cu o supapa de 1.5 bar, iar presiunea la rece in centrala trebuie sa fie de 1 bar.

– Se pot folosi termostate de imersie pentru a automatiza pompa, astfel ca in momentul in care temperatura apei scade sub 35 de grade, spre exemplu, aceasta sa se opreasca si un alt termostat pentru automatizarea ventilatorului, astfel ca in momentul in care temperatura apei scade sub 60 de grade acesta sa porneasca pentru a crea tiraj fortat.

Montarea unui boiler pentru apa calda menajera:

In pozele din galeria foto de mai jos poti vedea instalatia unei centrale Liepsnele de 40 kW Universal (functioneaza pe lemne si pe carbuni), instalatie care are conectat si un boiler de 200 litri, cu dubla serpentina, pentru ca proprietarul doreste sa-i conecteze si un panou solar, pentru apa calda menajera pe perioada verii, fara sa mai fie nevoit sa foloseasca energie electrica. La acest montaj este necesar un robinet de reglare a debitului, pentru a respecta specificatiile producatorului, de a nu transfera prin centrala mai mult de 1000 l de apa pe ora. Acest robinet de reglare a debitului se monteaza pe retur cat mai aproape de centrala, iar intre el si bypass se monteaza un vas de expansiune.

Insa, la o instalatie cu centrala Liepsnele, poate fi conectat orice tip de boiler (cu o serpentina sau cu doua) pentru apa calda menajera.

Legatura corecta a boilerului la instalatie se face in felul urmator: partea de tur a boilerului se conecteaza pe teava de tur a centralei, inainte de vana de amestec (unde temperatura este mai ridicata), iar partea de retur a boilerului se conecteaza pe returul centralei, inainte de pompa si bypassul facut intre tur si retur.

Practic, ordinea pe retur este urmatoarea: conectare retur boiler, urmeaza filtru Y, Pompa, Supapa Sens, Bypass pentru vana de amestec si in continuare returul pana la centrala.

Cosul centralei

Importanta cosului, pentru instalatia unei centrale cu combustibil solid, am mai discutat-o aici, la casadex.ro, insa voi detalia mai jos ideile esentiale pe care le transmite importatorul centralelor Liepsnele:

– Cosul centralei trebuie sa aiba o inaltime de minim 6 m de la racordul centralei. Daca este zona de depresiune sau avem cladiri inalte in apropierea cosului, trebuie sa ne inaltam cat este nevoie.

– Cosul poate fi zidit dar si din inox izolat cu vata bazaltica. Un cos bun va crea tiraj necesar si nu va produce condens. Modul de functionare al centralei este strans legat de calitatea cosului si de modul de instalare.

OK. Mai jos, poti vedea poze facute la o instalatie cu centrala Liepsnele 40 kW cu boiler de 200 l.

Pentru informatii complete si preturi viziteaza siteul importatorului in Romania:
www.centrale-lemne-liepsnele.ro

Video – exemplu instalatie centala Liepsnele:

14 răspunsuri la “Instalarea unei centrale Liepsnele – detalii montaj”

Buna dimineata,interesant articolul dv,as vrea sa stiu si eu cat costa o astfel de centrala de 40kw si daca ar fii de ajuns ca sa incalzeasca o suprafata de peste 600 m cubi?Eu am camera pt centrala de 3 pe 3 m este de ajuns.Astept raspunsul dv multumesc anticipat.

Buna dimineata, Mari. In articol, imediat deasupra pozelor, este link catre siteul importatorului. Intra pe siteul lor, unde vei gasi si preturi si date de contact. Poti lua legatura cu ei pentru a afla mai multe detalii despre aceste centrale.

Eu am platit pe liepsnele 40 universal 8400….Transport a fost gratuit…in acest pret am primit si o vana cu 3 cai (recomandata)si inca ceva robinet debit,termometru.
Nu am montat-o inca,dar sunt multumit de achizitie mai cu seama de faptul ca domnul care mi-a Expediat centrala raspunde in orice Moment la telefon si ajuta cu orice informatie.

am montat o asemenea centrala de 40 kw in toamna 2015.
ne-am chinuit pret de trei luni sa o punem in functiune pentru ca importatorul care vinde asemenea centrale nu ofera si montajul acesteia desi se impune pentru ca nimeni nu cunoaste schema de montaj si functionare a acestor centrale.
am adus la fata locului foarte multi instalatori care au venit cu fel si fel de idei, insa niciunul nu a reusit sa o faca sa dea randament, ceea ce a implicat foarte multe costuri din partea noastra, atat cu manopera cat si cu diferite piese.
de fiecare data l-am rugat pe reprezentantul firmei importatoare sa se deplaseze la fata locului pentru a acorda consultanta instalatorilor care veneau, insa, acesta discuta doar telefonic cu ei si nu avea raspunsuri certe cu privire la nefunctionarea in parametrii specificati in cartea tehnica.
intr-un final, la insistentele noastre, dupa ce a trecut iarna, a venit la fata locului importatorul impreuna cu un instalator si au reusit sa o faca sa functioneze.
atentie, insa autonomia centralei a fost numai de 10 ore!!!
nu a putut si nu poate nici importatorul sa dea o explicatie cu privire la perioada de functionare a centralei specificata in cartea tehnica.
in niciun caz aceasta centrala nu tine focul timp de 30 de ore, nici macar la jumatate, consumul de lemne fiind foarte mare.
ne-a spus, ba ca lemnele sunt de vina, ba ca nu e casa izolata, insa, aceasta centrala nu corespunde cu ceea ce credem noi ca am cumparat cu foarte multi bani.
consider ca trebuie sa trag un semnal de alarma in legatura cu aceasta situatie, pentru ca alti potentiali clienti sa cumpere in deplina cunostinta de cauza si sa fie foarte bine informati.
i-am spus importatorului ca voi face eforturi financiare sa izolez si casa, dar daca nici dupa aceea centrala nu are randamentul specificat de 30 de ore, ma voi adresa organelor abilitate, in speta, OPC si instantei de judecata.
oricum, i-am precizat importatorului ca ii voi returna produsul si va trebui sa suporte cheltuielile cu instalarea unei noi centrale de alt tip.
pentru ca altii sa nu mai pateasca ceea ce am patit noi, va rog, in cazul in care doriti sa achizitionati aceasta centrala, sa solicitati in mod expres sa fie montata si pusa in functiune tot de ei, altfel, lasati-va pagubasi!!!

Eu am cumparat in noiembrie 2015 o centrala Liepsnele 20 universal, am instalato singur, dupa schema trimisa de furnizor si sunt foarte multumit. Casa are o suprafata de 120 de metri patrati, nu este izolata, judetul Ialomita, folosesc lemne de fag si salcam de doi ani. Cu o incarcatura de lemne funtioneaza peste 30 de ore! In Ianuarie cand au fost acele geruri autonomia a fost de 24 de ore.

N.mhc salutare poti sa lasi un nr.de tele sau o adresa de mail, as dori sa aflu cat mai multe despre aceasta centrala,care a achizitionat o asemenea centrala as dorii informati! Multumesc

Salut Serban
eu am cumparat un U40 si sunt foarte multumit.Am si incalzire in pardoseala si cateva calorifere (zona de munte).
Multumit sunt si de colaborarea ce am avuto cu vanzatorul (mi-a pus centrala si firma de transport a zgariato)dl de la Titu mi-a trimis alta cand inca nu o primise inapoi pe cea zgariata.
mi-a acordat asistenta la telefon si indicatii exacte la instalare si punere functiune.

Salut !
Sunt interesat de achizitionzrea unei centrale Liepsnele 40 U ;
Puteti sa-mi spuneti ,va rog pe cei care o aveti montata deja ,cat v-au mai costat celelalte componente pana la punerea in functiune ?
Nu sunt nici pe departe de meserie ,asa ca nu vreau sa ma dau destept participand la tot felul de discutii tehnice …Ideea e ca economia e benefica fiecaruia dar totusi n-as vrea sa umblu noaptea sa reglez temperatura in cabana. Se pot instala automatizari pentru .de exemplu , controlul prin termostat de camera ? Sau doar prin robineti termostatati pe fiecare calorifer ?
Va multumesc anticipat !

In filmele oferite pana si usa de alimentare e plina de gudron…. cum se explica aceasta situatie cand specificatiile producatorului sunt clare.. nu face gudron!?

Buna ziua si vreau sa va spun ca am montat asemenea cazan in aceasta toamna la un client si am vorbit cu el acum cateva zile cand temperaturile in zona au fost de -15 -17 grade si este foarte multumit ,incarca la 48 de ore lemn70%si 30% carbuni ,precizez ca incalzeste 180 m2 si in vara se mai extinde cu inca 60m2 ,cazanul este de40 kw ,pentru mai multe dedalii ma puteti contacta 0740426301

Domnule Fely, sunt interesat ce costuri suplimentare sunt în afară de centrală, precum și manopera dvs. binențeles.

Pentru domnul Adrian
Daca vorbin de camera centralei , acum depinde daca doriti si un puffer un boiler cu una sau doua serpentine costurile sunt mai mari
Daca nu vreti si un puffer ar cam fi pe undeva la 2500 lei o instalatie facuta ca la carte in afara de boiler care este undeva la 1200 de lei si manopera se discuta la fata locului sau ma puteti suna la 0740426301
Precizez ca sunt din jud valcea si nu ma deplases la distante mai mari de 200 km ,dar ma puteti contacta pentru mai multe informatii

Salut toti utilizatori de cazane ,, ca asa imi place mie sa le spun,,Liepsnele si Stropuv si pe cei ce vor sa achizitioneze asa ceva ,percizez nu fac reclama ,nu vand ,nu il cunosc pe domnul Toma doar am impartit telefonic cu dumnealui cateva impresii si pareri ,eu doar montez centrale pe combustibil solid , am avut ocazia sa montez si astfel de cazane si sunt placut impresionat de cum se comporta ,in proportie de 90% este asa cum sunt descrise
Acum totul depinde cum este instalatia facuta :
Multi nu tin cont de toate maruntisurile din spatele cazanului si merg pe principiul ,,lasa ca merge si asa ,facem cat mai ieftin,, ieftin si bun nu exista ,o incalzire centrala nu inseamna :centrala ,tur ,retur ,pompa si calorifere ,mai trebuie si:
-termoventil 60 g
-vana de amestec cu trei cai
-supape de sens
-ceva termostate ,chiar si pentru ventilator
-se poate monta si un termostat de ambianta ,,de cineva care are putina idee despre automatizari ca… altfel supraincalzeste cazanul
-se poate monta si un puffer penuru mai mult comfort si o buna functionare a cazanului
In toamna lui 2016 am montat un cazan Liepsnele in jud valcea unde si locuiesc si acum cateva zile am vorbit cu propietarul si a zis ca este foarte multumit ,incalzeste 180 mp si incarca la 48 de ore cu 60-70% lemn si restul carbuni un cazan de 40 kw la temperaturile care au fost si de -15-17 gC in zona
Am mai fost contactat si de alti utilizatori de astfel de cazane ,uni mai putin multumiti ,dupa ce am inspectat instalatia si am facut ceva imbunatatiri totul a fost Ok
Nu este nimeni obligat sa cumpere astfel de cazan ,doar ca inainte de achizitionarea oricarui fel de centrala trebuie sa va informati bine ca sunt multi bani in joc .
In primul rand trebuie tinut cont de :
-termenul de garantie
-durata de viata a cazanului,care depinde de cum este facuta instalatia si cum este exploatat
-combustibilul folosit si pretul lui
-comfortul
Pentru mai multe informati ma puteti contacta telefonic
Va doresc ierni calduroase cu costuri cat mai mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *