Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

8 bucatarii mici si medii configurate in cel mai ergonomic mod posibil. Imagini si schite

7-amenajare bucatarie moderna de 14 mp cu insulaConfortul unei bucatarii nu depinde doar de dimensiunea acesteia, ci mai ales de felul in care este amenajata. Alegerea si proiectarea mobilierului perfect adaptat formei si dimensiunii spatiului disponibil este poate cel mai important pas in amenajarea acestei incaperi.


Daca nu ti-ai fi imaginat ca o bucatarie de doar 5 metri patrati poate fi altfel decat inghesuita si neincapatoare, rasfoieste imaginile de mai jos, iti garantez ca iti vei schimba parerea de pana acum. Si nu doar atat: astazi, iti voi prezenta nu mai putin de opt bucatarii cu suprafete cuprinse intre 5 si 14 metri patrati, de diferite forme si dimensiuni, amenajate si configurate cat mai ergonomic cu putina.

Bucatarie moderna si energizanta de 5 mp

Desi nu-mi vine sa cred, se pare ca bucataria din prima imagine nu masoara mai mult de 5 metri patrati. E drept ca realizarea unei fotografii artistice poate induce adesea in eroare, insa un lucru e cert – cei care s-au ocupat de amenajarea acestei bucatarii, au facut o treaba de nota 10. Nu e putin lucru sa obtii senzatia de spatiu intr-o incapere atat de restransa in care s-au folosit cantitati impresionante de portocaliu, o culoare calda, care are „darul” de a micsora vizual, creand iluzia de apropiere a suprafetelor colorate astfel.

In ciuda dimensiunii reduse a spatiului, in bucataria de doar 5 mp au incaput urmatoarele: o combina frigorifica, o masca pentru chiuveta, o masina de spalat vase, un cuptor cu plita electrica si un corp cu sertare. Locul de luat masa a fost amenajat pe peretele opus, luand forma unui bar compact si modern, ca toate celelalte elemente ale decorului. Banuiesc ca proprietarii apartamentului din care face parte aceasta incapere sunt niste persoane tinere, fara mari pasiuni culinare, bucataria servindu-le doar pentru prepararea minuturilor rapide.

Amenajarea si configurarea unei bucatarii lungi si inguste de 5 mp

Tot 5 metri patrati are si bucataria din cea de-a doua imagine, cu diferenta ca aceasta are o forma complet diferita, fapt ce a impus alegerea unui alt tip de configurare. Situata intr-un spatiu de tranzit intre alte doua incaperi ale unui apartament, aceasta bucatarie este lunga si ingusta, cu ambele extremitati libere. Lipsa unei ferestre a impus pastrarea libera a celor doua extremitati inguste ale incaperii, pentru a permite patrunderea luminii naturale din camerele alaturate.

Forma lunga si ingusta a micului spatiu de doar 5 mp a impus proiectarea unei garnituri liniare, iar luminozitatea scazuta a acestuia a dus la alegerea albului pentru mobilierul modern cu care a fost dotat. Locul de luat masa lipseste, semn ca a fost amenajata intr-un spatiu alaturat.

Configurarea unei bucatarii moderne open space de doar 6 mp

Deosebit de frumoasa, confortabila si practica mi se pare bucataria din imaginea nr. 3 a galeriei foto de mai jos. Amenajarea in plan deschis si culorile alese au dus la crearea iluziei de spatiu in ciuda suprafetei modeste, de doar 6 metri patrati. Mica bucatarie a fost dotata cu o garnitura pe colt, compusa din doua randuri de dulapuri: cel inferior de culoare alba si cel superior intr-o nuanta pronuntata de albastru. In locul zidului care separa candva aceasta incapere de restul locuintei a fost proiectat un modern loc de luat masa.

Problema lipsei luminii naturale a fost partial rezolvata cu ajutorul peretelui din sticla mata alba montat la hotarul dintre bucatarie si holul alaturat. Daca te numeri printre adeptii stilului modern minimalist noteaza-ti aceasta metoda de separare a spatiilor din interiorul locuintei. Nu stii cand iti va prinde bine 🙂

O insula de bucatarie intr-un spatiu de nici 9 metri patrati

Spaniolii – pentru ca imaginile de mai jos ilustreaza spatii din casele lor – au o predilectie pentru portocaliu si nuantele lui. Am observat ca multe dintre bucatariile iberice sunt decorate in aceste culori bogate si intense si drept sa spun, nu mi se pare ca arata rau deloc. In cea de-a 4-a imagine a galeriei foto de mai jos poti vedea o alta propunere de folosire a portocaliului in amenajarea incaperii destinate prepararii mancarii. De aceasta data insa, spre deosebire de exemplul din prima imagine, portocaliul a fost folosit doar in calitate de accent cromatic pe fundalul unui ansamblu de mobilier alb imaculat, ales pentru puterea de a spori gradul de luminozitate al acestui spatiu.

Desi are doar 8,56 mp, bucataria cu pricina a fost dotata nu doar cu o garnitura liniara de dulapuri (superioare si inferioare), ci si cu o insula de bucatarie montata in centrul incaperii. Aceasta ofera un plus de spatiu de depozitare, fiind totodata suportul in care a fost incorporata plita electrica de gatit, astfel incat persoana care prepara mancarea sa poata participa la conversatiile invitatilor asezati in jurul mesei amplasate la o mica distanta.

Un loc de luat masa inclus in mobila de bucatarie

Aproape 10 metri patrati, mai exact doar 9,8 mp – atat masoara bucataria din imaginea urmatoare. Faptul ca incaperea are nu mai putin de doua ferestre a dus la renuntarea montarii dulapurilor superioare, suspendate pe perete. Insa lungimea laturilor a permis proiectarea unui numar suficient de dulapuri inferioare in forma literei L, suplimentate de trei corpuri inalte, montate pe peretele din partea dreapta.

Ingenioasa mi se pare ideea de integrare a locului de luat masa in garnitura de bucatarie. Asa cum poti vedea in schita alaturata, in dreptul stalpului situat intre cele doua ferestre a fost confectionata o peninsula compacta in jurul careia pot servi masa doua sau chiar trei persoane simultan.

Configurarea unui mobilier desfasurat pe trei laturi

O amenajare extrem de moderna si sobra poti vedea in imaginea cu numarul 6 ce ilustreaza o bucatarie de 11,2 metri patrati. Desi nu ma pot numi un fan al folosirii mobilierului gri in decorul acestei incaperi, ma vad nevoita sa recunosc ca imi place ce vad in imagine. Imi place felul in care au fost asortate finisajele, electrocasnicele si mobilierul, dar si alegerea de configurare a acestuia din urma. Consider ca mobila desfasurata pe trei laturi este una dintre cele mai ergonomice alegeri pe care le putem face, indiferent ca vorbim despre un spatiu de 6, 7, 10 sau 20 de metri patrati.

O insula de bucatarie intr-un spatiu de 14 mp

Daca s-a gasit loc pentru o insula intr-o incapere de nici 9 metri patrati, imagineaza-ti cat de simplu este sa introduci un astfel de element intr-un spatiu de 14 mp. In acest caz insa a fost folosita o insula mai mare, care inglobeaza nu doar plita de gatit, ci si chiuveta, avand in acelasi timp si functie de loc de luat masa. Nu stiu cum ti se pare tie, dar mie imi place la nebunie cum arata aceasta bucatarie.

Bucatarie desfasurata pe doua laturi paralele

Desi masoara 14 mp, la fel ca bucataria prezentata anterior, aceasta difera ca forma, fiind amenajata diferit. Avand in vedere ca aceasta incapere este lunga si ingusta si in acelasi timp deschisa spre living, designerii care s-au ocupat de amenajarea ei au decis sa proiecteze o mobila desfasurata pe doua laturi paralele. Astfel ca latura din dreapta include cea mai mare parte a spatiilor de depozitare si electrocasnicele specifice acestei incaperi, iar cea din stanga este ocupata de locul de luat masa in continuarea caruia au fost proiectate cateva dulapuri inalte si incapatoare cu functie de camara.

Iti recomand sa citesti si articolul Bucatarii mici si inguste. Cum le amenajam – Idei si IMAGINI

Tie care dintre bucatariile de mai jos iti place cel mai mult?

Sursa foto: Mi Casa

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *