Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Dormitor banal transformat intr-un spatiu multifunctional – ingeniozitate la cote maxime

1-dormitor camera pentru musafiri inainte de reamenajare


Proiectul de amenajare si decorare pe care am ales sa ti-l prezint astazi poate fi o sursa de inspiratie pentru proprietarii de garsoniere sau apartamente mici, ale caror spatii nu le permit configurarea prea multor zone de activitate. Vei vedea cat de multe functii poate suplini un dormitor banal amenajat ingenios.

Pentru ca aveau o camera de musafiri pe care o foloseau extrem de rar, in calitate de dormitor si doar atunci cand le veneau in vizita parintii sau alte rude si prieteni dragi, tinerii proprietari ai apartamentului s-au gandit ca n-ar fi rau sa gaseasca o solutie de folosire a acestui spatiu si in restul timpului. Adevarul e ca daca tot aveau o camera in plus, era pacat sa o lase sa se iroseasca. Si iata ce solutie au gasit:

Dormitor doar la nevoie

E placut sa ai o camera in plus, pe care sa o poti pune la dispozitia musafirilor atunci cand e nevoie. Dar cand te gandesti cate zile sau saptamani pe an ai musafiri care raman peste noapte si cate luni ramane goala aceasta camera, te intrebi daca n-ar fi cazul sa-i gasesti si o alta functie, care sa-ti permita sa o folosesti si tu. Cum a facut acest cuplu tanar, care a cautat o solutie de amenajare a unui birou in perimetrul dormitorului pentru musafiri.

In prima faza, cei doi tineri au luat in calcul posibilitatea construirii unui pat suspendat sub care ar fi urmat sa amenajeze un spatiu de lucru. Dupa o analiza scurta insa au realizat ca varsta parintilor nu le mai permite sa escaladeze scara care ar fi dus spre patul de la inaltime, asa ca au pornit in cautarea unei alte idei. Si au gasit-o pe cea mai buna: constructia unei platforme inaltate, cu ajutorul careia au structurat pe verticala dormitorul si au reusit sa obtina o camera confortabila in asteptarea musafirilor si un birou practic – doua spatii cu functionalitate distincta intr-o singura incapere.

Pat ascuns sub platforma inaltata

Solutia gasita este, dupa cum iti dai seama, opusul primei idei care le-a venit in minte: daca in primul caz patul s-ar fi aflat sus, sub tavan, cocotat deasupra biroului, acum acesta este ascuns sub platforma din lemn, iar biroul cu toate cele asociate a fost amenajat deasupra lui.

Pentru ca a fost inzestrat cu roti, patul poate fi extras cu usurinta de sub platforma, iar atunci cand e ascuns sub ea camera nu mai arata deloc a dormitor, ci are un aspect de birou modern si aerisit. Imi place foarte mult felul in care a fost finisata constructia din lemn si mi se pare uimitoare schimbarea dupa aplicarea parchetului laminat, a lambriului din lemn si vopsirea acestuia. Dar cel mai mult imi place ca o astfel de platforma poate fi realizata in regie proprie, cu rabdare si putina pricepere in manuirea uneltelor, ce-i drept :).

In galeria foto de mai jos poti vedea toate etapele constructiei, dupa care te poti ghida in cazul in care vei decide sa-ti dotezi si tu una dintre camerele locuintei cu o astfel de platforma inaltata.

Iar daca ti-a placut aceasta idee si vrei sa vezi si alte feluri de a o pune in practica, citeste urmatoarele articole:

Platformele inaltate – o solutie de optimizare a spatiului in apartamentele mici.

Castiga spatiu in casa cu ajutorul platformelor inaltate – IDEI.

Sursa foto: Imgur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *