Categorii
Intrebari de la cititori

Rog putin ajutor in amenajarea bucatariei

Buna ziua! Rugamintea mea este de a primi un mic ajutor din partea dvs si anume, pentru amenajarea bucatariei l=2,20 / L=3. Cateva detalii: De la intrarea in hol, pe partea dreapta, se afla bucataria. Asadar, pe peretele din fata avem geam ce este pozitionat ceva mai sus decat unul obisnuit, sub care se afla un calorifer. Pe partea stanga a bucatariei, chiuveta. In coltul de la geam. Restul, liber. Multumesc frumos, pentru ca „dati frau imaginatiei,” pentru a-mi sari in ajutor.


Intrebbare de la Doina, pe adresa redactiei: Rog putin ajutor in amenajarea bucatariei.

2 răspunsuri la “Rog putin ajutor in amenajarea bucatariei”

Buna, Doina!

Iti propun doua variante de amenajare a bucatariei, una mai simpla si una mai complexa si care implica ceva mai multe cheltuieli. De la bun inceput vreau sa spun ca eu as opta pentru varianta mai complexa, pentru ca ofera mai mult spatiu de depozitare si esta mult mai practica. La treaba, asadar 🙂

Prima varianta este clasica si presupune achizitionarea/proiectarea unei garnituri liniare pe intreaga lungime a peretelui cu chiuveta (presupun ca tot pe acest perete este si alimentarea cu gaz). Practic, este vorba despre o mobila de 2,4-2,5 metri lungime care iti va permite sa integrezi si frigiderul in capatul opus chiuvetei, adica langa usa, plita fiind pozitionata undeva la jumatatea distantei dintre chiuveta si frigider. In cazul in care ai ales deja un alt loc pentru frigider (pe holul alaturat sau pe peretele opus chiuvetei, sa zicem), poti proiecta o garnita de 3 metri lungime, care sa fie prevazut in extremitatea dinspre usa cu un corp turn, inalt pe care il vei putea folosi pe post de camara sau, daca vei inlocui aragazul cu un ansamblu de plita si cuptor incorporabile, poti integra cuptorul in turnul respectiv, la nivelul blatului de lucru, pastrand pentru depozitare dulapurile proiectate deasupra si dedesubtul acestuia. Pentru ca nu este o bucatarie mare, te sfatuiesc sa proiectezi dulapuri superioare inalte, pana in tavan, care iti vor mari suprafata de depozitare. Nu te gandi ca nu ajungi la rafturile de sus, gandeste-te ca le vei folosi pentru a depozita doar vase si obiecte folosite mai rar, degajand astfel spatiu in dulapurile inferioare si cele superioare la care ajungi mai usor.

Cea de-a doua varianta, cum spuneam, presupune un efort financiar mai mare, dar, cred eu, merita 🙂 Pentru ca, din cate am inteles, geamul din bucatarie este pozitionat mai sus decat in mod obisnuit, poti proiecta dedesubtul lui dulapuri care sa vina in prelungirea dulapurilor de pe latura pe care se afla acum chiuveta, in scopul de a obtine o garnitura in forma literei L. Insa pentru asta va trebui sa muti caloriferul pe peretele opus pozitiei actuale a chiuvetei si sa-l inlocuiesti cu unul vertical si suplu, pe care va trebui sa-l montezi pe perete, deasupra blatului de lucru de la geam, in laterala acestuia, mai exact. Poti alege chiar si un calorifer de baie, din acela folosit si pentru uscarea prosoapelor. Nu cred ca va arata rau pe perete, ba chiar iti va fi si util, ca si prosoapele din bucatarie trebuie uscate si chiar foarte des 🙂 Plita o vad asezata pe latura lunga a mobilierului, in extremitatea apropiata ferestrei, fapt ce va iti permite sa aerisesti mai uso si mai rapid dupa fiecare repriza de gatit.

Consider ca aceasta configurare se preteaza in situatia ta mai ales datorita pozitiei chiuvetei, mai precis a apropierii acesteia si a instalatiilor afereste de geamul incaperii. Chiar nu va fi greu sa prelungesti putin traseul si sa asezi chiuveta chiar sub fereastra. Daca ti se pare prea complicat, poti integra plita in blatul de sub fereastra si sa proiectezi chiuveta pe colt, ca in imaginile ce ilustreaza urmatorul articol: https://www.casadex.ro/2013/10/12-exemple-de-bucatarii-cu-chiuveta-pe-colt/

Frigiderul l-as pozitiona tot in imediata apropiere a intrarii, pastrand astfel cat mai neintrerupta si mai libera suprafata de lucru.

Orice configurare ai alege, sfatul meu este sa mergi pe nuante deschise si sa rpoiectezi dulapurile superioare pana in tavan sau cat mai aproape de acesta, asa cum spuneam si mai sus. De asemenea, iti recomand sa arunci un ochi pe urmatoarele articole:

https://www.casadex.ro/2015/03/amenajarea-unei-bucatarii-mici-detalii-despre-spatiu-mobilier-si-electrocasnice/

https://www.casadex.ro/2014/02/bucatarii-mici-si-inguste-cum-le-amenajam-idei-si-imagini/

https://www.casadex.ro/2015/01/mobilier-pe-colt-in-amenajarea-si-decorarea-bucatariilor-mici/

Eu am aceeași bucătărie ca tine si am optat pentru prima varianta propusa de Victoria. Am o bucătărie făcută de comanda: frigiderul lângă ușa si in continuare blatul care are incorporata chiuveta si in celălalt capăt aragazul si bineînțeles deasupra am pana aproape de tavan corpuri suspendate. Deasupra aragazului am hota care este inclusa in ultimul corp suspendat, iar in micul spațiu rămas intre aragaz si perete am o prelungire a blatului si dedesubt am un corp unde ţin uleiul si alte sticle fiind prevăzut cu un suport vertical pentru sticle. Nu a costat mai mult decât o bucătărie cumpărata, dar este perfecta, fix dintr-un capăt in celălalt al bucătăriei. Dar am fost nevoita sa renunț la ușa de la bucătărie si am făcut arcada. Pentru masa am ales o bucata din blat la care am pus picioare din inox si 2 scaune tot cu picioare din inox. Masa este îngusta si doar pentru 2 persoane, nu încape altceva acolo. Am renunțat la calorifer, bucătăria fiind călduroasa si pe timp de iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *