Categorii
Intrebari de la cititori

KW necesari centrala pe peleti pentru incalzire casa de 160 mp

De cati kw este nevoie pentru a incalzi o casa de 160 mp cu o centrala pe peleti sau mixta peleti – lemn?
Ce centrala pe peleti ma sfatuiti sa cumpar:
– Q-Pellet-Duo
– Cazan biopellet tech
– Previous Post ItemNext Post Item
– Cazane pe peleti PELLETS FUZZY LOGIC 2
– Bioclass
Va multumesc.


Intrebare de la GB, pe adresa redactiei: KW necesari centrala pe peleti pentru incalzire casa de 160 mp.

11 răspunsuri la “KW necesari centrala pe peleti pentru incalzire casa de 160 mp”

necesarul de kw se calculeaza in functie de nivelul de izolare termica al unui imobil . astfel se considera conventional necesar de la 50-120 w/mp . stiti cat de bine este izolata casa? daca este f. bine izolata (ex.:50w/mp necesari),puteti afla puterea necesara 160x50w/mp=8000w (8 kw) . alegeti si dvs. o centrala care sa fie 10-12 kw.
succes!

buna ziua
domnul petrescu s-a grabit si a comis o mica eroare nu mp ci mc la 160 mp cu inaltimea de 3m aveti 480mc la care o centrala biodom de 27kw face fata cu succes atentie centrala nu are nevoie de cos si are un randament comparabil cu centralele pe gaz turbo

buna ziua!

…..Ce este necesarul termic?

Necesarul termic, reprezinta cantitatea de energie pe care sistemul de incalzire trebuie sa o furnizeze, pentru a asigura confortul interior dorit, la o anumita temperatura exteriora.

Mai exact, acest necesar, este egal cu suma tuturor pierderilor termice pe care un imobil le are la o anumita diferenta de temperatura.

Aceste pierderi sunt de 5 feluri:

1. Pierderile prin pereti

2. Pierderile prin tavan

3. Pierderile prin pardoseala

4. Pierderile prin tamplarie (usi si ferestre)

5. Pierderile prin ventilatie/aerisire

Metodologia de calcul al acestor pierderi este prezentata in SR 1907. Pentru a putea realiza aceste calcule trebuie sa stim suprafata ce este supusa transferului termic (pardoseala, pereti, tavan, etc a caror temperatura difera de o parte si de alta), coeficientul de transfer termic al anvelopei si diferenta de temperatura intre cele doua fete ale elementului de constructie.

Watt/metru cub?

Da, in prezent, atat instalatorii de cartier cat si firme cu renume prefera sa utilizeze aceasta metoda de calcul eronata datorita usurintei si rapiditatii pe care o ofera.

Aceasta metoda presupune aflarea volumului interior al imobilului si inmultirea acestuia cu un anumit coeficient, ce difera de la caz la caz.

De ce spun ca este eronata? Pentru ca nimeni nu stie cu exactitate ce coeficient se preteaza pentru fiecare situatie in parte. Mai nou, de cand cu normativul C107/1 (modificat in 2010) si legea 372/2005 care impun un consum de energie anual aferent incalzirii de 100 kwh/mp (echivalent ar fi 50 watti/mp), acestia (n.r. instalatorii) gasesc de cuviinta a folosi acest coeficient in calcularea necesarului termic, chiar daca imobilul nu corespunde din punct de vedere al termoizolatiei. Si astfel ne putem trezi cu instalatii care nu fac fata, ori functioneaza cu un randament foarte mic, ori instalatii mult supradimensionate, care atrag dupa sine un cost de investitie mare.

Mai detaliat, normativul presupune ca o casa ce are 100 mp sa aiba un necesar termic orar de maxim 5 kw (100mp x 50 watti/mp = 5000 watti).

Instalatorii insa, prefera un calcul al lor si anume 100 mp x 2.5 m (inaltime) x 50 watti/mc = 12500 watti (12.5 kw).

Si conform regulii de 3 simpla, pretul de investitie va fi de doua ori si jumatate mai mare. Nu mai punem si costul aferent exploatarii ce este in general mai mare (Exceptie ce-i drept, fac centralele in condensatie si pompele de caldura, caci, supradimensionand sursa radianta, scade temperatura de lucru, si acest lucru “convine” celor doua mentionate. Insa pretul de investitie pentru o astfel de instalatie supradimensionata, taie “cheful” beneficiarilor).

De ce este necesar un calcul corect?

Pai in primul rand, calcularea corecta a necesarului termic se reflecta in pretul de investiei. Daca pentru o centrala termica in condensatie calculata pentru un necesar de 5 kw am avea un pret de investitie de aproximativ 8000-10.000 ron (centrala, radiatoare, accesorii, proiect si manopera), pentru un necesar de 12.5 kw, pretul de investitie ar fi de aproximativ 20.000-25.000 ron.

Cu diferenta de investitie, beneficiarul s-ar incalzi aproximativ 8 ani.

Mai exista ce-i drept posibilitatea in care preturile de investitie sunt la fel ori mai mic (cel de 12.5 kw), insa aici apare cel de-al doilea motiv pentru realizarea unui calcul corect, si anume pretul de exploatare. Dupa cum spuneam, pretul sa fie la fel in cazul ambelor montaje sau mai mic in cel de-al doilea (12.5 kw). Dar asta inseamna ca instalatia este gandita pentru o temperatura de lucru mai mare, si astfel centrala nu mai lucreaza la eficienta sa maxima. Iar diferenta de consum lunar este situata intre 10 si 30%, bani care ies din buzunarul beneficiarului si nu al instalatorului.

Ce este de facut?

Pai avem cateva posibilitati.

1. Apelarea la un proiectant termist si auditor energetic care intocmesc un proiect corect si cu care se poate merge la orice firma/instalator pentru punerea in aplicare.

2. Gasirea unui instalator care desi nu are studii de specialitatea, are notiuni elementare despre acestea si este capabil sa realizeze o instalatie cat mai aproape de “adevar” (foarte rare cazuri).

3. Apelarea in continuarea la instalatorul din colt caci este cel mai ieftin (Oare?).

O noapte cat mai buna va doresc.

buna seara
aveti perfecta dreptate domn petrescu,eu mi-am permis un sfat din experienta mea cistigata in executia instalatiilor de incalzire dupa proiecte facute de firme specializate si mi- am permis sa verific acei wati/mc daca corespund cu necesarul de putere rezultat din calcul, erorile sint nesemnificative nu e farmacie

buna seara
eu ramin la biodom e strict centrala pt peleti, intreaba unchiul gooagal si compara

va salut,am si eu o problema,de curinnd am aflat de centrale pe peleti fara cos de fum,unde pot gasi o centrala pina in 6000 de lei si si de citi kw sa fie pentru 80 de metri patrati?

Buna seara,
Stie cineva ce fel de centrala termica pe peleti {sau arzator}sa iau care sa funcioneze cu peleti din paie ?
Va multumesc

Buna ziua. Sant nou in acest domeniu al centralelor pe peleti si as avea nevoie de niste sfaturi. Am achizitionat o centrala Woody Blackstar 10 kw insa nu am gasit nicaieri informatii despre cum as putea sa o reglez in asa fel incat sa functioneze optim si economic pe cat posibil. Are foarte multe optiuni in meniu si sincer chiar trebuie sa stii ce faci la sigur si nu cu presupuneri. De exemplu daca o setez la 42 de grade in momentul in care ea isi atinge acea temperatura totusi continua sa se alimenteze cu peleti. Daca nu sa intre intr-un fel de veghe macar sa dea peleti foarte rar insa nu se intampla.

buna ziua
nu stiu cum ati reusit sa setati temperatura de 42G de vreme ce temperatura de protectie anticondens incepe de pe la 55G, orice centrala dcit de cit desteapta are din fabrica aceasta protectie si nu porneste pompa de recirculare pina nu atinge acea temperatura,dar mai stii,in principiu cind ceri de la o centrala indiferent peleti sau gaz o anumita temperatura,centrala pastreaza acea temperatura in functie de pasul histerezisului care poate fi de 0,25-0,5 sau 1G atita timp cit pompa lucreaza vine pe retur agent termic mai rece iar centrala isi face datoria si incearca sa pastreze temperatura setata dar nu o poate fara sa functioneze si implicit sa consume pelet….ar mai fi ceva 42G nu e o temperatura de incalzit casa,doar daca aveti ventilconvectoare sau incalzire in pardoseala,nu cred ca instalatorul v-a dimensionat radiatoarele pt aceasta temperatura mariti temperatura macar la 55G si urmariti ce se intimpla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *