Categorii
Proiecte de case inedite

Aroma de weekend – o casa din piatra naturala din care n-as mai pleca niciodata

1-terasa si bucatarie de vara casa din piatra SpaniaPovestea de astazi pare desprinsa din filele unui roman sau ale unei povesti, dar este cat se poate de reala. Este vorba despre readucerea la viata si transformarea intr-o casa de vis a unei vechi si abandonate scoli din piatra naturala.


Construita in urma cu multe zeci de ani si trecuta prin razboiul civil, scoala din piatra a fost abandonata decenii la rand, pana cand si-a intalnit salvatorul, cel care a reusit sa o trezeasca din amortire, aidoma printului din cunoscutul basm Frumoasa din padurea adormita. Eroul nostru se numeste Mikel Larrinaga si este un arhitect si un designer experimentat din Bilbao, un oras din nordul Spaniei, iar casa din poveste se afla in Parcul Natural de las Hoces del Alto Ebro, o zona extrem de pitoreasca si plina de culoare in care arhitectul a ajuns gratie unui proiect.

Dragoste la prima vedere

Dupa ce a fost inchisa, fiind un bun al satului, scoala a servit drept locuinta pentru diverse persoane, iar in acte figura ca are 6 proprietari. Apoi, timp de mai multi ani la rand, fosta scoala a fost folosita in calitate de hambar comunitar. In momentul in care localnicii au decis ca a venit momentul sa o vanda, Mikel tocmai ce cumparase ruinele unei alte case din apropiere, asa ca, fara sa stea pe ganduri, si-a anuntat prezenta la licitatie. Ochiul de arhitect stia ce comoara se ascunde sub ruinele scolii abandonate, de aceea i-a fost si teama sa nu cumva sa piarda licitatia, desi nu stia cati participanti s-au mai inscris in cursa.

Din fericire pentru el, a reusit sa cumpere si scoala de care se indragostise iremediabil si a schitat un proiect prin care o unea cu casa din apropiere pe care o cumparase cu putina vreme in urma. Rezultatul a fost atat de spectaculos, incat a devenit cunoscut rapid in intreaga Spanie, gratie articolelor din revistele de amenajari si decoratiuni interioare in care au aparut imaginile si povestea transformarii.

Povestea a prins viata

Odata demarate lucrarile de reconstructie, restaurare si reabilitate, cele doua cladiri vechi si dezafectate – scoala si casuta din imediata apropiere – au fost unite prin constructia unui corp suplimentar, un mezanin in care au fost amenajate un dormitor si o baie pentru musafiri. Desigur ca si mica adaugire a fost realizata din materiale vechi, pentru a nu stirbi din frumusetea si autenticitatea intregului ansamblu. Casuta de piatra naturala devenita acum o prelungire a scolii vechi a fost transformata intr-o superba terasa acoperita, in care proprietarul si-a amenajat o splendida bucatarie de vara cu semineu si loc de luat masa.

Interiorul casei este plin de obiecte vechi cumparate de prin magazinele de antichitati sau din diverse magazine care comercializeaza si colectii de mobilier cu aspect antichizat, concepute special pentru a fi integrate in decorul cu iz rustic. Numai bucataria a fost inzestrata cu o garnitura din otel inoxidabil care contrasteaza interesant cu peretii din piatra, compunand impreuna un ansamblu cu alura industriala, foarte la moda in ultimii ani.

In continuare, te invit sa rasfoiesti imaginile cu intregul ansamblu restaurat de talentatul decorator spaniol. Sunt convinsa ca te va cuceri si pe tine 🙂

Sursa foto: El Mueble, fotograf Felipe Scheffel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *